Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Παραβίασαν το ισραηλινό τείχος


Παλαιστίνιοι και ξένοι ακτιβιστές παραβίασαν τα όρια του διαχωριστικού τείχους του Ισραήλ, με την ευκαιρία της επετείου για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Στην πόλη Qalandiya, στην κατακτημένη West Bank, ομάδα ακτιβιστών με μάσκες, χρησιμοποίησε ένα φορτηγό για να γκρεμίσει τσιμεντόλιθο -δύο μέτρων- του τείχους. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων από Ισραηλινούς άνδρες ασφαλείας. Οι ακτιβιστές φορούσαν μπλούζες με το σύνθημα: «Ιερουσαλήμ σου ερχόμαστε».

Ο Abdullah Abu Rahma, αρχηγός της καμπάνιας για την καταπολέμηση του τείχους, δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Αυτή είναι η αρχή των ενεργειών που κάνουμε για να εκφράσουμε την κυριότητα στη γη μας και την άρνησή μας σε αυτό το τείχος – το τείχος των βασανιστηρίων, το τείχος του εξευτελισμού».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η οποία προβάλλει και το αίτημα να απελευθερωθούν οι πρόσφατα συλληφθέντες ακτιβιστές κατά του τείχους, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, στην Παλαιστίνη αλλά και σε άλλα σημεία του κόσμου.

Το 2002, το Ισραήλ ξεκίνησε να χτίζει το εμπόδιο, το οποίο αποτελείται από φράχτες και τείχη, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Το τείχος είναι 8 μέτρα ψηλό, διπλάσιο από το τείχους του Βερολίνου.

Το Διεθνές Δικαστήριο, με μη δεσμευτική απόφαση το 2004, δήλωσε ότι το, ισραηλινής κατασκευής, εμπόδιο είναι παράνομο και πρέπει να κατεδαφιστεί, καθώς διασχίζει κατεχόμενα εδάφη.

http://www.tvxs.gr/v25706

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου