Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΣ; ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ Η ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία και απόλυτη συμφωνία με την Ε.Ε και το ΔΝΤ ξεθεμελιώνει άλλο ένα εργατικό δικαίωμα, αυτό της δωρεάν περίθαλψης  στην κατεύθυνση της εκχώρησής της στο κεφάλαιο. 
Με απόφαση της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενεργοποιείται από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ νόμος της ΝΔ και διακόπτεται η δωρεάν χορήγηση περίπου 250 φαρμάκων και σκευασμάτων  ευρείας  χρήσης μεταξύ των οποίων και φάρμακα χρόνιας χορήγησης καρδιοπαθών, αναλγητικά κ.τ.λ
Η κυβέρνηση καταδικάζει στην απόλυτη φτώχεια τους συνταξιούχους που θα αναγκαστούν να ξοδεύουν όλη τους τη σύνταξη (αν έχουν!) απλά για να καλύπτουν με δικά τους έξοδα τη στοιχειώδη φαρμακευτική τους αγωγή. Επιβαρύνει με τεράστιο κόστος κάθε οικογένεια που θα φτάνει να πληρώνει εκατοντάδες ευρώ μια απλή ίωση ενός μέλους της.
Το μήνυμα είναι σαφές: ο εργαζόμενος είναι αναλώσιμος στη μηχανή κερδοφορίας τους καπιταλισμού γενικότερα, των φαρμακευτικών εταιριών συγκεκριμένα. Η υγεία δεν είναι δικαίωμα αλλά αγαθό που κοστίζει ακριβά. Όποιος δεν έχει απλά πεθαίνει!
Έτσι κι αλλιώς στην κατεύθυνση χρέωσης του συνόλου του κόστους της περίθαλψης στους εργαζόμενους κινείται τόσο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης – υγείας όσο και όλες οι διεργασίες «υποδομών» που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύστημα περίθαλψης.
·              Ήδη πλήθος εξετάσεων δεν αναγνωρίζονται από τον ΟΠΑΔ και χρεώνονται απευθείας στους ασφαλισμένους.
·             Ο ίδιος ο ΟΠΑΔ είναι καταχρεωμένος απλά γιατί δεν καλύπτονται από το δημόσιο οι δαπάνες που αναγνωρίζει. Αυτό γίνεται επί σκοπού έτσι ώστε σύντομα (όπως έγινε δοκιμαστικά πέρσι) οι φαρμακευτικές εταιρίες να σταματήσουν να χορηγούν δωρεάν οτιδήποτε στο δημόσιο σύστημα υγείας.
·             Η εφαρμογή του ΑΜΚΑ, του διπλογραφικού on line συστήματος συνταγογράφησης στα νοσοκομεία και της ενιαίας αρχής πληρωμών των μισθών του Δημοσίου, επιτρέπει μελλοντικά την χρέωση μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απευθείας του ίδιου του λογαριασμού μισθοδοσίας κάθε δημοσίου υπαλλήλου. Στο προσεχές μέλλον κάθε επίσκεψη στο νοσοκομείο θα κοστίζει συγκεκριμένο ποσό που θα κρατείται  από τον μισθό του ασφαλισμένου. 
Στόχος τους η εργασία του εργαζόμενου σε πλήρως εντατικούς και ελαστικούς ρυθμούς. Στόχος τους η διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αφού από τα σχετικά φτηνότερα φάρμακα στα οποία κόβεται η δωρεάν χορήγηση ο ασφαλισμένος θα περάσει σε ακριβότερα (που χορηγούνται με συμμετοχή) έτσι ώστε να αυξηθεί ο τζίρος των φαρμακευτικών εταιριών. Στόχος τους, παρά τα λεγόμενα τους για εξοικονόμηση πόρων στα ταμεία  είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας απόλυτης οικονομικής αδυναμίας των ταμείων αφού θα πληρώνουν περισσότερα για τα ακριβότερα φάρμακα ώστε στο τέλος να καταργηθεί ακόμα και η δωρεάν παροχή στοιχειώδους πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Στο δρόμο , στις απεργίες, τις καταλήψεις, της διαδηλώσεις ανατρέπουμε την αντεργατική επίθεση.
Ειδικά για τα ζητήματα της περίθαλψης διεκδικούμε:
·                     Πλήρη δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, ποιοτική ιατρoφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
·                     Άμεση μείωση των τιμών φαρμάκων και αναλώσιμων. Όχι στη λίστα φαρμάκων. Κάλυψη σε όλες ανεξαιρέτως τις διαγνωστικές εξετάσεις.
·                     Στο ενδιάμεσο, κατάργηση των ενδιάμεσων προμηθευτών του δημοσίου για όλα τα σκευάσματα και αναλώσιμα. Απευθείας αγορά από τους παραγωγούς.
·                     Κατάργηση του δικαιώματος κάθε πατέντας φαρμάκου. Όλη η τεχνογνωσία παραγωγής φαρμάκων κοινωνική ιδιοκτησία. Εθνική φαρμακοβιομηχανία και βιομηχανία παραγωγής ιατρικών υλικών.
·                     Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας – εθνικοποίηση του ιδιωτικού τομέα υγείας που έτσι κι αλλιώς είναι σκανδαλωδώς κρατικοδίαιτος, και ένταξη των εργαζομένων και των υποδομών του στο ΕΣΥ.
·                     Να απεμπλακούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την παροχή υγείας. Αποκλειστικά κρατική και εργοδοτική χρηματοδότηση της υγείας – δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εξωνοσοκομειακή αποκατάσταση – πρόληψη.
·                 Μακρυγιάννης Στέφανος, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων
         στο Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ
·                 Μενδώνης Πέτρος εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Κινήσεων στο Δ.Σ. του ΙΠΕΜ ΔΟΕ
·                 Ρέππα Ντίνα, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ
·                 Κλωνιζάκης Μάρκος, Κοσμοπούλου Όλγα εκπρόσωποι της ΑΡΣΥ στην Εκτελ. Γραμ. ΟΕΝΓΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου