Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

«Εισβολή» ιδιωτικών εταιρειών στα στρατόπεδα



Το ενδεχόμενο ανάθεσης της καθαριότητας, της εν μέρει φύλαξης των στρατοπέδων και της σίτισης σε ιδιωτικές εταιρείες, σε Ναυτικό και Αεροπορία, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μια συνέχεια της αντίστοιχης προσπάθειας που είχε γίνει το 2000 και πάλι από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Όμως τότε, μια σειρά από αντιδράσεις, ενστάσεις, αλλά και το υπολογιζόμενο κόστος για την υλοποίηση του, λειτούργησαν ανασταλτικά. Όσο για το πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης μέσω εταιρειών catering, είχε εγκαταλειφθεί ύστερα από μαζική τροφική δηλητηρίαση στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικού στον Πόρο.

Το σημερινό σχέδιο, ωστόσο, εξετάζεται υπό διαφορετικές συνθήκες καθώς από τη μία αποφασίσθηκε η κατάργηση της θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία και από την άλλη οι επαγγελματίες οπλίτες που θα προσληφθούν για να καλύψουν τις θέσεις των ναυτών και σμηνιτών, δεν γίνεται να πληρώνονται για αγγαρείες και σκοπιές.

Αρχικά, η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών θα γίνει πιλοτικά και ανάλογα με τα συμπεράσματα θα εφαρμοσθεί σταδιακά και παράλληλα με την κατάργηση της θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και κ. Πάνου Μπεγλίτη, ο αριθμός των κληρωτών στα δύο σώματα θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να επέλθει η κατάργηση της θητείας. Η αρχή γίνεται με την πρώτη σειρά κατάταξης του 2010. Ακόμη γίνεται διαχωρισμός στη διάρκεια της θητείας, καθώς όσοι υπηρετήσουν στη «παραμεθόριο», η θητεία τους θα είναι 9μηνη ενώ οι υπόλοιποι θα υπηρετήσουν 12 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της σταδιακής κατάργησης της θητείας, οι στρατεύσιμοι θα επιλέγονται με βάση την ανάγκη κάλυψης των οργανικών θέσεων όπως, ιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί για την Αεροπορία και όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται για αυτά, στο Ναυτικό.

http://www.tvxs.gr/v25595

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου