Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ




Συμπληρώνονται φέτος 36 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα. Μια εξέγερση που σήμανε την αρχή του τέλους της χούντας των συνταγματαρχών και στρεφόταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο σύστημα που γεννάει πολέμους και ολοκληρωτικά καθεστώτα έχοντας ως κεντρικά συνθήματα της εξέγερσης τα «ΨΩΜΙ_ΠΑΙΔΕΙΑ_ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ_ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ». Τα συνθήματα αυτά παραμένουν ανεκπλήρωτα μέχρι και σήμερα .Σε μια περίοδο έντασης της οικονομικής κρίσης και αναίρεσης των κεκτημένων δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων , η πολιτική της λιτότητας , της ανεργίας , των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστολής εντείνεται στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης από το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζόμενων. Την σκυτάλη του διαχειριστή της κρίσης από την ΝΔ ,που κατέρρευσε υπό το βάρος της αντιλαϊκής της πολιτικής και των κινημάτων της προηγούμενης περιόδου, παίρνει το ΠΑΣΟΚ. Ως νέα κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική, καθώς ήδη από τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης της είναι ξεκάθαρη η επίθεση σε εκπαίδευση , εργασία και δημοκρατικά δικαιώματα. Σε αυτό το τοπίο της κρίσης εντείνονται και οι επεμβάσεις και διενέξεις ως μέσο βίαιης επίλυσης των ιμπεριαλιστικών και ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων. Ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται μέσα από την συμμετοχή κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού σχεδόν σε όλες τις «εμπόλεμες ζώνες» για την πάταξη και του «εσωτερικού εχθρού». Το αντιιμπεριαλιστικό στίγμα του Πολυτεχνείου ζει μέσα από τους αγώνες για αυτοδιάθεση των λαών από τη Λατινική Αμερική ως την Παλαιστίνη.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου συνεχίζεται μέσα από τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η αδειοδότηση 33 ΚΕΣ από την κυβέρνηση της ΝΔ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με την συνενοχή και του ΠΑΣΟΚ στο βαθμό που δεν τις αναιρεί , εισάγει την ιδιωτική εκπαίδευση επί της ουσίας από την πίσω πόρτα. Παράλληλα όμως θα σημάνει συναγερμό και για τα δημόσια πανεπιστήμια που θα πιεστούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών και τα κριτήρια της αγοράς στη βάση της κοινής τους αξιολόγησης. Αποτέλεσμα τελικά θα είναι η παραγωγή αποφοίτων πολλών ταχυτήτων ,ευέλικτων και αναλώσιμων, διασπασμένων και ανίκανων να παλέψουν συλλογικά για τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους στην εργασία. Το έδαφος είχε προετοιμαστεί ήδη με το ν. πλαίσιο και το νόμο για την αξιολόγηση (που περιλαμβάνουν το μοντέλο της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, δημιουργούν ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας, εντατικοποιούν τους ρυθμούς σπουδών, καταργούν το άσυλο και εξασφαλίζουν την ανταποδοτικότητα των ιδρυμάτων).ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ_ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ! Το Πολυτεχνείο είναι ένας πρώτος κόμβος στην μάχη για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στην μάχη για δημόσια και δωρεάν παιδεία και πτυχία με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.

Το Πολυτεχνείο ζει και μέσα από τον αγώνα των εργαζόμενων και της νεολαίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στο έδαφος της κρίσης και στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών, η επίθεση στην εργασία συνεχίζεται και από τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πλάι στις μαζικές απολύσεις , την παγίωση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση του ωραρίου και το χτύπημα του ασφαλιστικού, σαν ζήτημα πρώτης γραμμής ανοίγει αυτό των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Κορυφή στο παγόβουνο των ελαστικών σχέσεων εργασίας αποτελούν τα stage. Η κυβέρνηση με την επιλογή της να καταργήσει τα stage στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αντικαθιστώντας τα επί τις ουσίας με το καθεστώς των εργολαβιών και αφήνοντας τα άθικτα στον ιδιωτικό τομέα δείχνει τις προθέσεις της. Αφήνει άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς να παίρνει θέση στο μαζικό αίτημα για μονιμοποίηση στο δημόσιο. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ! Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ασφάλιση για όλους , αύξηση των μισθών, κατάργηση κάθε μορφής ελαστική σχέση εργασίας είναι η δική μας απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε!

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα από των αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Οργανικό συμπλήρωμα της σκληρής αντεργατικής_ αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου είναι και το χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, προκειμένου να κατασταλούν τα κινήματα αλλά και κάθε αγωνιστική διάθεση, κάθε αγωνιζόμενη φωνή αντίστασης. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί ο Ευρωτρομονόμος, το ιδιώνυμο της κουκούλας, ο νόμος για την περιύβριση της αρχής, η εξοπλιστική ενίσχυση και αναβάθμιση των μονάδων καταστολής σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία. Το δημοκρατικό προσωπείο του ΠΑΣΟΚ καταρρέει ήδη από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του κάνοντας συλλήψεις στο σωρό στα Εξάρχεια, κηρύττοντας παράνομη και καταχρηστική την απεργία των λιμενεργατών, ποινικοποιώντας τις καταλήψεις των μαθητών, συνεχίζοντας τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών με πιο πρόσφατο παράδειγμα το βασανισμό, τη δολοφονία τελικά ενός μετανάστη στο ΑΤ Νίκαιας. Εν όψει Πολυτεχνείου ανοίγει με ιδιαίτερη βαρύτητα και το ζήτημα του ασύλου, ειδικά σε μια συγκυρία έντονης προσπάθειας καταστρατήγησης και κατάργησης του. Για μας το άσυλο είναι ο χώρος εκείνος όπου μπορούν να αναπνέουν τα κινήματα και μάλιστα οι πιο ριζοσπαστικές πρακτικές τους. Το κεκτημένο του ασύλου που προήλθε από τους λαϊκούς αγώνες δεν αίρεται , ούτε διαπραγματεύεται. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! Στη λογική της προάσπισης του ασύλου επιλέγουμε η πορεία του Πολυτεχνείου να επιστρέψει πίσω σε αυτό και να το ζωογονήσει με πολιτιστικές _πολιτικές εκδηλώσεις.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση νεολαία και εργαζόμενοι δεν θα μείνουν αδρανείς. Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις πολλοί είναι οι εργασιακοί κλάδοι που προχωρούν σε απεργίες και βγαίνουν στους δρόμους. Οι δάσκαλοι ,οι καθηγητές ,οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι λιμενεργάτες είναι μόνο λίγοι από αυτούς τους χώρους που δείχνουν ότι η βιτρίνα της νέας κυβέρνησης έχει ραγίσει. ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! Το ιστορικό παράδειγμα του Πολυτεχνείου, οι νίκες του φοιτητικού κινήματος του 2006 και 2007,η εξέγερση του Δεκέμβρη, δείχνουν πως ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες οι αγώνες όχι μόνο μπορούν να υπάρξουν αλλά και να πετυχαίνουν νίκες, ακριβώς γιατί εκφράζουν το κοινωνικά αναγκαίο, το δίκιο και την αγανάκτηση των πολλών καταπιεσμένων απέναντι στους λίγους που φαίνονται ισχυροί.

ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΥΦΤΟΙ. ΑΣ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ!

Καλούμε τους μαθητές, τους φοιτητές , τους εργαζόμενους όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων καθώς και στην πορεία την Τρίτη 17_11 με συγκέντρωση 17:30 στο Πολυτεχνείο που θα κινηθεί προς το Αμερικάνικο Προξενείο και θα καταλήξει πίσω στο χώρο του ασύλου.



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΦΥΣΙΚΟΥ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΧΗΜΙΚΟΥ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΠΑΙΔΑΓΟΓΙΚΟΥ, ΜΜΕ

http://arefeaak.wordpress.com/2009/11/16/%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83/#more-691

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου