Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Στη Γαλλία βρέθηκε νέα «λύση» στο «πρόβλημα των αστέγων»


Στη Γαλλία, οι δήμοι ανέχονται όλο και λιγότερο τους άστεγους (SDF) στο κέντρο της πόλης τους. Βιτρίνες μιας καθημερινής δυστυχίας, οι SDF χαλάνε την αισθητική των Γαλλικών πόλεων.
Έτσι, βρέθηκε μια νέα και αποτελεσματική εύρεση για να τους αποτρέψει να οικειοποιηθούν το χώρο: η αναδιαμόρφωση των δημόσιων χώρων έτσι ώστε να γίνει απαγορευτική η οποιαδήποτε «εγκατάσταση» σε αυτούς. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε, η RATP (Δημόσιος Φορέας Συγκοινωνιών του Παρισιού) έχει εξαφανίσει τους πάγκους των σταθμών στο όφελος ατομικών υπερυψωμένων περιστρεφόμενων σκαμνιών.
Με τη σειρά τους, άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες και εταιρίες υιοθετούν όλο και περισσότερο αυτές τις λύσεις.
Οι νέες «εικαστικές» παρεμβάσεις στο κέντρο των γαλλικών πόλεων θεωρούνται αρκετά «διακριτικές» (! Βλέπε Φωτογραφίες) έτσι ώστε να μην ενοχλούν την ήσυχη συνείδηση των κατοίκων.
Αυτές οι πρωτοβουλίες μαρτυρούν την υποβάθμιση των ανθρώπινων σχέσεων και το θρίαμβο του ατομικισμού, καθώς και τη αντίληψη των λύσεων στο πρόβλημα της φτώχειας.
Σύμφωνα με Insee (το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικών Ερευνών) , η Γαλλία έχει περίπου 100.000 αστέγους και 3,4 εκατομμύρια “mal logés” (νέο εύρημα κατηγορίας, στην οποία καταχωρούνται όσοι διαμένουν το πολύ σε 9 τετρ.μέτρα, σε πρόχειρες κατασκευές, σε κέντρα αστέγων, κλπ.).

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1110406

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου