Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΚΑΟΥΦΜΑΝ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τον τελευταίο  χρόνο η εταιρεία Κάουφμαν έχει ξεκινήσει ένα «κρυφτούλι» απέναντι στους εργαζόμενους προκειμένου να απαλλαγεί από τις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντί τους. Το παιχνίδι αυτό ξεκίνησε με καθυστερήσεις πληρωμών, απειλές για την «επιβίωση» της επιχείρησης, την οικονομική κρίση, επαπειλούμενες μετακινήσεις εργαζομένων σε «συνεργαζόμενη εταιρεία» χωρίς καμιά διασφάλιση των θέσεων και όρων εργασίας και άλλα.
Μια επιχείρηση που όλοι ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια αποτελούσε το μεγαλύτερο όνομα  στην αγορά του γαλλικού βιβλίου. Και τι ποιο εύκολο για τους εργοδότες να ρίξουν τις ευθύνες της δικής τους κακοδιαχείρησης στις πλάτες των εργαζομένων.
Δεν τους ήταν όμως τόσο εύκολο. Μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας που προσπάθησαν να δημιουργήσουν, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν δυναμικά.Όταν ζητήθηκε προφορικά σε κάποιους εργαζομένους να δουλέψουν σε άλλη εταιρεία που συνεργαζόταν με τον Κάουφμαν χωρίς να πουν λέξη για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η αντίδρασή τους ήταν άμεση. Ενημέρωσαν το σύλλογο, και δικηγόρο προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα της διασφάλισης της δουλειάς τους. Το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις και οι συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι σταμάτησαν. Καμία μετακίνηση δεν έγινε.

Εν τω μεταξύ οι μεθοδεύσεις της επιχείρησης  για την πλέον ανώδυνη αποχώρησή της συνεχιζόταν. Το Μάιο του 2009 η εταιρεία ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Κι εκεί παρά το κλίμα φόβου που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν στη δουλειά οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι άρχισαν να συσπειρώνονται και να ενημερώνονται για την διασφάλιση των θέσεων όπως ορίζεται στο άρθρο 101 του Πτωχευτικού κώδικα.. Η κατάσταση άρχισε να συζητιέται ανοιχτά, κυκλοφόρησε ενημερωτικό κείμενο στον κλάδο, και άρχισε σιγά -σιγά να σπάει η τρομοκρατία και οι φήμες που δίνουν και παίρνουν. Κατέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας μαζί με το σύλλογο και έκαναν την εταιρεία να δεσμευτεί για τη διατήρηση του εργασιακού τους καθεστώτος.
Φτάνοντας στο σήμερα, οι εργοδότες προσπαθώντας να διασπάσουν τους εργαζομένους έκαναν μια σειρά μετακινήσεων συναδέλφων σε άλλα καταστήματα από αυτά που δούλευαν ως τώρα. Τους ενοχλούσε που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους συλλογικά, και τα οποία για μήνες τώρα παίρνουν με καθυστερήσεις και απειλές ότι θα κάθε φορά θα είναι η τελευταία. 
Τα περιθώρια όμως για απειλές και καθυστερήσεις πληρωμών έχουν ξεπεραστεί. Για αυτό οι συνάδελφοι αποφάσισαν να κατέβουν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.  Κανένας εργαζόμενος δεν μοιράστηκε τα κέρδη τους, κανένας δεν θα πληρώσει με το μισθό του την δική τους κακοδιαχείριση!
Ο Κάουφμαν θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε εκδότης ή βιβλιοπώλης που προσπαθεί να την κάνει από την πίσω πόρτα. Η αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Κάουφμαν είναι το όπλο μας απέναντι στην αυθαιρεσία τους!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

http://www.bookworker.gr/?q=kaufman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου