Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ισραηλινή επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου

Τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί και 60 οι τραυματίες -σύμφωνα με το Ρόιτερς- από την ισραηλινή επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα στο τουρκικό πλοίο που συμμετέχει στην αποστολή "ο στόλος της ελευθερίας", με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Τα έξι πλοία της αποστολής κατελήφθησαν από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες και 4 ακτιβιστές, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, κατά την ισραηλινή επιδρομή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10 ακτιβιστές. «Κατά την επιχείρηση οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
"Απαντήσαμε σε διεθνή ύδατα, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να διαφυλάξουμε την ασφάλειά μας" δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο εκπροσωπος Τύπου της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.
Έκτακτη ενημέρωση στο ΥΠΕΞ
Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει κληθεί εκτάκτως το πρωί της Δευτέρας (10.00) ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Δρούτσα. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είπε ότι το Ισραήλ αρνείται να δώσει επισήμως οποιαδήποτε πληροφορία. Πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα χειρισμού κρίσεων. Στον τηλεφωνικό αριθμό 210-3681730 μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των πολιτών που επιβαίνουν στα πλοία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα στις 7 το απόγευμα διοργανώνει η πρωτοβουλία "ένα καράβι για την Γάζα".
Λογοκρισία
«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία αφότου ανέβηκαν οι ισραηλινοί κομάντος στα πλοία», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ο Χρήστος Μώλας, συντονιστής τηw αποστολής «Free Gaza», ενώ ο σύμβουλος τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Μουσταφά Αζούζ, είπε στο ΣΚΑΪ ότι έχει επιβληθεί απόλυτη λογοκρισία ως προς τη μετάδοση πληροφοριών. Ακόμα ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή αρχή για να τιμήσει τους νεκρούς κήρυξε πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.
Για επικοινωνιακό τέχνασμα της αποστολής έκανε λόγο στο σταθμό μας ο Γουίλιαμ Αναγνωσταράς, εκπρόσωπος τύπου της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα. Ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα υλικά που μεταφέρει η αποστολή χρησιμοποιούνται από την Χαμάς για την κατασκευή ρουκετών.

www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου