Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

 Κάθε Τετάρτη εδώ και 70 μέρες στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας βγαίνουν στο σφυρί από τράπεζες πρώτες κατοικίες. Είναι από τον κατάλογο των 100.000 κατοικιών που οι τράπεζες έχουν προγράψει,  γιατί οι ιδιοκτήτες καθυστερούν τις δόσεις των δανείων τα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας. Τι και αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι στις προτεραιότητες της είναι η προστασία του δικαιώματος στη στέγαση. Προστασία από τις τράπεζες που για τις πρώτες κατοικίες έληξε στις 31/12/2014. Αναβάλλεται συνεχώς η κατάθεση του περίφημου νομοσχέδιου. Η δικαιολογία είναι  ότι γίνεται διαβούλευση. Διαβούλευση με ποιους? Με τους τραπεζίτες και προφανώς με την τρόικα (θεσμούς), εξού και η καθυστέρηση γιατί δεν έχουν ακόμα την άδεια τους.
Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι να ξεσπιτώνονται δεκάδες οικογένειες και να έχασε τη ζωή του άνθρωπος στην Πάτρα όταν πήρε το ειδοποιητήριο.  Οι πλειστηριασμοί δεν πραγματοποιούνται μόνο όταν συναντούν τις μαζικές συγκεντρώσεις του κινήματος για την αποτροπή τους. Στα Τρίκαλα που κτύπησαν τα ΜΑΤ τους συγκεντρωμένους και τραυμάτισαν το σ. Τσάλα, στην Πάτρα, στον Πειραιά, στο Μενίδι, στο Κορωπί, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Χαλάνδρι κ.α.. Σπίτια άνεργων, φτωχών, κτυπημένων από τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα.
Αντί για μια γενική ρύθμιση, προτιμούν να παρεμβαίνουν διάφορα πολιτικά πρόσωπα στις περιπτώσεις που μαθαίνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση, προκειμένου να ματαιωθεί ο πλειστηριασμός και η κινητοποίηση. Αναπαράγουν την τακτική του ρουσφετιού και των προσωπικών εξυπηρετήσεων, αντί μια συνολική άμεση πολιτική αντιμετώπισης της αρπακτικότητας των τραπεζών. 
Από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών πληροφορούν ότι το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία για ένα έτος από πλειστηριασμούς θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την δημιουργία κρατικού φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Η νέα προστασία θα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης με προϋποθέσεις που αφορούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, το οικογενειακό εισόδημα, τις καταθέσεις.
Ως τότε σπίτια βγαίνουν στο σφυρί χωρίς έλεος και αναστροφή. Επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα στη στέγαση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο από τους πλειστηριασμούς τραπεζών αλλά και των εφοριών και του κράτους συνολικά.  Αγωνιζόμαστε για:
• Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα λαϊκό σπίτι σε χέρια Τραπεζίτη ή του Κράτους.
• Γενναία επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) στη βάση των λαϊκών αναγκών.
Για τα παραπάνω απαιτείται καμιά αναμονή και κανένας εφησυχασμός. Αγώνας αταλάντευτος μέχρι να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική, για την έξοδο από την ΕΕ και την διαγραφή του χρέους. Αλλιώς δεν μπορούμε και δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Καλούμε τις λαϊκές συνελεύσεις, τα σωματεία, τους φοτητικούς συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες να αγωνιστούν ενάντια στους πλειστηριασμούς όχι μόνο των πρώτων κατοικιών αλλά και των ζωών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου