Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η «ΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ


Επανέρχεται έντονα και δραματικά στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα των μεταναστών με αφορμή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για κατασκευή ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων και τοποθέτηση καμερών στον Έβρο. Επιπλέον ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», τόνισε ότι «στην χώρα θα μείνουν μόνο όσοι μετανάστες έχουν το δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου.Κανείς άλλος», προιδεάζοντας για το αντιμεταναστευτικό προγκρομ που θα ακολουθήσει. Το θέμα αυτό δεν ανοίγει καθόλου τυχαία αυτή την περίοδο, καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεδιπλώνεται αντιμεταναστευτική πολιτική, ενώ ήδη σε χώρες τις Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης έχουν ξεκινήσει οι εκκαθαρίσεις έτσι ώστε η Ε.Ε. να «αυτοπροστατευθεί» από τη μαζική εισροή μεταναστών. Ο ευρωστρατός, η FRONTEX, η συνθήκη του Δουβλίνου και μια σειρά ρατσιστικών παρεμβάσεων των ευρωπαικών κυβερνήσεων, δείχνουν μια κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική της Ε.Ε. Δείχνουν ότι η μόνη «ελευθερία» που είναι ανεκτή εντός της Ε.Ε. είναι η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων προιόντων και φτηνού εργατικού δυναμικού που υπερασπίζει και διευρύνει την κερδοφορία του κεφαλαίου.





Η κίνηση αυτή, αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα στην ακραία ταξική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα, υπό τις «ευλογίες» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Η υπέρβαση της κρίσης του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, που περνάει μέσα από το κόψιμο μισθών και συντάξεων, τη διαρκή φορομπηξία και το ξεπούλημα όλου του δημοσίου πλούτου, έχει ανάγκη και από την δημιουργία τεχνητών εμφυλίων εντός της εργατικής τάξης, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τον κατακερματισμό των αγώνων της και την απρόσκοπτη συνέχεια της αντιλαικής πολιτικής. Έτσι οι διαρκείς επιθέσεις εναντίων των μεταναστών,και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους έρχονται να συνδυαστούν με μια διαρκή προσπάθεια να μας πείσουν ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά που βιώνουμε. . Δεν είναι τυχαίο πως πιο πιστός σύμμαχος της κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια είναι το ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Θέλουν να εμφανίσουν τους μετανάστες ως αντίπαλους των Ελλήνων εργαζομένων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσπαθούν να διασπάσουν και να φέρουν σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στο δημόσιο με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους τυπικά μισθωτούς με τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους αορίστου με τους ορισμένου χρόνου  συμβασιούχους, τους αγροτοεργάτες με τους εργαζόμενους στην πόλη, τους εργαζόμενους των 650 € με τους «υψηλόμισθους» των 1500 κτλ.





 Ξεχνούν να μας πουν πως η μετανάστευση στη σύγχρονη εποχή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που παράγεται από την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων. Αυτή γεννά φτώχεια, πείνα και δυστυχία στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, και έχει μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη (το λεγόμενο τρίτο κόσμο), σε μια τεράστια ζώνη ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η φτώχεια και οι πόλεμοι, στα οποία έχουν καταδικάσει οι ηγεμονικές καπιταλιστικές χώρες (μαζί τους και η Ελλάδα) τον Τρίτο Κόσμο - και όχι μόνο, που διαμορφώνουν τα μεταναστευτικά κύματα. Όσο η ανθρωπότητα δεν κινείται σε μια κατεύθυνση κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και της αδικίας, θα υπάρχουν μεταναστευτικά κύματα. Ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς: τα πρώτα και βασικά θύματα της μετανάστευσης είναι οι ίδιοι οι μετανάστες. Αποτελούν το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζόμενων, που χρησιμοποιείται, εισάγεται ή εξάγεται από το κεφάλαιο σύμφωνα με τις σχεδιασμούς του για μεγαλύτερη κερδοφορία.


                                                                                                                                                                                           


Η σημερινή καπιταλιστική κρίση ειδικά, επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, αλλά και μεγιστοποιεί τα προβλήματα των μεταναστών στις χώρες που κατοικούν και εργάζονται.. Η προσπάθεια που γίνεται από τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και το κεφάλαιο να ξεπεράσουν την κρίση σε βάρος των εργαζομένων χτυπάει πρώτα απ’ όλους τους μετανάστες, καθώς αυτοί στην συντριπτική τους πλειονότητα αποτελούν ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα της εργατικής τάξης. Το κεφάλαιο (και αντικειμενικά και οι πολιτικοί του εκφραστές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) είναι κατά των μεταναστών αλλά υπέρ της μετανάστευσης, που του παρέχει ανά πάσα στιγμή φτηνά εργατικά χεριά και μάλιστα χωρίς τα στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η στάση των εργαζομένων πρέπει να είναι ακριβώς η αντίθετη. Είμαστε ενάντια σε όλες αυτές τις καπιταλιστικές και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να γίνουν μετανάστες, αλλά είμαστε δίπλα στους μετανάστες γιατί είμαστε κομμάτι της ίδιας κοινωνικής τάξης.





ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ





·        Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.


·        Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Λατρευτικοί χώροι και κοιμητήρια. Βοήθεια στην εκπαίδευση, με τάξεις υποδοχής για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας κλπ.


·        Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες.


·        Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να φύγει από την αστυνομία η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.


·        Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης! Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου. Όχι άλλες Κούνεβες.


·        Άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες, νόμιμους και «παράνομους», όπως και σε όλο τον κόσμο της ελαστικής εργασίας.


·        Να καταργηθεί η FRONTEX, το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ σε όσους μετανάστες το επιθυμούν. Καμία σκέψη για τείχος στον Έβρο.


·       Άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από όλες τις χώρες, όπου ασκούν καθήκοντα στρατού κατοχής

                        νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση - Νέο Αριστερό Ρεύμα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου