Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ. ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Τα διυλιστήρια και οι δεξαμενές καυσίμων έχουν γίνει το νέο πεδίο μάχης του πολέμου για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία. Καθώς τα συνδικάτα καλούν για γενική απεργία στις 19 Οκτωβρίου, οι αποκλεισμοί διυλιστηρίων και δεξαμενών καυσίμων έχουν δημιουργήσει χάος στη χώρα, με εκατοντάδες πρατήρια να έχουν μείνει χωρίς καύσιμα και ουρές ολόκληρες να σχηματίζονται έξω από τα βενζινάδικα.


Στο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί το «χειρόφρενο» των φορτηγατζήδων, οι οποίοι συμμετέχουν από χθες στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό.
Η Γαλλική Ενωση Πετρελαϊκών Βιομηχανιών εξέφρασε φόβους ότι θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων από τις 20 Οκτωβρίου, αφού την Πέμπτη 10 από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας δεν λειτουργούσαν.
Εν τω μεταξύ η «επιτροπή σοφών» για την ανάπτυξη, με πρόεδρο τον Ζακ Αταλί, κάλεσε σε έκθεσή της προς την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί να λάβει περισσότερα μέτρα λιτότητας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι μαθητές λυκείων, ενώ οργή και σάλο στα μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει και το περιστατικό που στιγμάτισε τις μαθητικές διαδηλώσεις, ο τραυματισμός ενός μαθητή λυκείου από χειροβομβίδα κρότου- λάμψης το πρωί της περασμένης Πέμπτης.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτφέ, ζήτησε με επιστολή της από την αστυνομία να περιορίσει τη χρήση όπλων «αυστηρά μόνο όπου είναι απαραίτητη», σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», υπενθυμίζοντας ότι στόχος είναι «η προστασία αγαθών και ατόμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου