Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Διαδήλωση ενάντια στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης


Μετά την πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του υπουργού Π. Παυλόπουλου στην Πάτρα, οι τοπικές αρχές, με την κυβερνητική βούλα πλέον ανήγγειλαν τα «μέτρα» για το ζήτημα των μεταναστών. Τα μέτρα αυτά είναι η μεταφορά όλων των μεταναστών χωρίς έγγραφα στην περιοχή της ΜΟΜΑ μέχρι να φτιαχτεί το κέντρο «φιλοξενίας» στο Δρέπανο αλλά και η καταστροφή του υπάρχοντος καταυλισμού στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Η ΜΟΜΑ, μια περιοχή ανάμεσα σε στρατόπεδο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΠ θα είναι ένα άτυπο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπως άλλωστε και τα ήδη υπάρχοντα κέντρα «φιλοξενίας» σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κολαστήρια του Άουσβιτς ή του Γκουαντάναμο. Άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν τα ζώα, σε άθλιες συνθήκες, βασανισμοί μέχρι και θάνατοι είναι τα δείγματα «φιλοξενίας» αυτών των κέντρων.

Τα κέντρα φιλοξενίας – σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι μόνο μια πτυχή της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση , τις τοπικές και νομαρχιακές αρχές, είτε αυτές είναι της ΝΔ είτε του ΠαΣοΚ, αλλά και συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πολιτική που θέλει τους μετανάστες όμηρους σε ένα καθεστώς χωρίς δικαιώματα, να δουλεύουν μαύρα και αμισθί υπό το φόβο της απέλασης, να ωθούνται στην πορνεία και την επαιτεία, να τσακίζεται κάθε έννοια λαϊκής ελευθερίας ή δημοκρατικού δικαιώματος. Τους ωθούν σε ένα κοινωνικό και πολλές φορές βιολογικό περιθώριο που ο μεσαίωνας μπροστά του μοιάζει παράδεισος. Με πρόσχημα την «ασφάλεια και τον έλεγχο» ενισχύουν την αστυνομοκρατία, τα πογκρόμ, τα λιμάνια - σύνορα απόρθητα φρούρια του συρματοπλέγματος, της κάμερας, των λιμενικών - συνοριοφυλάκων ράμπο και πολλές φορές του στρατού. Δημιουργούν μια Ευρώπη φρούριο των ναρκών του Έβρου, του ηλεκτρονικού μεγάλου αδελφού, της συνθήκης Σένγκεν και των Ευρωπαϊκών πολιτικών στυγνής εκμετάλλευσης των προσφύγων από τα «κράτη – υποδοχής» που απολαμβάνουν κονδύλια για την υποτιθέμενη ένταξη των μεταναστών στις εκεί κοινότητες αλλά καταλήγουν σε μέτρα για την καταστολή, την εκμετάλλευση και την απέλασή τους. Της ΕΕ όπου απαγάγουν μετανάστες οι μυστικές υπηρεσίες και τους στέλνουν στα κολαστήρια των φυλακών - βασανιστηρίων ή σε «ανεξιχνίαστους» θανάτους με την ανοχή και τη υπόγεια στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ενώ οι μετανάστες είναι το πιο εύκολο θύμα όταν η πολιτική της ανεργίας, της καταστολής και της φτώχειας ξεμένει από «επιχειρήματα» για όλα τα δεινά που προκαλεί, να «εφευρίσκει» στους μετανάστες την αιτία του προβλήματος γεννώντας ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις – πρακτικές ενθαρρύνοντας και τους ήδη υπάρχοντες «απόγονους» των ταγμάτων ασφαλείας.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν κατέβηκαν από τον ουρανό. Είναι άνθρωποι θύματα της πολιτικής των προληπτικών πολέμων ενάντια στην εκάστοτε «τρομοκρατία». Πολέμων του ΝΑΤΟ, του Ευρωστρατού και άλλων δυνάμεων μέσα σε αυτές και η Ελλάδα με αρκετές χιλιάδες φαντάρους αλλά και δυνάμεις εκτός συνόρων. Ο εχθρός όμως της «τρομοκρατίας» δεν βρίσκεται μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων. Για αυτούς υπάρχουν τρομοκρατικές απειλές οι λεγόμενες και ασύμμετρες απειλές, σε κάθε αγώνα, σε κάθε φωνή αντίστασης απέναντι στην πολιτική τους. Απαντούν με την ένταση της καταστολής και την αναβάθμιση των κατασταλτικών μηχανισμών, την μετατροπή των χώρων - περιοχών που ζουν οι μετανάστες (1ης ή 2ης γενιάς για αυτούς δεν έχει σημασία) σε αστυνομοκρατούμενα γκέτο υπό των φόβο της εξέγερσης εκείνων που δεν έχουν να χάσουν τίποτα αλλά έχουν να κερδίσουν μια ολόκληρη ζωή. Ο Δεκέμβρης ανέδειξε με το παραπάνω αυτά τα δεδομένα ενώ η δολοφονική επίθεση στην Κ. Κούνεβα ήταν άλλη μια επιβεβαίωση της επίθεσης που δέχονται οι μετανάστες και ειδικά αυτοί που δίνουν μαθήματα αγώνα και ανυπακοής. Ο Δεκέμβρης ανέδειξε με το παραπάνω αυτά τα δεδομένα ενώ η δολοφονική επίθεση στην Κ. Κούνεβα ήταν άλλη μια επιβεβαίωση της επίθεσης που δέχονται οι μετανάστες και ειδικά αυτοί που δίνουν μαθήματα αγώνα και ανυπακοής. Το σύστημα αυτό της εκμετάλλευσης χωρίς όρια, της καταστολής και του πόλεμου δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά και τους ντόπιος εργαζόμενους, ανέργους και νέους που μέσα στην κρίση ζουν την πιο βάρβαρη επίθεση απέναντι στις ανάγκες τους τόσο στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, τις λαϊκές ελευθερίες εν τέλει την ίδια τους την ζωή. Στο Δεκέμβρη βρεθήκαμε όλοι μαζί ντόπιοι και μετανάστες ενάντια σε μια Κυβέρνηση δολοφόνων, σε μια πολιτική που μας δολοφονεί καθημερινά στο χώρο εργασίας, στο χώρο εκπαίδευσης στην ίδια μας την πόλη. Ξέροντας πως επίδοξοι διαχειριστές αυτού του συστήματος υπάρχουν πολλοί εναντιωθήκαμε και σε αυτούς για να κατακτήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν από το κοινό μας αγώνα, ενάντια και σε αυτούς είτε είναι τώρα Κυβέρνηση είτε σκέφτονται να γίνουν.

Μαζί λοιπόν να αντιδράσουμε στη δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης στη ΜΟΜΑ και της «σκούπας» που ετοιμάζεται για να στοιβαχτούν εκεί οι μετανάστες. Όλοι εμείς που το προηγούμενο διάστημα, ο καθένας από το δικό του μετερίζι δώσαμε την μάχη ενάντια στην επιχείρηση σκούπα, την κατεδάφιση του καταυλισμού αλλά και κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να δυναμώσει και να ακουστεί η φωνή των μεταναστών δίνουμε ένα ακόμα ραντεβού στον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Δεν υπερασπιζόμαστε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες, σε καταυλισμούς χωρίς τα αυτονόητα (νερό, ρεύμα, αποχέτευση, στέγη κτλ) ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ πακτωλοί ξοδεύονται για καρναβαλικές φιέστες και δήθεν πολιτιστικές παρεμβάσεις, ενώ υπάρχουν αχρησιμοποίητα δημόσια και εκκλησιαστικά κτίρια που στέκουν μόνο σαν όρθια ντουβάρια. Από την άλλη όμως θεωρούμε αδιανόητο ακόμα και αυτά τα απελπιστικά λίγα να μπαίνουν υπό αμφισβήτηση, να γίνονται στόχος επιθέσεων και να χρεώνονται σε αυτά όλα τα δεινά που προκαλεί η πολιτική της Κυβέρνησης, του ΠαΣοΚ και της ΕΕ. Ο δικός μας πολιτισμός μετριέται στους αγώνες των εργαζομένων, ανέργων και νέων, ντόπιων και μεταναστών για την κατάργηση κάθε διάκρισης, για την κατάκτησης της ζωής εκείνης στο ύψος των δικών μας σύγχρονων αναγκών. Θέλουμε αυτή η προσπάθεια αγωνιστικής κοινής δράσης να συνεχιστεί και να δώσει νέα ραντεβού τόσο στο δρόμο όσο και στην ουσιαστικότερη παρέμβασή της. Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν !

Απαιτούμε :

* Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος
* Άσυλο για όλους (έχουν δεν έχουν κάνει αίτηση)
* Άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου στους 500 αιτούντες σήμερα
* Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους
* Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης – (παροχή νερού, τροφής, κατοικίας)
* ΟΧΙ στην κατεδάφιση των αυτοσχέδιων καταυλισμών της Πάτρας
* Ελευθερία μετακίνησης για όλους
* Ενάντια στον αστυνομικό αποκλεισμό του καταυλισμού, στις συλλήψεις-απαγωγές και τους ξυλοδαρμούς
* Επανάκτηση του δημόσιου χώρου του λιμανιού από τη κοινωνία. Ενάντια στην αστυνομοκρατία, ανοιχτό λιμάνι για όλους τους πολίτες (ελεύθερη πρόσβαση), έξω η αστυνομία και ο στρατός
* Ενάντια στα κέντρα κράτησης και «φιλοξενίας»
* Ενάντια στο νέο Νταχάου του στρατοπέδου της πρώην ΜΟΜΑ
* Κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνου και όλων των διεθνών αντιμεταναστευτικών συνθηκών (ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ,)
* Κοινός αγώνας εργαζομένων, μεταναστών, ανέργων, φοιτητών
* Καμία ανοχή στην ρατσιστική πολιτική και προπαγάνδα πολιτικών φορέων και ΜΜΕ
* Πλήρη εργασιακά δικαιώματα, δουλειά για όλους
* Πρόσβαση σε υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ Πέμπτη 21/5

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 6μμ στον καταυλισμό των Αφγανών προσφύγων

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 7μμ στην πλατεία Όλγας

ΑΚ Πάτρας, ΝΑΡ, νΚΑ, ΕΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου