Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


TVXS

«Φύγαμε από το Αφγανιστάν, όπου κινδυνεύαμε από τρομοκρατικές επιθέσεις... Πιστεύαμε ότι στην Ελλάδα θα ζούσαμε μια καλύτερη ζωή», δήλωσε σοκαρισμένος ο πατέρας του άτυχου εφήβου που διαμελίστηκε από την έκρηξη βόμβας στα Πατήσια. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα τα Nέα, ο πατέρας του θύματος, διευθυντής δημοτικών σχολείων στην πατρίδα του, μιλάει για την πορεία της οικογένειας προς την Ελλάδα, όπου του παραμόνευε ο θάνατος.

«Ακολούθησα την οικογενειακή μας παράδοση. Έγινα δάσκαλος όπως ο πατέρας μου που έφτιαξε τα δύο αυτά σχολεία. Οι Ταλιμπάν όμως δεν θέλουν την εκπαίδευση κι εγώ δεν μπορούσα να αφήσω τα παιδιά μου και ακόμη περισσότερο τις κόρες μου χωρίς εκπαίδευση. Όταν ήρθαν οι Αμερικανοί πιστέψαμε πως είχαμε τελειώσει με τους Ταλιμπάν. Τον τελευταίο καιρό όμως απέκτησαν και πάλι δύναμη και η ζωή έγινε και πάλι εφιάλτης. Από τον πατέρα μου είχα μάθει πολλά για την ελληνική ιστορία και κυρίως για τον Μέγα Αλέξανδρο που στο Αφγανιστάν το όνομά του είναι πολύ σημαντικό. Όταν μαζέψαμε τα λεφτά είπα στην οικογένειά μου πως θα πάμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Ήθελα τα παιδιά μου να μάθουν τη γλώσσα και να ζήσουμε σε μια χώρα που θαυμάζαμε για τον πολιτισμό της. Δυστυχώς αφήσαμε πίσω μας τις βόμβες πιστεύοντας πως είχαμε σωθεί, αλλά ο θάνατος μάς παραμόνευε στην Αθήνα» λέει ο Μοχάμεντ Αλί Νατζάφι.
«Ο θάνατος του Χαμί πρέπει να γίνει η αφορμή να ακουστεί η φωνή των εκατομμυρίων προσφύγων. Να μάθει ο κόσμος σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. . Δυστυχώς, στην Ελλάδα η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες δεν είναι καν μηδενική. Είναι χειρότερη» λέει ο κ.Νατζάφι, ο οποίος σημειώνει πως τώρα πια έχει ακόμα ένα λόγο για να παραμείνει στην Ελλάδα, αφού «εδώ θα είναι θαμμένος ο γιος μου». «Θα είναι μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση για μένα», προσθέτει με δηλώσεις του στο Έθνος, «να βρεθούν αυτοί που έβαλαν τη βόμβα και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».
Στο μεταξύ, χθες έγινε… μπαράζ ανάληψης ευθύνης για την βόμβα που στέρησε τη ζωή του 15χρονου Αφγανού, μετά την δήλωση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» με την οποία υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με την ενέργεια.
Το πρωί χθες έγινε ένα τηλεφώνημα στην εφημερίδα Καθημερινή από άγνωστο άντρα, ο οποίος υποστήριξε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για λογαριασμό της «Αντάρτικης Ομάδας Λάμπρος Φούντας» και είπε: «Δεν θέλαμε να σκοτώσουμε. Από δω και στο εξής θα χτυπάμε αμερικάνικες και ρώσικες πρεσβείες». Το απόγευμα ωστόσο, εστάλη προκήρυξη στην ιστοσελίδα zougle.gr από νεοεμφανιζόμενη ακροδεξιά οργάνωση, που υπογράφει ως «Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο» με ένα άκρως μισαλλόδοξο κείμενο.
Οι αρχές φαίνεται να εξετάζουν με δυσπιστία αμφότερες τις αναλήψεις, θεωρώντας φάρσα το τηλεφώνημα στην Καθημερινή και απλά ευκαιριακή έκφραση ρατσιστικών ιδεών το κείμενο του αυτοαποκαλούμενου «Επαναστατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου». Σύμφωνα με τον Τύπο, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φέρεται να επιμένει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είναι πανομοιότυπος με αυτόν που χρησιμοποίησε η οργάνωση «συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» κατά του προξενείου της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 2009. Επισημαίνουν ωστόσο μια διαφορά: ο πυροσωλήνας που περιείχε την εκρηκτική ύλη στα Πατήσια ήταν μεταλλικός, ενώ στη Θεσσαλονίκη ήταν πλαστικός. Η συνδεσμολογία πάντως, όπως λένε, ήταν ακριβώς ίδια. Χθες βγήκαν και τα πρώτα αποτελέσματα για την εκρηκτική ύλη, από τα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας όπου διαπιστώνεται ότι ο μηχανισμός περιείχε νιτρικό αμμώνιο και απομένει να διευκρινιστεί αν ήταν αμμωνιοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα.
Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις κατοίκων της περιοχής και των θαμώνων παρακείμενου καφενείου, δεν προέκυψε κάποια αξιόλογη πληροφορία για τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας. Οι αστυνομικοί ωστόσο περιμένουν από την 45χρονη μητέρα των παιδιών Ζάχρα Νατζάφι να συνέλθει από το σοκ και να μπορέσει να καταθέσει τι προηγήθηκε της έκρηξης. Χθες, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής επιχείρησαν με τη βοήθεια διερμηνέα να εξετάσουν δύο φορές τη μητέρα, η οποία παραμένει νοσηλευόμενη όμως οι θεράποντες ιατροί είπαν στους αστυνομικούς πως η γυναίκα θα είναι σε θέση να καταθέσει από μεθαύριο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέφρασε χθες, με ανακοίνωσή της, τη συμπαράστασή της στην οικογένεια της Αφγανής μητέρας που έχασε τον 15χρονο γιο της και είδε βαριά τραυματισμένη τη 10χρονη κόρη της.
Αποσωληνώθηκε η 10χρονη
Αποσωληνώθηκε η 10χρονη αδερφή του θύματος της βόμβας, η θεραπεία της οποίας θα συνεχιστεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου θα υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση σήμερα. Οι γιατροί του «Αγλαΐα Κυριακού» ανακοίνωσαν ότι η χθεσινή κλινική εξέταση έδειξε πως η κατάσταση και στα δύο μάτια ήταν ομαλή, ενώ καλή ήταν η νευρολογική εκτίμηση.
Σε σταθερή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» η μητέρα του 10χρονου κοριτσιού, με τα τραύματά της να μην εμπνέουν καμία ανησυχία,. Η τραγική μητέρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχυρό σοκ παρ’όλα αυτά.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/04/blog-post_5632.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου