Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ένας χρόνος από την ισραηλινή επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» κατά της Γάζας


Με εκδηλώσεις μνήμης χθες, Κυριακή, για τη συμπλήρωση ενός έτους από την στρατιωτική επίθεση «Συμπαγές Μολύβι» που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της περιοχής, τίμησαν χθες τη μνήμη των θυμάτων τους οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι σειρήνες ήχησαν ξανά, την ώρα ακριβώς που είχε ξεκινήσει η περσινή ισραηλινή επίθεση.

Ήταν στις 11:20 το πρωί της 27η Δεκέμβρη του 2008, ξεκίνησαν οι πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Τότε, η ισραηλινή επίθεση άρχισε με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς σε αποκαλούμενους στόχους της Χαμάς, σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 225 ατόμων μέσα σε 24 ώρες.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την σημερινή επέτειο, θα διαρκέσουν 22 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε και ο πόλεμος. Σήμερα πραγματοποιούνται πλήθος διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων και ομιλιών, ενώ θα μεταδοθεί και τηλεοπτική ομιλία του επικεφαλής κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε. Η Χαμάς έχει προγραμματίσει σειρά μαζικών εκδηλώσεων για το επόμενο διάστημα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, επέτειο της κατάπαυσης του πυρός.

Με αφορμή τη μαύρη για τη Γάζα επέτειο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της περιοχής ενώ προχώρησε σε έκκληση για των σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της. Την ίδια ώρα το διεθνές κονβόι – αποτελούμενο από περίπου 200 οχήματα με ανθρωπιστική βοήθεια – βρίσκεται στην Ιορδανία, περιμένοντας άδεια για να περάσει την Ερυθρά Θάλασσα και να προχωρήσει στην Αίγυπτο, προκειμένου να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας και επ' ευκαιρίας της επετείου να προσφέρει βοήθεια και να στείλει μήνυμα κατά του αποκλεισμού.

«Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εκθέσουμε στα μάτια όλου του κόσμου τον πόλεμο και τις σφαγές που δεν έχουν προηγούμενο», δήλωσε ο Ιχάμπ αλ-Γκουσέιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, ο πόλεμος στη Γάζα στοίχισε τη ζωή σε 1.450 Παλαιστινίους - οι 900 άμαχοι, ανάμεσά τους 400 παιδιά - και σε 13 Ισραηλινούς στρατιώτες. Απ’ τους βομβαρδισμούς επίσης καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα της Γάζας και υποδομές, τα οποία οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν μπορέσει να ξανακτίσουν.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, «απαράδεκτο και αντιπαραγωγικό» υπογραμμίζοντας ότι η ευημερία του Ισραήλ εξαρτάται από τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Γάζας. Κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει στον τερματισμό του αποκλεισμού και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αλλά και τη Χαμάς να σεβαστεί το νόμο και να τερματίσει τη βία.

«Η ποσότητα και η ποιότητα των ανθρωπιστικών προμηθειών που φτάνουν στη Γάζα, είναι ανεπαρκείς, η οικονομική και δραστηριότητα και η ανοικοδόμηση έχουν παραλύσει» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, μόνο τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης εισέρχονται στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση σε υλικά ανοικοδόμησης. Οι κάτοικοι ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Παρατηρείται αύξηση της παιδικής θνησιμότητας ενώ είναι τεράστιος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε καθαρό νερό. Κατά την επιχείρηση

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ, δεν έχει προχωρήσει σε καμία αναφορά σχετικά με την έναρξη του πολέμου. Ο πρωθυπουργός Benjamin Netaniahu δεν αναφέρθηκε καθόλου στην επίθεση, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η χώρα του θα απαντήσει δυναμικά σε οποιαδήποτε παλαιστινιακή επίθεση.

Η κατάσταση στην περιοχή όμως ήδη κλιμακώνεται. Προχθές, σημειώθηκαν τα χειρότερα επεισόδια βίας των τελευταίων μηνών, όπου έξι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά. Τρεις ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή στη Γάζα και ακόμη τρεις, μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα (Φατάχ), περικυκλώθηκαν και εκτελέστηκαν στη Ναμπλούς. Ενα 48ωρο νωρίτερα, η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τον φόνο Ισραηλινού εποίκου. Ο Benjamin Netaniahu «συνεχάρη» το στρατό και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντά «με πυγμή» σε κάθε επίθεση.

Συνεργάτες του Mahmud Abbas έκαναν λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση» και οι Αμερικανοί, σε μια μάλλον ασυνήθη κίνηση, ζήτησαν από το Ισραήλ εξηγήσεις για την επίθεση στη Ναμπλούς, ιδίως γιατί προηγουμένως δεν είχαν ενημερωθεί οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Σύμβουλος του Netaniahu απάντησε ότι η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο «αυτοάμυνας», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ».

Περίπου 300 Γάλλοι, μέλη μη κυβερνητικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων ξεκίνησαν από χθες καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Κάιρο, προκειμένου για να διαμαρτυρηθούν κατά της απαγόρευσης από τις αιγυπτιακές αρχές μίας πορείας προς τη Γάζα.

Συνολικά 1.400 μέλη οργανώσεων από 43 χώρες είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή τους να διοργανώσουν την εν λόγω πορεία από τη Ράφαχ, για την πρώτη επέτειο από την ισραηλινή εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης έχουν ανακοινώσει πως και τα μέλη των άλλων οργανώσεων προτίθενται να ξεκινήσουν σήμερα για τη Ράφαχ, ενώ το Σάββατο είχαν καλέσει, με επιστολή τους, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Mubarak να παρέμβει υπέρ του σκοπού τους.


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/12/blog-post_4899.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου