Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

6 Δεκέμβρη 2010: Αγώνας Ελευθερίας ενάντια στο Τρομοκράτος

Τα γεγονότα της 6ης Δεκέμβρη 2010 και το πρωτοφανές σχέδιο καταστολής σε όλη την Ελλάδα. Δράσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό.
Αθήνα
Πρωινή μαθητική πορεία:
Απο νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες συγκεντρωσεις και πορείες μαθητών σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας, με σκοπό τη μαζική κάθοδο στο κέντρο, απορρίπτοντας στην πράξη την τυπική 3ωρη αποχή απο τα μαθήματα και βγαίνοντας στο δρόμο απαντώντας με ολική αποχή. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Περιστέρι (όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση ενάντια στο ΑΤ της περιοχής, καθώς σπάστηκε και ένα περιπολικό), στη Φιλαδέλεφεια, στο Αιγάλεω –όπου 200 ερίπου μαθητές έκλεισαν κεντρικούς δρόμους και κινήθηκαν απειλητικά ενάντια στο Ά ΑΤ. Επίσης υπήρξαν συμπλοκές σώμα με σώμα με αστυνομικούς, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να συλλάβουν κάποιους μαθητές.

Ένταση δημιουργήθηκε και στον Κορυδαλλό έξω απο τις φυλακές, όπου συνέλαβαν 3 μαθητές. Πορεία αλληλεγγύης προς το ΑΤ Κορυδαλλού και επιθέσεις ενάντια στα ΜΑΤ. Πορεία  150 μαθητές κατευθύνονται προς το κέντρο απο την περιοχή του Ψυχικού, ενώ και άλλες παράλληλες πορείες μαθητών απο τα βόρεια προάστεια κατευθύνονται προς το κέντρο κλείνοντας κεντρικές οδικές αρτηρίες. Πορεία 200 περίπου μαθητών απο τα σχολεία των Εξαρχείων κινήθηκαν προς τον τόπο της προσυγκέντρωσης.
Η πορεία ξεκίνησε με τη συμμετοχή πάνω απο 5.000 μαθητών, ενώ όλο και περισσότερος κόσμος έφτανε αφού είχε ξεκινήσει. Η πορεία έδειξε απο νωρίς τις άγριες διαθέσεις τις, με επιθέσεις ενάντια σε τράπεζες, κάμερες και πολυτελή μαγαζιά ενώ στην οδό Σταδίου υπήρξαν συγκρούσεις με μπάτσους, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να σπάσουν στα γύρω στενά. Σε αρκετές περιπτώσεις οργανωμένες επιθέσεις των μαθητών κατάφεραν να απωθήσουν τα ΜΑΤ. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος (έξω απο τη Βουλη) με επιθέσεις ενάντια στους μπάτσους και στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου οι τελευταίοι απάντησαν με μεγάλη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Η πορεία ολοκληρώθηκε στα Προπύλεα, όπου πολύς κόσμος παρέμεινε εκεί για να περιμένει να συμμετάσχει στην απογευματινή πορεία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι μαθητές δεν φοβήθηκαν ούτε τους μπάτσους ούτε την τρομουστερία των ΜΜΕ και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής δείχνοντας πρώτοι το δρόμο.
Η απογευματινή πορεία ήταν προγραμματισμένη για τις 16.00…Το κέντρο της Αθήνας είναι αποκλεισμένο. Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, η είσοδος του μετρό στα Προπύλαια,  τόπος συγκέντρωσης και έναρξης της πορείας, έχει κλείσει. Μπάτσοι όλων των ειδών και ασφαλίτες είναι ακροβολισμένοι παντού.Ελικόπτερα της αστυνομίας πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας. Παρόλα αυτά η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη.
Λίγο πριν από τις 4 μερικοί διαδηλωτές επιτίθενται σε ασφαλίτες που επιχείρησαν να παρεισφρήσουν στην πορεία και ακολουθούν συμπλοκές με τα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ επιτίθενται στους συγκεντρωμένους με χρήση χημικών, μπαίνοντας στο χώρο των Προπυλαίων και παραβιάζοντας το άσυλο.  Είναι φανερό ότι το σχέδιο είναι να τους ωθήσουν να ξεκινήσουν την πορεία χωρίς τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του κόσμου, που δεν έχει ακόμα φτάσει στα Προπύλαια. Στην ουσία απαγορεύουν την πορεία, για πρωτη φορα γινεται επιθεση σε προσυγκεντρωση πορειας. Είναι φανερό ότι Εξουσία θέλει, μέσω των ελεγχόμενων μίντια, να μεταφέρει στην κοινωνία μία εικονική πραγματικότητα, πολύ διαφορετική από αυτή που βιώσαμε. Στις πρωτοφανείς προβοκατόρικες αυτές τακτικές της αστυνομίας αντανακλάται ο φόβος των εξουσιαστών για γενίκευση της κοινωνικής εξέγερσης.
Πολύ μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν πλευρίσει την πορεία, γίνονται συνεχόμενες συμπλοκές και δυσανάλογα μεγάλη χρήση χημικών ουσιών που ρίχνονται από μικρή απόσταση πάνω στους διαδηλωτές. Το πείσμα του κόσμου είναι μεγάλο και παρά τις προσχεδιασμένες προσπάθειες τους η πορεία δεν διαλύεται. Η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει στο σημείο αναχώρησης, στα Προπύλαια, όπου ενώνεται με μεγάλο όγκο συγκεντρωμένων που είχαν φτάσει εκεί αργότερα από τη βεβιασμένη έναρξη της πορείας. Στο μεταξύ στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή πέφτουν μολότοφ στα τριπλά κορδόνια των ένοπλων σκυλιών που φυλάνε τα αφεντικά τους. Οι μπάτσοι απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πολλά δακρυγόνα και κατόπιν δεν διστάζουν να ξυλοκοπήσουν άγρια τον ποδοπατημένο κόσμο, στην πλειοψηφία του μαθητές και φοιτητές.
Κι ενώ ο μεγάλος όγκος της πορείας κατευθύνεται προς τα Προπύλαια, κλείνοντας την κυκλική διαδρομή, αρκετοί διαδηλωτές, κυρίως μαθητές και φοιτητές κυνηγημένοι από τα ΜΑΤ, μπήκαν στο σταθμό του μετρό (βίντεο) του Συντάγματος, όπου για αρκετή ώρα αποδοκίμαζαν τους κυνηγούς τους φωνάζοντας συνθήματα μέσα στο σταθμό με τα ΜΑΤ απέναντί τους.
Μόλις τα ΜΑΤ βγήκαν έξω, τους επιτέθηκαν με λύσσα, αψηφώντας την υπεροχή του οπλισμού και του αριθμού των σκυλιών εκείνη τη στιγμή. Τα συνθήματα “Μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι” και “Oι μπάτσοι δεν είναι παιδιά των εργατών, είναι τα σκυλιά των αφεντικών” που ακούστηκαν στις εφόδους των λυσσασμένων νέων δε θα μεταδοθούν από κανένα μέσο παραπληροφόρησης. Οι ίδιοι διαδηλωτές σαπίζουν στο ξύλο έναν φασίστα, μέλος γνωστής φασιστικής-παρακρατικής οργάνωσης, ενόσω προσπαθούσε να τους εμποδίσει να βρουν καταφύγιο στο σταθμό του μετρό. Ούτε αυτό θα παίξει στα δελτία ειδήσεων, στα οποία θα γίνει λόγος για τραυματισμός πολίτη από τους διαδηλωτές.
Στα Προπύλαια γίνονται περιορισμένης έκτασης σπασίματα. Τα περισσότερα καταστήματα, τράπεζες κλπ έχουν βάλει ρολά. Οι μπάτσοι παραβιάζουν και πάλι το άσυλο και κυνηγούν τους διαδηλωτές που έχουν παραμείνει εκεί. Η πλειοψηφία των διαδηλωτών κατευθύνεται προς τα γειτονικά Εξάρχεια, τα οποία είναι περικυκλωμένα από μεγάλες δυνάμεις αστυνομίας, ασφαλιτών και φασιστών. Μία άλλη ομάδα καταλαμβάνει το Πολυτεχνείο περνώντας από τις συμπληγάδες μπάτσων και παρακρατικών. Στις 21.00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 δύο ανθρωπόμορφοι μπάτσοι δολοφόνησαν τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο. Ήδη από τις 7 υπάρχει κόσμος συγκεντρωμένος στο σημείο της δολοφονίας. Για παραπάνω από τρεις ώρες η αστυνομία επιτίθεται στον κόσμο που βρίσκεται στα Εξάρχεια, εισβάλλει σε μαγαζιά, τραυματιχει σοβαρά, τραμπουκίζει , προπηλακίζει, κάνει αλόγιστη χρήση χημικών, τρομοκρατεί και κάνει αθρόες έρευνες, προσαγωγές και συλλήψεις.

Και πάλι το σχέδιο της χούντας θα αποτύχει. Ο κόσμος, παρά τα χημικά και την τρομοκρατία, παραμένει στο σημείο της δολοφονίας και φωνάζει συνθήματα και τα ονόματα των αγωνιστών του κοινωνικού αγώνα που δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής.  Κατόπιν οργανώνεται από τους συγκεντρωμένους πορεία προς το Πολυτεχνείο. Οι μπάτσοι χτυπούν την πορεία και καταστρέφουν μέρος του μνημείου του Γρηγορόπουλου.
Γίνεται μάχη για να καταφέρει ο κόσμος να διώξει τους μπάτσους από το σημείο της δολοφονίας. Οδομαχίες γίνονται για πάνω από 2 ώρες σε ολόκληρα τα Εξάρχεια κάτω από ένα πυκνό νέφος από χημικά και δακρυγόνα. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 7/12 οι καταληψίες του Πολυτεχνείου βρίσκονται κάτω από τον ασφυκτικό πολιορκητικό κλοιό των μπάτσων και των φασιστών. Έχουν γίνει περίπου 98 προσαγωγές και 44 συλλήψεις από τα επεισόδια της σημερινής μέρας. Πολλοί είναι οι τραυματίες από τις αγριότητες της αστυνομίας. 
Αυτά που συνέβησαν στην Αθήνα στις 6 Δεκέμβρη του 2010, αλλά και αυτά που προηγήθηκαν σκόπιμα τις ακριβώς προηγούμενες ημέρες, δικαιολογούν πλήρως τον χαρακτήρα του πολέμου για την άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει η χούντα και οι υπηρέτες της εναντίον της κοινωνίας. Ένας πόλεμος σε επίπεδο επικοινωνιακό, ιδεολογικό και  επιχειρησιακό-στρατιωτικό. Η πάλη των αγωνιζόμενων ανθρώπων ενάντια στη βία της Εξουσίας, για την ελευθερία και την κοινωνική απελευθέρωση οφείλει πια να είναι συντονισμένη και οργανωμένη σε όλα τα παραπάνω επίπεδα.
Θεσσαλονίκη:
Αντίστοιχα με τα πρωτοφανή μέτρα στην Αθήνα, οι μπάτσοι είχαν κυρήξει απο χθες απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονικής. Στην πρωινή πορεία, μαθητές από πάνω από 60 σχολεία έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο πρώην υπουργείο Μακ. Θράκης και στην συνέχεια συνέχισαν με πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην απογευματινή δυναμική πορεία με συμμετοχή πάνω απο 3000 ατόμων, έγινε επίθεση σε αστυνομικό φυλάκιο υπουργείου και σε τηλεοπτικά συνεργεία, συγκρούσεις με τους μπάτσους, καθώς και απαλλοτρίωση 2 σουπερμάρκετ. Οι άπειροι μπάτσοι και ασφαλίτες προσπάθησαν να καταπατήσουν το άσυλο του Πανεπιστημίου κάνωντας και κάποιες συλλήψεις, αλλά απωθήθηκαν απο φοιτητές.
Γιάννενα: Περίπου 2000 άτομα στην πορεία που χτυπήθηκε λυσσαλέα από τους μπάτσους με αποτέλεσμα να σκορπίσει αρκετός κόσμος πριν ανασυνταχθεί η πορεία. Έγιναν υγκρούσεις, ενώ φωνάζοντας αντικρατικά και αντιμπατσικά συνθήματα απο το μεγαλύτερο μέρος της πορείας. 45 προσαγωγές και 5 σύλληψεις.
Αγρίνιο: Πορεία περίπου 200 μαθητών προς στο αστυνομικό τμήμα. Κάποιοι μαθητές κατά την προσυγκέντρωση κάναν καθιστική διαμαρτυρία ενώ άλλο κομμάτι της πορείας έκανε επίθεση στους μπάτσους και ακολούθησαν συγκρούσεις. Πριν καν ξεκινήσει η πορεία μπάτσοι την σπάσανε με τρομερά βίαιη καταστολή. Μετά απο πολλά δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πολύ ξύλο και συλλήψεις απο ασφαλίτες, μαθητές, φοιτητές και αλληλέγγυοι προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Βόλος: Πορεία 1000 ατόμων που από την αρχή δέχτηκε απίστευτες ποσότητες χημικών. Ο κόσμος δεν διαλύθηκε και συνέχισε επιθετικά , συνέχισαν όμως κι οι μπατσοι να ρίχνουν χημικά. Έγινε ανταρτοπόλεμος στους δρόμους της πόλης και συγκρούσεις σώμα με σώμα. Υπήρξαν 11-13 προσαγωγές ατόμων που αφέθηκαν ελεύθερα και τραυματίες κι από τις δύο πλευρές. 3 μπάτσοι κατέληξαν στο νοσοκομείο ενώ ένα 12χρονο κορίτσι χτυπήθηκε δίπλα στο μάτι απο δακρυγόνο.
Ηράκλειο. Μεγάλη συμμετοχή στην πρωινή πορεία στο Ηράκλειο μα πολυάριθμο αναρχικό μπλόκ. Στη διαδρομή της πορείας, έγιναν επιθέσεις σε αρκετές τράπεζες, όπου σπάστηκαν τα ATM, τζαμαρίες και κάμερες. Στην απογευματινή πορεία συμμετείχαν 500 περίπου άτομα, με μεγάλη αστυνομκή παρουσία.
Πάτρα. Δυναμική πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί απο τους “Ανυπάλουους Μαθητές” με τη συμμετοχή 500 ατόμων. Μετά το τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία απο τους φοιτητικούς συλλόγους με τη συμμετοχή 4.000 περίπου ατόμων. Το απόγευμα συγκροτήθηκε και πραγματοποιήθηκε δυναμική αυθόρμητη πορεία απο 400 περίπου άτομα στο κέντρο της Πάτρας.
Ζάκυνθος: Πρωινή πορεία 250 μαθητών, εντυπωσιακός αριθμός για τα δεδομένα του νησιού, με επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα 4 προσαγωγές και βία απ’τους μπάτσους σε μαθητές μικρής ηλικίας. Το απόγευμα σε άλλη πορεία έγιναν συγκρούσεις με πέτρες και μολότοφ έξω απ’το τμήμα με 2 συλλήψεις.
Ηγουμενίτσα: Πορεία 400 ατόμων, μαθητών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών.
Μυτηλίνη: Πορεία 500 ατόμων. Δυναμική σε παλμό και μεγάλης διάρκεις η πορεία που κινήθηκε μέσα από τις γειτονιές, πέρασε από την προκυμαία όπου σπάστηκαν όλα τα ΑΤΜ και μια τζαμαρία τράπεζας πριν καταλήξει στην κεντρική πλατεία.
Λάρισα: Πορεία 500 ατόμων και συγκρούσεις με τους μπάτσους. Σπάστηκε μια τράπεζα και  περιπολικά και έγιναν 5 προσαγωγές.
Σέρρες: αυθόρμητη πορεία 100 περίπου μαθητών προς το αστυνομική διεύθυνση. Αργότερα έγινε μικροφωνική, μοιράστηκαν κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια στην κεντρική πλατεία με παρουσία μπάτσων.
Πτολεμαϊδα: Μαθητές με κεριά συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ έξω απ’το αστυνομικό τμήμα απέναντι από μπάτσους με τα αυτόματα ανα χείρας.
Άρτα: πορεία μαθητών στο κέντρο της πόλης που κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω απ’το αστυνομικό τμήμα.
Κομοτηνή: Πορεία 300 μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της πόλης με παλμό και μοίρασμα κειμένων κατά τη διάρκειά της,ωσπου να καταλήξει στη Νομική σχολή οπου συνεχίζεται η κατάληψη απο φοιτητές.
Ξάνθη: Δυναμική πορεία 500 περίπου εξεγερμένων νέων. Άπειροι μπάτσοι και επιθέσεις σε οχήματα της δημοτικής αστυνομίας.
Κέρκυρα: Πρωινή και απογευματινή πορεία προς το αστυνομικό τμήμα με μεγάλο αριθμό μαθητών και φοιτητών αντίστοιχα. Καθιστική διαμαρτυρία έξω απ’το τμήμα.
Χανιά: Μεγάλη πρωινή πορεία περίπου 1000 μαθητών και εκπαιδευτικών προς τη Νομαρχία, με τραυματίες και τουλάχιστον 3 συλλήψεις και 8 προσαγωγές ανάμεσά τους και 13χρονοι μαθητές. Στην απογευματινή πορεία έγιναν άλλες 2 προσαγωγές.
Κεφαλονιά: Αυθόρμητη πορεία περισσότερων από 150 ατόμων προς  το αστυνομικό τμήμα. Φωνάζονταν αντιφασιστικά και αντικατασταλτικά συνθήματα, αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στους φυλακισμένους.
Μαθητικές πορείες με συμβολικές επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα έγιναν επίσης στις πόλεις Ναύπλιο, Κοζάνη, Καβάλα, Καρδίτσα, Δράμα, Τρίπολη, Κατερίνη, Έδεσσα, Φλώρινα, Ρέθυμνο, Αμαλιάδα.
Δράσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό

Ελβετία:
Δράση αλληλεγγύης στη Γενεύη, οπου βάφτηκε το εξωτερικό τμήμα του ελληνικού προξενείου.
Μεγάλη Βρετανία: Συγκέντρωση αλληλεγγύης και πορεία φοιτητών στο Λονδίνο που κατέληξε έξω από την ελληνική πρεσβεία.
Κύπρος: Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Δεκέμβρη στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Ακολούθησε εκδήλωση και προβολή στην πλατεία Φανερωμένης.
ΗΠΑ, Διαμαρτυρία αλληλεγγύης στο Σαν Φρανσίσκο με αφορμή τον τραυματισμό της αμερικανίδας διαδηλώτριας στην πορεία ενάντια στο Δ.Ν.Τ. και μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους τους αγωνιστές ενάντια στην ελληνική Χούντα. Δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τις συλλογικότητες Indiana R.A.S.H. (Red and Anarchist Skinheads) και CLAW(Creature Liberation Association of Warriors) της Ιντιάνα.
Νέα Ζηλανδία: Δήλωση απο τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό της πόλης Aotearoa με αφορμή τον τραυματισμό της αμερικανίδας διαδηλώτριας σε αλληλεγγύη με όλα τα θύματα και τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα.
Γερμανία, Βαϊμάρη: Πορεία αλληλεγγύης στη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης με συνθήματα, τρικάκια και πυροτεχνήματα. Οι μπάτσοι προσέγγισαν την πορεία και προσήγαγαν 4 άτομα.
Γαλλία: Δράση αντιπληροφόρησης απο πυρήνα της CNT στην πόλη La Roche sur Yon της δυτικής Γαλλίας για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Μεξικό, Κανκούν: Παρέμβαση για τον Αλέξη στην πορεία ενάντια στη σύνοδο COP-16  για την κλιματική αλλαγή. βίντεο εδώ

Ιταλία και Αργεντινή: Συνθήματα αλληλεγγύης και graffiti σε τοίχους της Ρώμης απο την κολεκτίβα “Partizan” και στο Μπουένος Άϊρες αντίστοιχα.
Δράσεις αλληλεγγύης για την 6η Δεκέμβρη έγιναν επίσης σε Μαρόκο, Βουλγαρία, Καμπότζη αλλά και σε άλλες χώρες. Σύντομα θα αναρτήσουμε και τις υπόλοιπες δράσεις.
Ο Αγώνας για Ελευθερία, διαρκής, διεθνής και αυτο-οργανωμένος, δεν καταστέλεται. Η οργή μας γιγαντώνει. Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη. Αλληλεγγύη σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1233865

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου