Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στην Τουρκία, συχνά σε φορτισμένο κλίμα, ανάμεσα στο μπλοκ των δυνάμεων που συγκροτούν από τη μια μεριά οι δυνάμεις της κρατικής-δικαστικής γραφειοκρατίας-στρατός και από την άλλη το κόμμα του Ερντογάν και το μουσουλμανικό κεφάλαιο, με βασικό επίδικο τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις του πολιτικού σκηνικού και του κρατικού σχηματισμού ώστε να επιτελέσει με επιτυχία το ρόλο της περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης, συμπεριέλαβαν τελευταία και ένα νέο ζήτημα.

Πλέον θέμα συζήτησης τίθεται η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας μέσω της δημιουργίας ενός αμιγούς επαγγελματικού στρατού, κάτι που άφησε ανοιχτό μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην Τουρκία η υποχρεωτική θητεία αφορά όλους τους άρρενες πολίτες άνω των 20 ετών και έχει διάρκεια -ανάλογα με την εκπαίδευση που λαμβάνουν- από 6 έως 15 μήνες.

Η πρόταση που γίνεται είναι η πραγματοποίηση για ένα μήνα υποχρεωτικής βασικής εκπαίδευσης και εξαγορά του υπολοίπου της θητείας. Με ένα στυγνό και ωμό τρόπο ουσιαστικά το τουρκικό κατεστημένο ουσιαστικά ομολογεί ότι η στρατιωτική θητεία αποτελεί βασικό μηχανισμό καθυπόταξης στα εθνικά ιδεώδη και στην ιεραρχία (τώρα στον στρατό στον ανώτερο-διοικητή-κυβέρνηση και αργότερα στην εργασία στον προϊστάμενο και στον εργοδότη), αλλά ταυτόχρονα μηχανισμό εκμετάλλευσης της νεολαίας. Η τουρκική νεολαία καλείται να πληρώσει για να γλυτώσει από την σκοπιά, την αγγαρεία, την ατελείωτη εκπαίδευση, την εμπλοκή της ως Αναλώσιμος Φαντάρος στον Εμφύλιο με την Κουρδική μειονότητα.

Αρθρογράφοι όπως ο Μεχμέτ Αλτάν της Daily Star και ο Εμρέ Ακιόζ της Sabah προπαγανδίζουν την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, παρουσιάζοντας τη ως μέτρο που «θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας», για να θολώσουν τα νερά. Και αυτό, γιατί το τουρκικό κατεστημένο γνωρίζει ότι τα παιδιά της εργατικής τάξης, την οποία τις προηγούμενες δεκαετίες πέρασαν με αυταρχικά και πραξικοπηματικά καθεστώτα «δια πυρός και σιδήρου», εφαρμόζοντας όλες τις αντεργατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και προχώρησαν σε όλες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, συχνά με την αρωγή του ΔΝΤ, δεν έχουν να πληρώσουν. Άρα, διαμέσου τις εξαγοράς της θητείας ουσιαστικά βαθαίνουν οι ταξικές ανισότητες, αφού οι γόνοι των πλουσίων οικογενειών και των μεσαίων στρωμάτων θα μπορούν να πληρώσουν, ενώ τα φτωχά παιδιά θα είναι οι αναλώσιμοι έφεδροι, που ποτέ δε θα εκλείψουν (το κόστος ολοκληρωτικής απάλειψης των εφέδρων υπολογίζεται σε 45 δις δολ) και οι Μισθοφόροι για τις αποστολές εκτός συνόρων.

Βλέπεις, ο κόσμος του πλούτου θέλει να πεθαίνεις για τα συμφέροντα του, να εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο εξαιτίας του εργατόπαιδου σκοτωμένου στρατιώτη για να σπέρνει το εθνικιστικό μίσος μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχει, αλλά τα δικά του παιδιά θα μένουν στο απυρόβλητο!

Από την άλλη μεριά αποκαλύπτεται και μια άλλη πτυχή. Σήμερα, στους εθνικούς στρατούς και στους υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-ΟΑΣΕ, η υπόθεση του πολέμου γίνεται επαγγελματική. Μόνο οι Μισθοφόροι θεωρούνται κατάλληλοι για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και είναι πάντα πιο πρόθυμοι να συμβάλλουν στην κατάπνιξη των κοινωνικών κινημάτων. Η Αποτελεσματικότητα στο να φέρουν επομένως πέρας τις νέες καπιταλιστικές ανάγκες τους ωθεί στο να κάνουν πλήρως μισθοφορικούς στρατούς ή να ενισχύσουν τα μισθοφορικά τους στοιχεία όπως γίνεται επί της ουσίας σε Ελλάδα-Τουρκία.

Αυτό ομολογεί με τον τρόπο του ο Αλτάν, σε πρόσφατο άρθρο του: "Μόνο στον επαγγελματικό στρατό οι στρατιώτες εκπαιδεύονται όπως θα έπρεπε. Το Γενικό Επιτελείο διατείνεται ότι χρειάζεται τους κληρωτούς. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες στρατιώτες που περνούν τις ημέρες τους ξεφλουδίζοντας πατάτες στις κουζίνες των στρατοπέδων ή υπηρετώντας ως σερβιτόροι στις λέσχες των αξιωματικών. Αυτές οι υπηρεσίες είναι στα καθήκοντα των στρατιωτών;"

Και επειδή το τελευταίο καιρό είναι της μόδας οι αναλύσεις από αριστερούς και δεξιούς εθνικιστές αρθρογράφους σε έντυπα όπως το ΕΘΝΟΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κλπ, σε εκδηλώσεις του Παπαθεμελή, του Καραμπελιά, σε αυτή την ιδιόμορφη σύμπλευση πατριωτικού και ακροδεξιού Καρατζαφέριου λόγου, που γίνεται λόγος για τους τουρκικούς στόχους ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα ήταν καλό να θυμόμαστε ότι η Πύλη επέβαλλε την εξαγορά της στράτευσης σε όσους (για θρησκευτικούς λόγους κυρίως) κρατούσε μακριά από τον στρατό!

Όμως, το μέτρο της εξαγοράς ουσιαστικά επέβαλλε, εκ νέου και με πιο μεγάλο κασέ ξανά η κυβέρνηση της ΝΔ, με υπουργό Εθνικής Άμυνας το Β.Μεϊμαράκη, έχοντας ακριβώς τις ίδιες στοχεύσεις που έχει σήμερα το τουρκικό κατεστημένο. Οι Ανυπότακτοι μέχρι το 2009, όταν αποφάσιζαν να παρουσιαστούν στο στρατό, ο στρατός επέβαλλε ως ποινή (πρόσθετη στρατιωτική υποχρέωση) έξι μήνες επιπρόσθετης θητείας. Το εξάμηνο αυτό ήταν μέχρι τότε εξαγοράσιμο, έναντι 90 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, όποιος από τους περίπου 34.000 ανυπότακτους αποφάσιζε να υπηρετήσει τη θητεία του και δεν επιθυμούσε να παραμείνει στα χακί ένα επιπλέον εξάμηνο δεν είχε παρά να καταβάλλει 540 (6Χ90) ευρώ. «Από την 1η Ιανουαρίου του 2010, το ποσό των 90 ευρώ που απαιτείται για την εξαγορά κάθε επιπλέον μήνα θητείας εκτινάσσεται στα 1000 ευρώ! Αντί δηλαδή για 540, οι ανυπότακτοι που δεν θέλουν να υπηρετήσουν το επιπλέον εξάμηνο καλούνται να καταβάλλουν συνολικά 6000 ευρώ! Αυτό προβλέπεται σε υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψαν ο αρμόδιος για στρατολογικά θέματα υφ. Άμυνας κ. Κώστας Τασούλας και ο υφ. Οικονομίας κ. Νίκος Λέγκας».

Πρόκειται για μέτρο που απευθύνεται σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα και οι οποίοι μπορούν σπουδάσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, να κάνουν αργότερα χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων μειωμένης θητείας (για λόγους ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης κλπ) και πληρώνοντας τα 6.000 ευρώ να διεκδικήσουν και μια θέση στο δημόσιο (που είναι απαγορευμένη εάν δεν έχουν κάνει τη θητεία τους).
Για μια κόμη φορά διαπιστώνουμε ότι Ερντογάν, Παπανδρέου, Βενιζέλος, Μεϊμαράκης και Σαμαράς έχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες από αυτές που «αφήνεται» να εννοηθούν.
Εμείς πιστεύουμε ότι για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι ο ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ είναι μια πολύ επικίνδυνη, αυταρχική, αντιδραστική, πολεμική και κατασταλτική επιλογή.
Σε καμιά όμως περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την Υποχρεωτική Στρατιωτική Θητεία της εργασιακής εκμετάλλευσης και της εθνικιστικής χειραγώγησης.
Είναι η στιγμή κατάλληλη ώστε το σύνολο της κοινωνίας και των λαών του Αιγαίου να τοποθετηθούν στα ερωτήματα:
γιατί στρατοί, γιατί πολεμικές δαπάνες, τι εξυπηρετεί η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε.!
Ούτε οι Στρατοί. Ούτε οι τεράστιοι Εξοπλισμοί. Ούτε τα Πολεμοκάπηλα Δόγματα της Αποτροπής έφεραν την Ειρήνη. Ο πόλεμος στο Αιγαίο συνεχίζεται και έχει νεκρούς, οι εξοπλισμοί γιγαντώνονται μαζί με τα κέρδη Ελλήνων-Τούρκων και πολυεθνικών βιομήχανων του Ολέθρου. Δικαιολογώντας τους άγριους φόρους, την εξαφάνιση των εργατικών δικαιωμάτων στο όνομα των «εθνικών κινδύνων»!
Είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα-Τουρκία να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους ενάντια στις κυβερνήσεις τους και στην αντεργατική-αυταρχική-πολεμοκάπηλη πολιτική των αστών.
Είναι η στιγμή όπου το Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό θα απαιτήσει τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com
 
http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/04/blog-post_28.html                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου