Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ


Χορηγούνται, τελικώς, επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ως παραρτήματά τους στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπ. Παιδείας θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα ενσωματώνει τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία 36/05, υπό τον κίνδυνο υψηλού προστίμου - 15.000 ευρώ ημερησίως. Το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «μετρούσε» από την 1/1/2010, καθώς η Ελλάδα είναι εκπρόθεσμη αφού η διετής προθεσμία που είχαμε για την ενσωμάτωση της οδηγίας του 2005 έληξε το 2007. Το θέμα, άλλωστε, εκκρεμεί στη χώρα μας εδώ και δύο δεκαετίες -από το 1989 όταν εκδόθηκε η πρώτη σχετική οδηγία- αφού καμία κυβέρνηση δεν το αντιμετώπισε ουσιαστικά λόγω του πολιτικού κόστους από τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων και των επαγγελματικών ενώσεων. Ταυτόχρονα, «προχωράμε σε νέο τρόπο ελέγχου αδειοδότησης όλων των δομών μεταλυκειακής εκπαίδευσης», δήλωσε υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, η αναγνώριση των πτυχίων θα συνοδευτεί από αυστηρό πλαίσιο ελέγχων, πρώτον, για τις σπουδές στα κολέγια και, δεύτερον, για τον τρόπο χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στα ακόλουθα:

• Στη διαδικασία χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων ισχυρό λόγο αποκτούν οι επαγγελματικές οργανώσεις. Οι απόφοιτοι κολεγίων για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να περνούν από εξετάσεις από τους επαγγελματικούς φορείς, όπως π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε μαθήματα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την απόκτηση της άδειας (για παράδειγμα, το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι οι απόφοιτοι κολεγίων τριετούς διάρκειας σπουδών έχουν σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευσή τους).

• Αρχίζει άμεσα η διαδικασία αδειοδότησης των κολεγίων, τα οποία έμειναν μετέωρα ύστερα από την ανάκληση των αδειών που είχαν δοθεί παράτυπα (όπως γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

• Θα επιδιώξει τον έλεγχο των προγραμμάτων σπουδών των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας στο προχθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. έθεσε το αίτημα και οι ελληνικές αρχές να μπορούν να ελέγχουν εάν τα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης (franchising) με ευρωπαϊκά ΑΕΙ τηρούν τους όρους των συμβάσεων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρει το κρίσιμο σκέλος των προγραμμάτων σπουδών και των ακαδημαϊκών προσόντων των καθηγητών. Με το ισχύον καθεστώς στην Ε.Ε., μόνο τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά ΑΕΙ και οι φορείς πιστοποίησης των χωρών που έχει έδρα το μητρικό ΑΕΙ (π.χ. Βρετανία, Γαλλία κ.λπ.) μπορούν να κάνουν τους ελέγχους αυτούς στα ελληνικά κολέγια-παραρτήματά τους. Το ελληνικό υπουργείο ζητεί να έχει λόγο στους ελέγχους, αφού έως τώρα αυτοί «γίνονται εκ του μακρόθεν», όπως δήλωσε στέλεχος του ΥΠΕΠΘ.

Για τον λόγο αυτόν η κ. Διαμαντοπούλου έθεσε το σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο Υπουργών και τον αρμόδιο επίτροπο Παιδείας κ. Maros Sefcovic, και κυρίως στους ομολόγους της από τη Σουηδία (νυν προεδρεύουσα της Ε.Ε.) και την Ισπανία (αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το επόμενο εξάμηνο). Η ανταπόκριση στο αίτημα κρίθηκε ικανοποιητική• κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η Σουηδία επιδιώκει τα ΑΕΙ να αναπτύξουν συνεργασίες μέσω franchise με ΑΕΙ τρίτων χωρών χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην ποιότητα των σπουδών και κατ’ επέκταση στο κύρος των σουηδικών ΑΕΙ. Η ισπανική αντιπροσωπεία συμφώνησε με την Ελλάδα να αναληφθεί η πρωτοβουλία για τη συνεργασία κατά το επόμενο εξάμηνο, καθώς οι Ισπανοί βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Στην ιβηρική χώρα πανεπιστήμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν παραρτήματα με τη μέθοδο του franchising.

http://prezatv.blogspot.com/2009/11/blog-post_8314.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου