Κυριακή, 4 Απριλίου 2010

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

ΤΑ ΝΕΑ

Συγγνώμη ζήτησε η Σερβία για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων πριν από 15 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα.
Το σερβικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την απόφαση με την οποία καταδικάζεται η σφαγή στην πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τον Ιούλιο του 1995, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται γενοκτονία, και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών.

«Το Κοινοβούλιο της Σερβίας καταδικάζει με τους αυστηρότερους όρους έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Βόσνιων κατοίκων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 [...] εκφράζοντας συλλυπητήρια και συγγνώμη γιατί δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.
«Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα» δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς, στο κόμμα του οποίου στη δεκαετία του '90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από σερβοβοσνιακά στρατεύματα κατά το τέλος του πολέμου στην Βοσνία (1992-1995). Πρόκειται για το χειρότερο δράμα του πολέμου στην Βοσνία και το μόνο που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).
Το ICJ είχε υπογραμμίσει στην απόφασή του ότι η Σερβία δεν ήταν η ίδια υπεύθυνη για τη σφαγή, αλλά ότι το Βελιγράδι ήταν ένοχο για το ότι δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια για να την αποτρέψει.
Ικανοποίηση για την απόφαση
«Γεγονός διεθνούς σημασίας» χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, Οσμάν Σούλιτς.
«Σε κάθε περίπτωση θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, επειδή η Σερβία είναι ένας από τους κυρίαρχους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής», δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους και να συνδέσουν τις οικονομίες τους, κάτι που στη συνέχεια θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων και θα διασφαλίσει την ευημερία όλων των πολιτών.
«Νομίζω ότι ο Μπόρις Τάντιτς και η σερβική Βουλή σοφά και αργά οδηγούν τη Σερβία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα δώσει στους πολίτες της Σερβίας θετικά αντανακλαστικά μέσω της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης» υποστήριξε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σερβία, ως χώρα που έχει υπογράψει και είναι εγγυήτρια της Συμφωνία του Ντέιτον, στηρίζει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ολότητα και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/04/blog-post_7256.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου