Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Υπουργείο Εργασίας: «Έγκυρες οι συμβάσεις του μνημονίου»

Απόλυτα έγκυρες είναι όσες συμβάσεις έχουν υπογράφει με βάση το νόμο του μνημονίου, ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές θα κάνει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβάσεις θα μπορούν να είναι ακόμη και κατώτερες από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενώ οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις του υπουργείου θα έρθουν μετά τις εκλογές.
Mε αφορμή το θέμα που προέκυψε με την επιχειρησιακή σύμβαση των υπαλλήλων των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης, κύκλοι του υπουργείου επεσήμαναν ότι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται και αποκλίνουν από την ΕΣΣΕ, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά θα πρέπει να προσβάλλονται δικαστικά.
Όπως υπογράμμισαν, το υπουργείο είναι υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και της ΕΣΣΕ, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η αγορά έχει ανάγκη από ευελιξία και γι' αυτό θα εισάγει μέχρι το τέλος του έτους τη νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και θα ρυθμίζει τα θέματα που θέτει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Στο μεταξύ, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας δήλωσαν ότι το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους τέσσερα νέα προγράμματα συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία της απασχόλησης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έρθουν στη Βουλή επτά νομοσχέδια με τα οποία θα ρυθμίζονται διάφορα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.
ΓΣΕΕ: Προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις Κατσέλη
Προκλητικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τις σημερινές τοποθετήσεις της υπουργού Εργασίας, σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων, αναφορικά με τις συμβάσεις εργασίας.
«Αντί η κ. Κατσέλη να περιορίσει και να αμφισβητήσει την πίεση των εργοδοτών να αποδομήσουν το πλέγμα των συλλογικών συμβάσεων έκανε ακριβώς το αντίθετο εκπέμποντας λάθος μηνύματα» αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η συνομοσπονδία.
Καλεί επίσης την ηγεσία του υπουργείου να εγκαταλείψει τις έμμεσες προτροπές προς τους εργοδότες και να οχυρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία και την κάλυψη των εργαζόμενων από την ευνοϊκότερη σύμβαση.
Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχθούν οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και υπενθυμίζουν ότι η συνομοσπονδία έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την επαίσχυντη, όπως αναφέρουν, συμφωνία του μνημονίου.
Απαιτούν τέλος τη νομοθετική ακύρωση της δυνατότητας υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές συμβάσεις, που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για διαστρέβλωση του περιεχομένου της άτυπης ενημέρωσης προς τους διαπιστευμένους συντάκτες.
Όπως επισημαίνει η υπουργός τόνισε πως η θέση του υπουργείου είναι υπέρ της σύναψης συλλογικών συμβάσεων που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καθώς και αποτρέπουν την «εργασιακή ζούγκλα».
Διευκρίνισε επίσης πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση ρύθμισης που αφορά στην εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με τις ΣΣΕ, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 του Ν 3845/10, καθώς και ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και ο έλεγχος νομιμότητας των συμβάσεων ασκείται από τη Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου