Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αυξήσεις στον ΦΠΑ, «ψαλίδι» σε δώρα και επιδόματα

Περικοπές 30% στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, περαιτέρω μειώσεις στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα των συντάξεων για το 2010 περιλαμβάνει το πακέτο των σκληρών πρόσθετων μέτρων ύψους 4,8 δισ. ευρώ.Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, το πακέτο των έκτακτων μέτρων περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών και 2,4 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων. Οι παρεμβάσεις έχουν ήδη πάρει τη μορφή νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αναλυτικά στο σκέλος των εσόδων τα μέτρα έχουν ως εξής:
1. Οι συντελεστές του ΦΠΑ αναπροσαρμόζονται από 19% σε 21%, από 9% σε 10% και από 4,5% σε 5%, κίνηση που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρούνται των αυξήσεων τα νησιά που απολαμβάνουν ευνοϊκό καθεστώς.
2. Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και βενζίνες. Ο ειδικός φόρος των καυσίμων αυξάνεται κατά 8 λεπτά το λίτρο ενώ κατά 3 λεπτά το λίτρο αυξάνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης. Δεν επηρεάζεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.
3. Ο ειδικός φόρος για τα τσιγάρα θα αυξηθεί από το 63% στο 65% ενώ ο ειδικός φόρος στο αλκοόλ αυξάνεται περαιτέρω κατά 20%. Καταργείται η απαλλαγή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο της ΔΕΗ. Επίσης, θεσπίζεται ειδικός φόρος στην κατανάλωση ρεύματος (για τον υπολογισμό του, κάντε κλικ εδώ).
4. Εισάγεται ειδικός φόρος πολυτελείας σε Ι.Χ. με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ και λιανική τιμή άνω των 35.000 ευρώ. Ο φόρος πολυτελείας θα επιβληθεί επίσης σε κοσμήματα, σκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και δέρματα.
5. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Ως βάση θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2009.
6. Στην φορολογική κλίμακα, προστίθεται νέος ανώτατος συντελεστής 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή θα επιβαρύνει τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Περικοπές στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας
Όσον αφορά στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά την εξοικονόμηση 2,4 δισ. ευρώ, ο Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε πως περικόπτονται κατά 30% τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, ενώ αυξάνεται από 10 σε 12% η περικοπή των επιδομάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Εξαιρούνται της μείωσης τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και όσα ισχύουν για μεταπτυχιακούς τίτλους και ειδικές συνθήκες εργασίας. Περικόπτονται κατά 7% οι αποδοχές όσων απασχολούνται σε επιχειρήσεις που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο. "Παγώνουν" οι συντάξεις για το 2010, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα επιδόματα. Στο ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, καθώς και στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, περικόπτεται κατά 10% η κρατική χρηματοδότηση για το 2010 και δίνεται εντολή στις διοικήσεις των δύο φορέων να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές προς τους δικαιούχους.
Προβλέπεται η κατά 30% μείωση των δαπανών για υπερωρίες και για μετακινήσεις προσωπικού στο Δημόσιο.
Μειώνονται κατά 50% οι πάσης φύσεως αμοιβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στα δ.σ. των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Δημόσιο. Παράλληλα απαγορεύεται η χορήγηση μπόνους στο Δημόσιο και σε φορείς που επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από αυτό.
Καταργούνται οι αμοιβές των επιτροπών, οι οποίες θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του κανονικού ωραρίου απασχόλησης.
Επίσης, 700 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από: α) την κατά 500 εκατ. ευρώ περικοπή του εθνικού σκέλους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, β) την κατά 100 εκατ. ευρώ περικοπή κρατικών επενδύσεων στην Παιδεία και γ) την περικοπή άλλων 100 εκατ. από το πρόγραμμα πιστώσεων του υπουργείου Παιδείας για νέα προγράμματα.
Όσον αφορά το πρόγραμμα προσλήψεων, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε πως εξαιρουμένων των τομέων Υγείας, Παιδείας και Σωμάτων Ασφαλείας, θα εφαρμοστεί για φέτος πλήρες "πάγωμα". Από το 2011 για κάθε 5 δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης θα προσλαμβάνεται ένας, ενώ με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για τον τουρισμό, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και το ΕΣΠΑ.
"Οι αποφάσεις είναι δύσκολες για τον πολύ κόσμο"
Ο Γ. Πεταλωτής παρουσίασε τη λήψη των νέων μέτρων ως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποσκοπούν στο να αποφευχθεί η επιβολή σκληρότερων από τις Βρυξέλλες. Βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, το συμβούλιο των υπουργών οικονομίας της Ε.Ε. (Ecofin) μπορεί να αποφασίσει μέτρα, χωρίς να μετέχει στη σχετική ψηφοφορία ο Έλληνας υπουργός, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης.
"Οι αποφάσεις είναι δύσκολες για τον πολύ κόσμο. Επιλέγουμε να τις εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συμβολή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες των αγορών μας το επιβάλλουν", δήλωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ως σήμερα η κυβέρνηση, επιχειρώντας να δώσει διάσταση κοινωνικής και οικονομικής δικαισύνης στο σύνολο της δράσης της. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες, όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, κερδοφόρες επιχειρήσεις και έχοντες υψηλά εισοδήματα. Δήλωσε ότι η νέα φορολογική νομοθεσία προβλέπει δράση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Μιλώντας για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η σκληρότερη λιτότητα, τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να πειστούν ότι ο αγώνας αξίζει και αποτελεί αναγκαιότητα για τη διάσωση της χώρας. "Μπορούμε να τα καταφέρουμε, να νοικοκυρέψουμε το κράτος, να δείξουμε με αριθμούς τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αποδείξουμε ότι προχωράμε", σημείωσε.
Το Σαββατοκύριακο όλα τα κυβερνητικά στελέχη θα επισκεφθούν την περιφέρεια για να ενημερώσουν σχετικά με την αναγκαιότητα των μέτρων.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο
Λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι το σχέδιο νόμου που περιγράφει το σύνολο των μέτρων κατατέθηκε στη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Βάσει του Κανονισμού του Σώματος, η ψήφισή του αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί ως την Παρασκευή 5 Μαρτίου.
Δραματικοί τόνοι κυριάρχησαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/03/blog-post_2371.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου