Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ νΚΑ Πάτρας

Την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, στα πλαίσια επιστημονικού συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε ομιλία του νομπελίστα καθηγητή J. Watson, διάσημου για την ανακάλυψη της δομής του DNA. Πέρα από το επιστημονικό του έργο, εντύπωση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρίν από κάποια χρόνια, σχετικά με την ... υποτιθέμενη “γενετικά καθορισμένη” μειωμένη ευφυΐα των μαύρων, δήλωση που χαρακτηρίστηκε ως ρατσιστική και έκανε το γύρο του κόσμου. Βασισμένοι σε αυτές του τις δηλώσεις ήδη τα τμηματα Βιολογίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών καταψήφισαν πρόταση για ανακύρηξη του εν λόγω καθηγητή ως επίτιμου διδάκτορα.


Την ώρα της ομιλίας του ομάδα ατόμων εισέβαλε στο χώρο που γινόταν η διάλεξη. Ένα εκτος των οποίων κινήθηκε απειλητικά προς το καθηγητή και στη προσπάθεια του να τον διώξει, επιτέθηκε προς έναν γιατρό που μπήκε ανάμεσα. Η συνέχεια σε όλους μας γνωστή με το τραυματισμό του ιατρού και τη νοσηλεία του στο νοσοκομειο Πατρών. Γεγονός που κατέλαβε τις πρώτες θέσεις στο δελτία ειδήσεων.

Τέτοιες πρακτικές τυφλής βίας όχι μόνο είναι καταδικαστέες αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις πρακτικές, το περιεχόμενο, τη φυσιογνωμία και το ήθος του φοιτητικού κινήματος. Η αναγκαία αντιπαράθεση με ρατσιστικές αντιλήψεις σε καμία περίπτωση δε μπορούν να συνδέονται με ενέργειες ατομικής και αυτόκλητης βίας. Οι οποίες παρά τη λεκτική τους διαφοροποίηση από το φασισμό καταλήγουν να είναι η άλλη όψη και ίδιου νομισματος.
Αυτές οι ενέργειες είναι βούτηρο στο ψωμί όλων εκείνων που προσπαθούν να μας επιβάλουν έναν σύγχρονο μεσαίωνα, είτε με τη μορφή της επίθεσης στην εργασίας, είτε με την προώθηση της αντεκπαιδευτικής πολιτικης είτε με τη καταστρατήγηση του ασύλου και το προχώρη μα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου στο σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το γεγονός αποτέλεσε τη καλύτερη αφορμή για τον πρύτανη να μιλήσει για καταπάτηση του ασύλου εξαγγέλοντας το επόμενο διάστημα την άρση του και την επιβολή του νόμου και της τάξης. Την ίδια στιγμή που τα πειθαρχικά και οι διώξεις για τη συνδικαλιστική δράση και την ελεύθερη έκφραση των φοιτητών και όχι μόνο αποτελούν καθημερινότητα.(πχ ηλεκτρολόγοι, μαθηματικό, μηχανολόγοι), οι πρυτανικές αρχές έχουν εκδόσει ανακοίνωση για εισαγγελική παρέμβαση στο εν λόγω ζήτημα.

Το επόμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να δώσει τη δικιά του νικηφόρα απάντηση, απέναντι στο νέο νόμο πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, όσο και στην αντεργατική πολιτική Κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ- Κεφαλαίου. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, με ένα πολιτικό περιεχόμενο και πρακτικές που θα καταφέρουν να συγκρούονται με το σύνολο της αστικής πολιτικής σε παιδεία- εργασία και σε οργανική σύνδεση με το εργατικό κίνημα. Καταφέρνοντας όχι μόνο να πάρει πίσω τα πειθαρχικά, όχι μόνο να ανατρέψει το νέο νόμο πλαίσιο αλλά και να επιβάλει τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες της πλητόμενης κοινωνικης πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου