Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Με μεγάλη δυναμική συνεχίζεται η απεργία των μεταναστών εργατών στη Σκάλα Λακωνίας

Δυναμικά συνεχίζουν την απεργία τους οι μετανάστες στη Σκάλα Λακωνίας, μετά το πογκρόμ που εξαπολύθηκε εναντίον τους τη Δευτέρα. Είναι οι πρώτη φορά που εργάτες μετανάστες προχωρούν τόσο μαζικά σε απεργία. Αρχικά, τριακόσιοι περίπου μετανάστες κατασκήνωσαν την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία του χωριού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, ενώ όσο περνούσε η ώρα προσχωρούσαν στην κινητοποίηση και μετανάστες, εργάτες από τα γύρω χωριά. Τελικά, 1500 αγρεργάτες βγήκαν στο δρόμο σε μια μαχητική διαδήλωση με τα πανό της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και με κεντρικό σύνθημα «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», αναγκάζοντας το δήμο να παρέμβει ώστε να ανοίξουν τα σπίτια από τα οποία τους είχαν διώξει.
Πριν την πορεία προηγήθηκε απεργιακή συνέλευση στην πλατεία όπου βρίσκονταν με τις κουβέρτες στρωμένες στο χώμα όσοι αντιμετώπισαν την έξωση από τα σπίτια τους. Η συνέλευση εξέλεξε επιτροπή της Ένωσης Μεταναστών Εργατών καθώς πάνω από 700 αγρεργάτες εγγράφηκαν επί τόπου στο σωματείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Ταυτόχρονα στο χώρο 475 μετανάστες έκαναν αίτηση απόδοσης άδειας παραμονής και ασύλου.
Όπως επισήμανε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλος της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η επιτροπή εκπροσώπησε τους απεργούς στις επαφές με τον δήμο και την αστυνομία όπου και μετέφερε τα αιτήματα:

• Άμεση επιστροφή στις κατοικίες τους όλων των μεταναστών που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τα καταλύματα τους. Ανθρώπινες συνθήκες στέγασης. Όχι «40 ευρώ το κεφάλι» για ενοίκιο.
• Άμεση απόδοση νομιμοποιητικών εγγράφων-ασύλου στους Πακιστανούς μετανάστες λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα.
• Αύξηση του μεροκάματου. Κανένας κάτω από το κατώτατο μεροκάματο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σε μια προσπάθεια του δήμου να δείξει το «ανθρώπινο» πρόσωπό του, πρότεινε ως κατάλυμα για τους μετανάστες ένα παλιό σφαγείο. Οι απεργοί ωστόσο αρνήθηκαν κατηγορηματικά, απαιτώντας να ξαναγυρίσουν στα σπίτια που διέμεναν πριν τις εξώσεις. Υπό το βάρος της μαζικότητας της κινητοποίησης που υποστηρίχτηκε κι από κατοίκους της περιοχής, ο Δήμος αναγκάστηκε να παρέμβει ώστε να επιστρέψουν οι μετανάστες στα σπίτια τους. Αλλά και η αστυνομία τελικά αποδέχτηκε την παραλαβή των αιτήσεων ασύλου και ήδη σήμερα έγιναν αποδεκτές οι πρώτες 30. Κάθε μέρα θα γίνονται δεκτές τουλάχιστον 30 αιτήσεις.
Αν και η κινητοποίηση της 15ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μια πρώτη νίκη των μεταναστών αγρεργατών, το βασικό αίτημα των απεργών παραμένει η αλλαγή στο καθεστώς πληρωμής, με 35 ευρώ κατώτατο μεροκάματο. Γι’ αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία με αποχή από τις συγκομιδές...

πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου