Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

ΚΑΨΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Ίσως κι εμείς έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε καψόνι μια βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα όμως, οι πρώτες μέρες των νεοσυλλέκτων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Κορίνθου, είναι ένα συνολικό καψόνι με ατέλειωτο τρέξιμο ή βασανιστική αναμονή σε ουρές και αναφορές.
Πριν ακόμη ενταχθεί στο βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης «μαχητή», ο φαντάρος έχει ήδη εξαντληθεί απλώς και μόνο για να πάρει τον εξοπλισμό του και να περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Καψόνι επίσης πρέπει να θεωρείται η καθιέρωση της βραδινής επιθεώρησης.
Οι φαντάροι, λίγο πριν κάνουν μπάνιο, πρέπει να έχουν τακτοποιημένα τα πράγματά τους και, λίγο πριν κοιμηθούν, πρέπει να έχουν τέλεια στρωμένα (και με «φάκελο-υποφάκελο») τα κρεβάτια τους.
Σε όλη αυτή την ανούσια κι εξευτελιστική διαδικασία, ο ανθυπολοχαγός Πρωτόγερος βάζει το κερασάκι της εκδικητικότητας στην τούρτα της αυθαιρεσίας: διπλό πέρασμα από όλες τις διμοιρίες του 3ου λόχου – και μάλιστα με την απαίτηση ΟΛΕΣ οι διμοιρίες να στέκονται σε στάση προσοχής, ανεξάρτητα σε ποιο θάλαμο αυτός βρίσκεται!

Ας μας εξηγήσει, πώς προβλέπεται από το πρόγραμμα ωρών υπηρεσιών και εκπαιδεύσεως, να καθόμαστε σε στάση προσοχής επί μία ώρα μες στους θαλάμους, ύστερα από τη βραδινή αναφορά, σε βάρος του (ελάχιστου) ύπνου μας και - ταυτόχρονα - να είναι «αυστηρός και άτεγκτος», όταν το πρόγραμμα αφορά στα διαλλείματα ή τις ώρες ανάπαυσης κλπ; Είναι ή δεν είναι καψόνι, η παραμονή ενός ολόκληρου λόχου σε στάση προσοχής επί μία (και) ώρα, μέχρι αυτός να επιθεωρήσει αν στρώσαμε καλά τα κρεβάτια μας; Προβλέπεται τέτοιου τύπου βραδινή επιθεώρηση από το ίδιο το πρόγραμμα;
Ισχύει ή δεν ισχύει το πρόγραμμα και ο στρατιωτικός κανονισμός για όλους; Μήπως, κε Πρωτόγερε, οι κανονισμοί αναστέλλονται ανάλογα με τις εκδικητικές επιθυμίες των αξιωματικών, εμπεδωμένες και δικαιολογημένες από την εκπαίδευση και τη βαθιά ουσία της ιεραρχίας και του ρόλου του ΕΣ;
Παρά τις συνεχόμενες καταγγελίες και τη δράση των φαντάρων, η κατάσταση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο λίγο έχει βελτιωθεί και εξακολουθεί να είναι προβληματική. Καλούμε το διοικητή και τους αξιωματικούς να σταματήσουν να μπαλώνουν απλά τρύπες που καταγγέλλονται από εμάς, να «βγάζουν την υποχρέωση» απλά για να μη θιγεί η καριέρα τους και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των φαντάρων. Αλλιώς, να μας εξηγήσουν ότι αυτές είναι οι επιλογές του στρατού και δεν αλλάζουν!
Το φαγητό είναι λιγοστό και δεν επαρκεί. Έχουμε φτάσει όμως να λέμε ότι, τουλάχιστον δεν έχουμε προβλήματα γαστρεντερίτιδας αυτή τη φορά, όπως η προηγούμενη σειρά νεοσυλλέκτων. Τα κτίρια είναι παλιά (αν κι ελαφρώς ανακαινισμένα) με ό,τι αυτό σημαίνει για τη θέρμανση και το ζεστό νερό.
Γνωστό είναι και το πρόβλημα με το νερό. Ο διοικητής, συνταγματάρχης Μπαλαφούτας, ακόμα δηλώνει πως περιμένει την έγκριση. Πώς δικαιολογείται τώρα το γεγονός, ότι στην προηγούμενο ΕΣΣΟ όλοι οι αξιωματικοί παρουσίαζαν ως δεδομένο ότι το νερό είναι πόσιμο;
Μετά τις καταγγελίες, οι αξιωματικοί συνεχίζουν να υπονοούν πως το νερό πίνεται ενώ, την ίδια ώρα, επισήμως ισχύει η απαγόρευση! Κοροϊδεύουν τους φαντάρους μέσα από ένα θολό συνονθύλευμα φημών, ράδιο αρβύλας και επίσημων αρνήσεων. Μας στέλνουν στα ιδιωτικά μηχανήματα να αγοράζουμε το νερό που πίνουμε (γιατί, ποιος το ρισκάρει)! Ταυτόχρονα, πετούν το μπαλάκι των ευθυνών, ο ένας στον άλλο και σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, πάντα στην πλάτη των φαντάρων και της υγείας τους.
Πρέπει να γίνουν καταγγελίες για να γίνει το αυτονόητο; Αυτή είναι η προστασία της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των στρατευμένων, που διατυμπανίζει ο υπουργός Βενιζέλος. Τέτοιου τύπου είναι οι «σαφείς οδηγίες» που έστειλε στους διοικητές των μονάδων και των κέντρων εκπαίδευσης;
Γνωστή είναι, ακόμα, και η ιστορία με το «φωτογράφο» του στρατοπέδου. Μπορεί να πέφτουν ποινές και φυλακίσεις αν στο στρατόπεδο πλησιάσει ντελιβεράς, γιατί κάποιος φαντάρος (πολύ φυσιολογικά) δεν καλύφθηκε από τις πενιχρές μερίδες φαγητού. Μπορεί να μην επιτρέπεται (επί της ουσίας) η επικοινωνία των φαντάρων με συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα εντός του στρατοπέδου γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος κανενός (παρά μόνο στην πύλη και σε μεγάλη ανάγκη). Μπορεί να έχουν λυσσάξει στις αναφορές τις φρουράς για το πώς το στρατόπεδα κινδυνεύει από κατασκόπους και άλλους «εχθρούς».
Όταν όμως πρόκειται για εμπορική συμφωνία και κέρδος στην πλάτη (για μια ακόμα φορά) κυρίως των φαντάρων, τότε όλα αυτά πάνε περίπατο. Στο στρατόπεδα τριγυρίζει φωτογράφος, λοιπόν, συμβεβλημένος με τη διοίκηση. Τραβάει άπειρες φωτογραφίες τους φαντάρους, με παραινέσεις των αξιωματικών, και φυσικά… τις χρεώνει, κερδίζοντας πάρα πολλά ευρώ... Αν βέβαια βρεθεί φαντάρος να παίρνει φωτογραφία συνάδελφό του από κινητό, θα τιμωρηθεί αυστηρά γιατί κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια (προφανώς η ασφάλεια της συμφέρουσας συνδιαλλαγής)…
Γνωστή τέλος είναι και η ιστορία με τους πλασιέ των 2 «κλασσικών» βιβλίων, που ο ελληνικός στρατός προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει best-seller στους νεοσύλλεκτους, και με τους πλασιέ τους. Εδώ όμως αναδεικνύονται πολύ βαθύτερα θέματα και απάτες του ΕΣ και συνεχίζουν να μας εξοργίζουν με το θράσος που επιδεικνύουν.
Ο πρώτος, με τις «οδηγίες διάσωσης - SAS», έχει εξελίξει την επιχείρησή του και τώρα πια κόβει αποδείξεις. Πρέπει να παραδεχτούμε πως έχει ταλέντο να παρασέρνει τους φαντάρους, σε φαντασιώσεις όπου πρωταγωνιστούν στο survivor ή το lost. Ο καθένας βέβαια μπορεί να πουλάει και να αγοράζει ό,τι θέλει.
Αυτό που πρέπει να μας εξηγήσουν οι διοικητές και οι ανώτεροί τους είναι γιατί παρέχουν τόσο εύκολη πρόσβαση σε διάφορους πλασιέ για να πουλάνε τέτοια βιβλία, όταν στα στρατόπεδα δεν υπάρχουν καν εφημερίδες – και μάλιστα με τη λογική ότι ο στρατός και οι φαντάροι δεν πρέπει να ασχολούνται, δε χρειάζεται να μαθαίνουν τι γίνεται στον κόσμο γύρω τους! Όταν, το να διαβάσεις εφημερίδα που έχεις φέρει απ’ έξω συχνά διώκεται από τους ίδιους τους αξιωματικούς και πρέπει να δοθεί μάχη από τους φαντάρους για να υπερασπιστούν αυτό το δικαίωμα.
Προφανώς, χρειάζεται οι φαντάροι να φαντασιώνονται πως οι αυθαιρεσίες των αξιωματικών, το συνεχές τρέξιμο, η βάρβαρη εκμετάλλευση τους ανοίγει διάπλατα μυθικούς κόσμους «ατρόμητων καταδρομέων». Προφανώς, χρειάζονται τρικ για να πειστούν για τη «θητεία του παραλόγου», να ανοίξουν ένα παραθυράκι στο μιλιταρισμό και τον εθνικισμό, για να είναι πειθήνιοι, να μην αμφισβητούν την ιεραρχία.
Με το δεύτερο πλασιέ, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, η κοροϊδία ακόμα πιο ακραία. Ο, πρώην, ανώτερος αξιωματικός κάνει πια χρυσές δουλειές, πουλώντας βιβλίο με τα δικαιώματα των φαντάρων! Σε ένα στρατόπεδο, όπως και σε πολλά άλλα, όπου οι αυθαιρεσίες των αξιωματικών, η παραβίαση της αξιοπρέπειας των φαντάρων και η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας (για να γίνει η δουλειά και να εφαρμόζεται ο ρόλος του στρατού) είναι καθημερινό φαινόμενο, γίνεται αντικείμενο εμπορίου βιβλιαράκι με τα δικαιώματα των φαντάρων!
Καταρχήν, είναι ένα βιβλίο που περιγράφει μερικά αφηρημένα δικαιώματα των φαντάρων – χειρότερα ακόμη κι από την περιγραφή του στρατιωτικού κανονισμού 20-1. Το χειρότερο όμως είναι, πως αυτά ακριβώς τα δικαιώματα των φαντάρων έπρεπε να τα διανείμει δωρεάν και να είναι ξεκάθαρος ο ίδιος ο στρατός, οι αξιωματικοί και οι διοικητές των μονάδων. Τα ξέρουν αυτά ο παλιός και ο καινούριος αρχηγός ΓΕΣ; Τα ξέρει αυτά ο κος Βενιζέλος, που μιλάει για θητεία «με κέντρο των άνθρωπο»; Μήπως εννοεί τελικά «εμπορικό κέντρο»-καταναλωτή; Ξέρουν πως τα βασικά δικαιώματα των φαντάρων, που θα έπρεπε να τους γίνονται γνωστά μόλις μπουν στο στρατόπεδο, δεν είναι αντικείμενο συνδιαλλαγής αξιωματικών-πλασιέ με σκοπό το κέρδος;
Μετά βέβαια από τη στερεότυπη διαφήμιση του βιβλίου, ακολουθεί (ακριβώς πάνω σε αυτό) η συγκαλυμμένη προπαγάνδα. Με περισσό θράσος, από τα δικαιώματα των φαντάρων φτάνουμε στην «έξυπνη» επιλογή του μισθοφόρου-ΕΠΟΠ, ως σίγουρη εργασιακή διέξοδο και μόνιμη επαγγελματική προοπτική, μετά ή και κατά τη διάρκεια της θητείας.
Για τη θητεία προτείνεται «ανεπιφύλακτα» και με τυμπανοκρουσίες, η Κύπρος και η ΕΛΔΥΚ. Γιατί, όπως μας δηλώνουν, «έχουν πληρότητα, ιδανικές συνθήκες και καλό μισθό»! Δε θα σταθούμε στις διαρκείς καταγγελίες από την Κύπρο για τηυ βαναυσότητα της εκπαίδευσης και των αξιωματικών, το ψέμα του μισθού (που στην Κύπρο δε φτάνει όσο δε φτάνει και στην Ελλάδα και ο μισθός των 8,63 ευρώ), τα περιστατικά αυτοκτονιών και σοβαρών ατυχημάτων, τη συνεχή απειλή πολεμικού επεισοδίου. Δε θα σταθούμε ούτε στο γεγονός πως, με περισσό θράσος και δήθεν αδιάφορα, μας προτρέπουν να υπηρετήσουμε σε στρατό ειρηνευτικής αποστολής σε ξένη χώρα. Αυτά έχουν περιγραφεί πολλές φορές από πολλούς συναδέλφους, το Δίκτυο Σπάρτακος και την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.
Καλούμε όμως το συγκεκριμένο κύριο να σταματήσει να προσπαθεί να κοροϊδέψει τους φαντάρους. Να σταματήσει να νομίζει πως απευθύνεται σε ανερμάτιστους και χωρίς προσωπικότητα ανθρώπους. Οι φαντάροι και οι γονείς τους γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα δικαιώματά τους, απ’ όσο μπορεί να τα περιγράψει η αποτυχημένη προπαγάνδα για έναν «ισχυρό στρατό» και η προσπάθεια δικαιολόγησης των βάρβαρων και - συχνά - παράνομων επιλογών του.
Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή. Οι ανάγκες μας χρειάζονται συλλογικούς αγώνες και δράση, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Δε χρειάζονται αποτυχημένους αξιωματικούς που θα μας υποδείξουν πως πρέπει να σκεφτόμαστε τα δικαιώματά μας, ενώ δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε καν πόσιμο νερό.
Σε κάθε περίπτωση όμως τον καλούμε να πάρει θέση και να απαντήσει: Η μετάθεση στην Κύπρο είναι υποχρεωτική; Αν είναι, οφείλει να δείξει τις σχετικές διαταγές, τους κανονισμούς και τους νόμους; Ο φαντάρος έχει δικαίωμα να αρνηθεί τη μετάθεση σε αποστολή εκτός συνόρων (όπως είναι η μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ); Και το κυριότερο: ο στρατός μπορεί να μας υποχρεώσει να παραβιάσουμε (στο όνομα των διαταγών των κλιμακίων του ΓΕΣ και των διοικητών των μονάδων) τον όρκο ότι υπερασπιζόμαστε τη χώρα και το ελληνικό σύνταγμα;
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/03/blog-post_05.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου