Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αιματηρό ρεσάλτο Ισραηλινών στο «στολίσκο της ελευθερίας»


enet.gr

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις και οργή προκαλεί η επίθεση Ισραηλινών κομάντος τα ξημερώματα στα πλοία του «στολίσκου της ελευθερίας» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 και να τραυματιστούν περίπου 60 από τους επιβαίνοντες. Η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα, ενώ το Τελ Αβίβ έχει επιβάλλει εμπάργκο πληροφόρησης. Καταδικάζει τη χρήση βίας η ελληνική κυβέρνηση και ματαιώνει προγραμματισμένη ελληνο-ισραηλινή αεροπορική άσκηση. 


Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ισραήλ.
Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.
Όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, Πάνος Χαρίτος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Αβιτάλ Λίμποβιτς, τον διαβεβαίωσε ότι το μοναδικό πλοίο στο οποίο έγινε επέμβαση είναι το MARMARA, ενώ στα ελληνικά σκάφη δεν υπήρξαν συμπλοκές ή βία και ότι η ίδια δεν έχει ακούσει για τραυματισμό κάποιου Έλληνα.
Τελευταίες πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα αναφέρουν ότι ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ και κατέλαβαν το τουρκικό επιβατικό πλοίο "MAVI MARMARA", στο οποίο επέβαιναν οι πεντακόσιοι από τους επτακόσιους ακτιβιστές και ήταν επικεφαλής του στολίσκου των έξι σκαφών. Επίσης, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10, άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου.
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ
Η Ε.Ε με ανακοίνωσή της ζητεί τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας για το περιστατικό και καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη και χωρίς όρους ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τη λύπη της για τις ανθρώπινες απώλειες.
"Απαράδεκτη ενέργεια" χαρακτήρισε η Ισπανία, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ισραηλινή επίθεση, ενώ ο Ισραηλινός πρέσβης στη Μαδρίτη κλήθηκε να "δώσει εξηγήσεις" από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.
"Σοκαρισμένος" δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ναβί Πιλαΐ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ, ο  ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σκέφτεται να ματαιώσει το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου θα είχε συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Παλαιστινιακές αντιδράσεις 
Η παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ ο πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το σημερινό "μακελειό" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά εδάφη. 
Από την πλευρά της η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε "εξέγερση" μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο.
"Καλούμε όλους τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν μπροστά στις σιωνιστικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι.
Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη "βάρβαρη επίθεση" εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.
Μεταξύ των σοβαρά τραυματισμένων είναι και ο επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος των παλαιστινιακής καταγωγής ισραηλινής καταγωγής, σεΐχης Ραέντ Σαλάχ.

Καταγγέλλουν τη δολοφονική επίθεση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς το Παλαιστινιακό λαό.
Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα 31/5, στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία και παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας.
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για ένα νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης και του κράτους, ενδεικτικό της βαρβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες τον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του και εκτιμά ότι σηματοδοτεί την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας όχι μόνο κατά του Παλαιστινιακού λαού αλλά και στους λαούς της περιοχής. 
Καταγγέλλει επίσης ότι η προκλητική στρατιωτική δράση του ισραηλινού κράτους στηρίζεται και πριμοδοτείται σταθερά από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το ΚΚΕ καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας διοργανώνοντας μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και καλεί την κυβέρνηση να διακόψει αμέσως κάθε είδους στρατιωτικά γυμνάσια και να καταγγείλει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και να αποσύρει το πλοίο του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί ανοικτά του Λιβάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου