Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Mαζικές διαδηλώσεις σε ευρώπη και τελ-αβίβ κατά της πολιτικής του ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καταδικάζοντας την αιματηρή έφοδο ισραηλινών κομάντος σε πλοία, τα οποία μετείχαν σε νηοπομπή που έπλεε στα διεθνή ύδατα και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που το ισραηλινό ναυτικό καταλάμβανε ένα ακόμα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, το ιρλανδικό Rachel Corrie. Παράλληλα, χιλιάδες Ισραηλινοί και Άραβες πολίτες του Ισραήλ διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ κατά της συνέχισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Σχεδόν 8.000 άτομα διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας. Στο Παρίσι πέντε χιλιάδες διαδηλωτές φορώντας παλαιστινιακές μαντίλες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Αρκετές προσωπικότητες της αριστεράς συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Πολλοί νέοι κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.
Στη νότια Γαλλία 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια και άλλοι 1.000 στη Μασσαλία, το Μπορντό, το Μονπελιέ ζητώντας την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.
Στην Κωνσταντινούπολη 5.000 έως 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν μετά την έκκληση της ισλαμιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ΙΗΗ, που ήταν από τους κύριους διοργανωτές της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής της περασμένης Δευτέρας. «Όσο περισσότερο σιωπούμε, τόσο εντείνεται η σφαγή», έγραφαν οι διαδηλωτές σε πανό.
Στο Λονδίνο αρκετές χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία πριν κατευθυνθούν προς την πρεσβεία του Ισραήλ. «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη. Σταματήστε την ισραηλινή πειρατεία. Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι», φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.
Διαδήλωση στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές, με αφορμή την 43η επέτειο από την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967, πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν μια «κυβέρνηση που βουλιάζει το Ισραήλ αντί να το ταξιδεύει προς την ειρήνη», υπονοώντας την αιματηρή επιχείρηση ισραηλινών κομάντος εναντίον του «Στόλου της Ελευθερίας».
Οι ομιλητές στο συλλαλητήριο ζήτησαν να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί στα πλοία που μεταφέρουν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια να ελλιμενίζονται στον παλαιστινιακό θύλακα.
Υψώνοντας ισραηλινές και παλαιστινιακές σημαίες οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Ισραήλ, Παλαιστίνη, δύο κράτη για δύο λαούς». «Αγαπάμε τη χώρα μας αλλά ντρεπόμαστε για την κυβέρνησή της».
Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από πολλά κινήματα της αριστεράς που τάσσονται κατά της κατοχής, κυρίως από το κίνημα κατά του εποικισμού Ειρήνη Τώρα (Peace Now)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου