Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΝΑ ΠΑ ΝΑ…»

ΣΚΗΝΕΣ «ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΟΥΣ» ΑΠΟ ΤΑ «ΜΑΧΙΜΑ» 508 & 502 Μ/Κ ΤΠ
Το λέγαμε, το λέμε και θα το λέμε: ο ελληνικός στρατός, η ανασυγκρότησή του, το αξιόμαχό του και οι εκστρατευτικές ανάγκες της «ισχυρής Ελλάδας» (που τόσο αδρά περιγράφουν ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος) είναι φονικές μηχανές - πρώτα και κύρια - για τους ίδιους τους φαντάρους και τους ΕΠΟΠ.
Το σημερινό περιστατικό, όπως μας το μετέφεραν οι φαντάροι από τα προκεχωρημένα τάγματα της Ορεστιάδας 508 (Ρίζια) και 502 (Καβύλη) Μ/Κ ΤΠ είναι, ίσως, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά. Το σύνολο του προσωπικού αυτών των ταγμάτων βρίσκεται έξω από τα στρατόπεδα στα λεγόμενα «σκηνάκια» και σε απαιτητικές ασκήσεις αξιόμαχου.

Εδώ και μέρες υπάρχει πρόβλεψη για τον καιρό που λέει πως το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας θα σκεπαζόταν από χιόνι και οι συνθήκες θα ήταν απαγορευτικές και αντίξοες, ακόμα και για την επιβίωση ανθρώπων που θα ήθελαν να «κάνουν εκδρομή».
Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες του στρατού και η ΕΜΥ, της οποίας τα δελτία φιγουράριζαν στα κανάλια και τα υπόλοιπα μέσα, έχουν αγαστή συνεργασία. Οι υπηρεσίες του στρατού και η στρατιωτική ιεραρχία, ως το υπουργείο εθνικής άμυνας, είχαν αυτά τα δεδομένα στη διάθεση τους. Ήξεραν την κατάσταση και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για το στρατιωτικό προσωπικό.
Παρόλα αυτά, το ΓΕΣ αποφάσισε, οι επιτελείς των σχηματισμών συσκέφτηκαν και αποφάσισαν, οι διοικητές των μονάδων αποφάσισαν και διέταξαν, οι φαντάροι να βγουν σε σκηνάκια κι επικίνδυνες ασκήσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Ο αντισυνταγματάρχης Μισόκαλος (διοικητής του 508) και ο αντισυνταγματάρχης Κοσκινιώτης (του 502), εκτελώντας στο ακέραιο αυτές τις οδηγίες, έχουν οδηγήσει τις μονάδες που διοικούν στην περιοχή της Στέρνας Έβρου, με σκοπό να εκτελέσουν στο ακέραιο το πρόγραμμα.
Οι φαντάροι στήνουν σκηνές και προετοιμάζονται για τις ασκήσεις στο ύπαιθρο, χωρίς καμία μέριμνα και καμία προστασία, σε τρομακτικές συνθήκες. Τέτοιες που, όταν συμβαίνουν – ειδικά σε κάποιο αστικό κέντρο, κάνουν τα ΜΜΕ να ουρλιάζουν για διάλυση και παράλυση της χώρας. Όμως, τώρα «περνάει ο στρατός, της (κραταιάς) Ελλάδας φρουρός»…
Το χιόνι φτάνει στους 10 πόντους, και διαρκώς αυξάνεται, το (ούτως ή άλλως άγριο) τοπίο από τα λαγκάδια και την αποψιλωμένη γη στη Στέρνα έχει γίνει ένας απέραντος βάλτος με λασπόνερα. Εκεί οι φαντάροι στήνουν σκηνές, με άθλια και παμπάλαια μέσα, βρεγμένοι ως το κόκαλο χωρίς ξεκούραση και προστασία. Ήδη, τουλάχιστον τέσσερα παιδιά «έχουν προλάβει» να πάνε άρρωστοι στους γιατρούς.
Εμείς ρωτάμε: δεν υπάρχει διαταγή για τα όρια των καιρικών συνθηκών (είτε ζέστης είτε κρύου) πέρα από τα οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υπάρχει εργασία στα στρατόπεδα, πόσο μάλλον ασκήσεις και σκηνάκια; Γιατί οι αξιωματικοί και η ιεραρχία διαρκώς τις παραβαίνουν και υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά; Γιατί η περιοχή ευθύνης της 3ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας έχει γίνει «φαρ-ουέστ», όπου όλες οι αυθαιρεσίες επιτρέπονται; Γιατί, στο όνομα του «να βγαίνει η δουλεία», το ΓΕΣ και η πολιτική ηγεσία διαρκώς τους καλύπτουν;
Η 3η μηχανοκίνητη ταξιαρχία (3η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) όπου υπάγονται και οι εν λόγω μονάδες, στην Ορεστιάδα Έβρου, ανέκαθεν «φημιζόταν» για τη σκληρότητα και τη βαναυσότητα απέναντι στο προσωπικό των μονάδων. Ήταν ανέκαθεν (και με την κάλυψη του ίδιου του ΓΕΣ), «λίκνο» αυθαιρεσιών και της μέχρι τέλους, εκμετάλλευσης των φαντάρων, στο όνομα της πολεμικής ετοιμότητας.
Την παράδοση, ακόμα και τώρα στην «αλλαγή φρουράς» ταξιάρχου, η παράδοση συνεχίζεται. Ο υποδιοικητής της ταξιαρχίας και ο επιτελάρχης, αντισυνταγματάρχης Αλοίμονος, υπήρξαν οι βασικοί εμπνευστές αυτής της επιλογής, αναλαμβάνοντας τις ασκήσεις από το αντίστοιχο σώμα στρατού. Και δε μένουν μόνο σε αυτό: όσα «κορμιά» και να πέσουν, όσο και να εκτεθεί σε κίνδυνο η ζωή των φαντάρων και των ΕΠΟΠ, είναι διατεθειμένοι να φτάσουν ως το τέλος. Οι καριέρες τους να ’ναι καλά και η προετοιμασία για πόλεμο να γίνεται…
Σε επικοινωνία με την ταξιαρχία από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, για να διαμαρτυρηθούμε και να μεταφερθούν τα προβλήματα των φαντάρων (αφού κανείς άλλος δε δίνει δεκάρα), οι αντιδράσεις των γονιών, ακόμα και οι αμφιβολίες των αξιωματικών και υπαξιωματικών για τις ακραίες συνθήκες, η περίφημη «μέριμνα για τον άνθρωπο και το στρατιώτη» φανερώθηκε από τους έλληνες ανώτερους αξιωματικούς σε όλο της το μεγαλείο.
Ο επιτελάρχης, αντισυνταγματάρχης Αλοίμονος, αρκέστηκε στο να απαντήσει στις αιτιάσεις με το μεγαλοπρεπές: «Άντε από δω, ρε»! Ο δε υποδιοικητής, αφού μας είπε ψέματα, πως στην Ορεστιάδα η θερμοκρασία είναι 2 βαθμούς κελσίου (προφανώς έξω από το θερμαινόμενο γραφείο του - όμως ξεχνά ότι και αυτή είναι βάρβαρη θερμοκρασία), έδωσε αναλυτική περιγραφή για την αντίληψη και τα πραγματικά κίνητρα αυτής της απόφασης: «Σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με τον κάθε φαντάρο»! Στη διαμαρτυρία για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, ήταν ακόμα πιο σαφής: «Δε με νοιάζει»!
Τελικά, στον κυρίαρχο ελληνικό στρατό των τριών ηπείρων, κανείς δε νοιάζεται για τη ζωή, την υγεία, τις συνθήκες διαβίωσης των φαντάρων. Όλοι και όλα αναλώσιμοι, στο βαθμό που αυτό χρειάζεται (αίμα και ζωές) για να κινηθεί η μηχανή καταστολής και πολέμου.
Αναρωτιόμαστε: είναι η αδιαφορία των αξιωματικών και της ιεραρχίας που οδηγεί στην εξόντωση του προσωπικού και ειδικά των φαντάρων και των ΕΠΟΠ; Μάλλον η απορία μας έχει λυθεί: για το στρατό, την πολιτική του ηγεσία, τους επιτελείς και τους διοικητές, η μεγάλη μάζα των στρατευμένων είναι ανύπαρκτη, όταν πρόκειται για τα δικαιώματά τους. Είναι υπαρκτή μόνο αν «λιώνει» και συνθλίβεται κάτω από τις βάρβαρες επιλογές τους, την καριέρα τους, την εικόνα τους και το ρόλο που παίζουν.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ, ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Δ’ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ ΦΡΑΓΚΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ». ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ «ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ» ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΜΑΧΟΥ
Αυτές είναι κύριε Βενιζέλο «οι οδηγίες προς τους διοικητές και τους επιτελείς, για τα δικαιώματα και την προστασία της αξιοπρέπειας των φαντάρων»; Συγχαρητήρια…
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/03/blog-post_08.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου