Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε.‏

Η εκτίναξη στα ύψη της διαφοράς των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημόσιου από τα αντίστοιχα του Γερμανικού (τα περίφημα spread) αποδεικνύει το πόσο  σαθρές  ήταν οι «προσδοκίες» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι αν ο κόσμος της εργασίας υποστεί το σοκ του προγράμματος σταθερότητας θα αρχίσει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ της οικονομικής κρίσης. Τους τελευταίους μήνες, το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΜΜΕ κραύγαζε ότι όσο πιο γρήγορα επιβληθεί το πρόγραμμα σταθερότητας με  τα μέτρα κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων, της διάλυσης του ασφαλιστικού, της νέας φορομπηξίας, της επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο πιο γρήγορα θα μας στηρίξει η ΕΕ και θα αρχίσουν να «τιθασεύονται» οι κερδοσκόποι και οι αγορές.
Το «όπλο» είναι των τραπεζιτών!
3 βδομάδες μόνο πριν, η κυβέρνηση και τα κανάλια γιόρταζαν τη «μεγάλη εθνική επιτυχία». Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγγυηθεί, υποτίθεται, και o Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δανείζει στις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα. Χοροί γλεντιού στήθηκαν γύρω από το περίφημο τραπέζι με το «όπλο». Οι τράπεζες διατήρησαν την πρόσβασή τους στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ. 
Πολύ σύντομα, μετά τους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ για το στήσιμο μηχανισμού «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» η φούσκα για «δίχτυ ασφαλείας της ελληνικής οικονομίας» έσκασε με πάταγο. Τα spread με διάλλειμα 2 ημερών εξακολούθησαν να ανεβαίνουν! Ο «μηχανισμός αλληλεγγύης» της ΕΕ και του ΔΝΤ αποδείχθηκε ένα ακόμη εργαλείο για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων ενώ συνεχίζεται ο δανεισμός της χώρας με ψηλά επιτόκια. Ταυτόχρονα οι τράπεζες υπό την απειλή των spread αύξησαν τα επιτόκια χορηγήσεων δηλαδή τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν τον κάθε εργαζόμενο!
Η εξήγηση βρέθηκε γρήγορα…..Το «όπλο» δεν ήταν γεμάτο! Και αμέσως το γέμισαν οριστικοποιώντας τις λεπτομέρειες δανεισμού από Ε.Ε και ΔΝΤ. Νέα πανηγύρια στήθηκαν για τον πακτωλό των 80δις ευρώ σε τρία χρόνια που θα δανειστούμε με «σχετικά χαμηλό» επιτόκιο…Πόσο χαμηλό; 4,8-5,5%....Όντως λίγο χαμηλότερο από 6-7% της ελεύθερης αγοράς αλλά και πάλι απόλυτα ληστρικό αν θυμηθούμε πως μόλις ένα χρόνο πριν , θεωρούνταν τοκογλυφικά τα επιτόκια 4 - 4,5% με τα οποία δάνειζαν χρήματα οι αγορές στην Ελλάδα…..  Είναι πλέον προφανές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ, «ταΐζει» τις «αχόρταγες» αγορές με τα δικαιώματά μας και συνειδητά οδηγεί τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Γι αυτό ο Πάγκαλος δηλώνει «ότι μας ζητάει το ΔΝΤ και η ΕΕ είναι αυτό που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνουμε, αν είμαστε σώφρονες» και η Μπακογιάννη λέει ότι «δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε».
Πλαίσιο κειμένου: Το ΔΝΤ «λειτουργεί σαν βόμβα νετρονίου» :
 

Οδηγεί στην εξαθλίωση για να λειτουργούν απρόσκοπτα οι αγορές         Οι πολιτικές του συνιστούν οικονομικό ολοκληρωτισμό,          ο οποίος σκοτώνει όχι με σφαίρες, αλλά με την πείνα. Αυτό τουλάχιστον διαμηνύει η τύχη τριών χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώθηκαν πρόσφατα να χτυπήσουν την πόρτα του ευαγούς ιδρύματος. Οι Ούγγροι υποχρεώθηκαν να καταργήσουν την 13η σύνταξη, και να περικόψουν κατά 20% έως 30% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Στη Λετονία, η κυβέρνηση μείωσε τις συντάξεις κατά 10%, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% και εκείνους εκπαιδευτικών και γιατρών κατά 40%, προκαλώντας οικονομική καταβαράθρωση, με μείωση του ΑΕΠ κατά 24% μέσα σε δύο χρόνια. Όσο για τη Ρουμανία, προχώρησε στην απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (έπονται 10.000 σιδηροδρομικοί), ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε 9% σε ένα χρόνο. Με τα σχέδια της κυβέρνησης η Ελλάδα μπαίνει σε έναν μόνιμο φαύλο κύκλο κρίσης και καταστροφής σαν αυτούς που μαστίζουν χρόνια τώρα το λεγόμενο «Τρίτο Κόσμο». Δεν ήρθαν καν ακόμα οι «τεχνικοί» σύμβουλοι του ΔΝΤ και τα κοράκια με πρώτο τον γνωστό Ολι Ρεν άρχισαν τις συμβουλές: Να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, να μειωθούν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα κ.τ.λ  Αποδεικνύεται πως η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ και η παλιά ρήση για το κεφάλαιο πως όσο μεγαλύτερα κέρδη βγάζει τόσο πιο αχόρταγο γίνεται είναι πέρα για πέρα αληθινή….
Φυσικά υπάρχει και άλλη λύση:
·                     να σταματήσουμε εδώ και τώρα να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια στους τραπεζίτες. Όσα έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα έχουν πολλές φορές αποπληρώσει τα δανεικά.
·                     Να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες για να σταματήσουμε την διαφυγή του χρήματος στο εξωτερικό και να λειτουργήσουν με βάση το συμφέρον των εργαζομένων.
·                     Να φορολογήσουμε το κεφάλαιο και να δεσμεύσουμε τα εργοστάσια όσων τα κλείνουν για να τα πάνε στο εξωτερικό και όσων χρωστάνε στο δημόσιο (όπως άλλωστε κάνουν οι τράπεζες στον τελευταίο μεροκαματιάρη που δεν μπορεί να δώσει τις δόσεις του δανείου)
·                     Να μειώσουμε δραστικά τους εξοπλισμούς και να φορολογήσουμε την εκκλησιαστική περιουσία.
Αυτή την πορεία ακολούθησε η Αργεντινή τη 10ετία του 90 όταν μετά από χρόνια απομύζησης των εργαζομένων από τους βρικόλακες του ΔΝΤ αυτοί εξεγέρθηκαν ενάντια στη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση, εκδίωξαν 4 κυβερνήσεις μέσα σε ένα μήνα και επέβαλαν τελικά όχι μόνο τα παραπάνω αλλά και την διαγραφή του Αργεντίνικου χρέους στις αγορές.
Τα παραπάνω μαζί με ένα σύνολο αλλαγών υπέρ του κόσμου της εργασίας για ενίσχυση των μισθών, της δουλειάς, της παιδείας της υγείας και του πολιτισμού είναι το εφαλτήριο για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση σε ρήξη με την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς του κεφαλαίου. Τα παραπάνω  εξασφαλίζουν αρκετά λεφτά για να καλύψουμε και τις χιλιάδες πιεστικές ανάγκες - για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, για τα νοσοκομεία, για την παιδεία. Αλλά φυσικά, το τελευταίο πράγμα που θέλει η κυβέρνηση είναι να έρθει σε ρήξη με αυτούς (κεφάλαιο τράπεζες κλπ) των οποίων τα συμφέροντα υπηρετεί . Γι΄ αυτό με απόφασή της μέσα στο Πάσχα τους προσφέρει και θα πάρουν 17 δις επιπλέον  ως εγγυήσεις, επιπλέον σε αυτά που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ πέρσι, τα οποία  βαρύνουν σαν δαπάνη κανονικά τον προϋπολογισμό και προστίθενται στο έλλειμμα.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ : Παίρνει από τους πολλούς χαρίζει στους λίγους
Μας έλεγαν, ότι η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης θα φανεί με το φορολογικό…  Το γλέντι «εις υγείαν των κορόιδων», θα σταματήσει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, είχε πει ο πρωθυπουργός. Κι όμως, τα κορόιδα, μάλλον, θα αυξηθούν και το γλέντι θα συνεχίζεται. Άλλωστε, η μεγάλη ληστεία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, έχει ξεκινήσει ήδη με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 19% σε 21% και από 9% σε 10% που εφαρμόζεται από τις 15 Μάρτη.
 ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ….ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ
·                     Το πρώτο κόλπο είναι το σύστημα των αποδείξεων: υποτίθεται ότι ο στόχος του είναι να αναγκάσει τους «φοροφυγάδες» -μικροκαταστηματάρχες και ελεύθερους επαγγελματίες σαν τον υδραυλικό της γειτονιάς- να κόβουν αποδείξεις. Ο πραγματικός στόχος, όμως, είναι να μειώσει το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που ήταν στις 12.000 Ευρώ μέχρι τώρα. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερα από 850 ευρώ το μήνα, (που αντιστοιχούν σε περίπου 12.000 Ευρώ το χρόνο) και δεν πλήρωναν μέχρι τώρα κανένα φόρο. Τώρα θα πληρώσουν! Η πιο μεγάλη «μεταρρύθμιση» του νέου φορολογικού λοιπόν, είναι η επί της ουσίας, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου μέσω της σύνδεσής του με μεγάλα ποσά αποδείξεων, τα οποία τα φτωχότερα στρώματα των μισθωτών δε θα μπορούν να «συλλέξουν». Αυτό γιατί τα αποδεικτικά από τις μεγαλύτερες πάγιες δαπάνες (εισιτήρια μετακινήσεων  και λογαριασμοί για ρεύμα, νερό και τηλέφωνα) δεν γίνονται δεκτά σαν αποδείξεις.
·                       Ταυτόχρονα διάφορες κατηγορίες αποδείξεων που έως τώρα μείωναν το φόρο ή υπολογίζονταν ως μείωση εισοδήματος  πλέον θα προσμετρώνται μόνο για δικαιολόγηση του αφορολόγητου. Διπλό το κακό δηλαδή : μια δαπάνη που σου μείωνε το φόρο τώρα θα υπολογίζεται (αν την κάνεις) για να μην αυξηθεί ο φόρος!
·                     Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους έκαναν το λάθος να αγοράσουν σπίτι με δάνειο. Μέχρι τώρα το 40% των τόκων υπολογίζονταν ως έκπτωση από το φόρο. Πλέον μόνο το 20% θα εκπίπτει και αυτό σημαίνει απώλειες ακόμα και χιλιάδων  ευρώ για όσους πήραν πρόσφατα στεγαστικό δάνειο (γιατί οι τόκοι είναι αυξημένοι ως ποσοστό αποπληρωμής τα πρώτα χρόνια).                                                                     
ΕΙΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΡΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΟΡΟ!
·                                      Η δεύτερη φορολογική παγίδα είναι τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφού είσαι ζωντανός έχεις εισόδημα και πληρώνεις φόρο για αυτό!  Απίστευτη φορολογική αλχημεία για να πληρώνουν φόρο ακόμα και οι άνεργοι…Θεσμοθετούν το τεκμήριο διαβίωσης όπου όποιος είναι ζωντανός(!) έχει σώνει και καλά εισόδημα 3000ευρώ. Έχει τεκμαρτό εισόδημα αν έχει αυτοκίνητο έστω και αν δε το κινεί με τέτοιες τιμές βενζίνης, Eχει τεκμαρτό εισόδημα για το σπίτι 50ετίας του παππού του έστω κι αν αυτό καταρρέει, έχει τεκμαρτό εισόδημα αν δεν κληρώθηκε το παιδί να πάει στο δημόσιο νηπιαγωγείο και αναγκάζεται να πληρώσει ιδιωτικό παιδοφυλακτήριο…
Τα τεκμήρια ταυτόχρονα είναι γελοιωδώς μικρά όταν αφορούν πισίνες, σκάφη, αεροσκάφη και οικιακές βοηθούς!  Και ενώ πρέπει τώρα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να δικαιολογούν με αποδείξεις τεκμαρτά εισοδήματα 15000 χιλιάδων απλά για ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο και τη ζωή τους….. ένας ιδιοκτήτης αεροσκάφους(!) χρειάζεται να δικαιολογήσει τεκμαρτό  εισόδημα μόλις 32000 ευρώ για αυτό… Τα τεκμήρια αυτά είναι ευθεία πρόσκληση στους έχοντες να δηλώσουν απλά λιγάκι παραπάνω από όσο δήλωναν και να εξακολουθήσουν να φοροδιαφεύγουν κανονικά. Επίσης δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεκμήριο για αγορά μετοχών, ομολόγων, μεριδίων μετοχικών κεφαλαίων ίδρυσης και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ΑΕ. Προφανώς οι μεγαλομέτοχοι χωρίς ακίνητα στο όνομά τους είναι φτωχοί. Αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει φορολογική δικαιοσύνη…..
 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ :  ΠΩΣ ΧΡΥΣΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΠΙ …
Οι νέες φορολογικές κλίμακες οδηγούν σε οριακή μείωση φόρου για χαμηλά εισοδήματα. Για το μέσο δημόσιο υπάλληλο των 22.000 ευρώ το χρόνο η μείωση φόρου είναι της τάξης των ….340 ευρώ το χρόνο. Αλλά την ίδια στιγμή  οι τεράστιες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, καύσιμα, ΔΕΗ κτλ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων (χωρίς προηγούμενη ενσωμάτωσή τους στον μισθό) για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, και ο δραστικός περιορισμός διαφόρων φορολογικών ελαφρύνσεων οδηγούν σε πραγματικές απώλειες  ενός μισθού το χρόνο.  
 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ :  ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ           
·                     Υπάρχει μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων. Η φορολογία στα  αδιανέμητα κέρδη των A.E, των Ε.Π.Ε, και των μεγάλων Κοινοπραξιών μειώνεται από 25% σε 24% για φέτος και σε 4 χρόνια, στο 20%. Συνεχίζεται δηλαδή η μείωση των συντελεστών, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Σημίτη με μείωση από 45% σε 35% και συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.  (Θυμίζουμε ότι από το 2005, μέσα σε 4 χρόνια  μειώθηκαν από το 35% στο 25%.) Ποιοι ωφελούνται; Ας δούμε τι έγινε και επί ΝΔ: Ο φόρος δηλαδή των Νομικών Πρόσωπων μειώθηκε, ακόμα και σε απόλυτο αριθμό. Το δημόσιο έχασε ένα τεράστιο ποσό φόρων, το οποίο όμως πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αφού στο εν λόγω διάστημα πλήρωσαν 2,33 δις ευρώ περισσότερα. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα. Σήμερα η δικαιολογία είναι πως έτσι θα επενδύονται τα κέρδη αντί να μοιράζονται στους μετόχους. Αλλά είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως η διανομή των κερδών μπορεί να γίνει μέσω προσωπικών αγορών ή «επενδύσεων» αλλά στο όνομα της εταιρίας….οπότε δεν φαίνεται σαν διανομή κερδών και άρα πλέον …θα φορολογείται λιγότερο!
Μέσα στα αδιανέμητα κέρδη που η φορολογία τους μειώνεται είναι και αυτά των τραπεζών (όπως όλων των Α.Ε) Αξίζει να θυμηθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την φορολογία των Τραπεζών αυτό το θέμα και η κ. Κατσέλη είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου: «Οι τράπεζες, υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το…7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 27% που καταβάλει ένας μέσος εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 30.000 ευρώ». Τώρα τα σοσιαλιστικά προσωπεία μπήκαν στο ράφι.
·                     Δεν αναγνωρίζονται μεν δαπάνες ή αγορές που γίνονται με τη μέθοδο των τριγωνικών συναλλαγών μέσω off shore εταιρειών, όμως, δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόστιμο για αυτήν τη τακτική φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων. Το μόνο που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ότι αν ανακαλυφθεί, θα προστίθενται στα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, τα έσοδα που προσπάθησε να αποκρύψει με αυτόν τον τρόπο.
 
Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ…. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
Πολύς λόγος έγινε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν κ.τ.λ. Καταργείται λοιπόν κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων (Ταξί, Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες, Λιανοπωλητές, Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, Βενζινάδικα, κ.α.). και πρέπει όλοι να κόβουν αποδείξεις και σωστά…Όλως περιέργως όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ομάδα που έχει επιτύχει την πιο προκλητική φορολογική μεταχείριση δηλαδή τις εφοπλιστικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που καταβάλουν φόρους ανάλογα με την ηλικία των πλοίων και την ολική χωρητικότητα τους. Το αποτέλεσμα αυτού του τρόπου φορολόγησης είναι πραγματικά εντυπωσιακό: ενώ η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τα φορολογικά έσοδα από την ναυτιλία είναι μικρότερα από τα έσοδα των παραβόλων που πληρώνουν οι μετανάστες για την νομιμοποίηση τους !
 
          ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Η κυβέρνηση εξαίρεσε από την περικοπή των επιδομάτων που εφαρμόστηκε στο δημόσιο, μια σειρά από επιδόματα των αστυνομικών και του στρατού. Η εξαίρεση αυτή έγινε με νυχτερινή (ν)τροπολογία που κατατέθηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία του φορολογικού νομοσχεδίου. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα, ότι οι αστυνομικοί δεν είναι σαν τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ένα ξεχωριστό κομμάτι, που μόνο αν συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του με σθένος απέναντι στους διαδηλωτές, θα απολαμβάνει και των εξαιρέσεων των περικοπών. Όλα αυτά δε δείχνουν παρά το φόβο του κράτους απέναντι σε επικείμενες εξεγέρσεις του κόσμου γι’ αυτό και ενισχύουν τον κατασταλτικό μηχανισμό. Επίσης γι’ αυτό και πέρασαν τη ρύθμιση στα κρυφά.
Με  τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, αποσύρθηκε η διάταξη για επιβολή φόρου 8% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων (διάταξη που σκόπευε να χτυπήσει τα εικονικά τιμολόγια). Οι αντιδράσεις των εμπόρων και των στελεχών της αγοράς, ότι εν μέσω κρίσης δε γίνεται να επιβαρύνονται με νέους φόρους, εισακούστηκαν από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει βέβαια η ίδια ευαισθησία για τους εργαζόμενους των οποίων τα εισοδήματα περικόπτονται έτσι κι αλλιώς με πλήθος έμμεσων φόρων. Φαίνεται πως οι μισθωτοί είμαστε απρόσβλητοι από την κρίση. Μειώθηκαν επίσης τα τεκμήρια για ιστιοφόρα, και σκάφη αναψυχής και για σπίτια άνω των 300 τ.μ. ενώ μετά τις έντονες αντιδράσεις της, εξαιρέθηκε η εκκλησία από την προκαταβολή φόρου 55% για τα μισθώματα!
Η κορυφαία τροποποίηση της τελευταίας στιγμής  αφορά τη φορολόγηση αγοραπωλησιών μετοχών. Έως τώρα εαν φυσικό η νομικό πρόσωπο αγόραζε μετοχές και τις πουλούσε με κέρδος (όποτε και να το έκανε αυτό) το κέρδος φορολογούνταν με φόρο υπεραξίας 15% (που ήταν ήδη μικρός) αλλά τώρα……θα φορολογείται με 20% για τους 3 πρώτους μήνες μετά την αγορά, για 15% για άλλους 9 μήνες και με μόλις 0,15%! Δηλαδή ουσιαστικά η φορολογία αγοραπωλησιών μετοχών γίνεται μηδενική εφόσον μεσολαβεί διάστημα 12 μηνών από την προηγούμενη.  
Όλες αυτές ήταν αλλαγές που ελαφρύνουν …τους πλούσιους!
Όμως, άμεσα, θα αποδίδεται  «η δικαιοσύνη» όσον αφορά στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης: ως τώρα τα πρώτα 20.000 Ευρώ ήταν αφορολόγητα, ενώ τα υπόλοιπα φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Τώρα το αφορολόγητο ανέβηκε, ύστερα από τον θόρυβο που ξέσπασε, στις 30.000. Αλλά από εκεί και πάνω τα ποσά φορολογούνται με κλίμακα που φτάνει ως και το 40%. Και αυτά εισπράττονται άμεσα -παρακρατούνται από τον εργοδότη!  
Ε βέβαια, αν δεν πληρώσουν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι ποιος θα πληρώσει;
Οι εφοπλιστές; Οι τραπεζίτες; Η εκκλησία; Οι επιχειρήσεις;
Μα που να τα βρουν οι καημένοι! Δεν βλέπετε την κρίση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου