Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά της διάλυσης του DTP

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειοψηφία των περίπου 12 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορευτεί το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της χώρας.

«Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αντιμετωπίσει το οργισμένο πλήθος στην πόλη Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις της τάξης», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην κοντινή πόλη Γιουκσέκοβα και στο Βαν, όπου ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

Την Παρασκευή το βράδυ διαδηλώσεις είχαν διοργανωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ, κύρια πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, και στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ εξέφρασαν φόβους για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η σουηδική προεδρία της ΕΕ τόνισε ότι οι αποφάσεις για να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα «αποτελούν ειδικό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με απόλυτη προσοχή». «Το δημοκρατικό σύστημα της Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να προάγει τις πολιτικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες της», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε χθες, Παρασκευή, τη διάλυση του DTP, το οποίο κατηγορείται για δεσμούς με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
http://www.tvxs.gr/v28215

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου