Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αποχή από το συσσίτιο σε 5 φυλακές


Τις τελευταίες μέρες, κρατούμενες και κρατούμενοι σε πέντε φυλακές έχουν ξεκινήσει αποχή από το συσσίτιο, με στόχο την απόσπαση δεσμεύσεων από την νέα κυβέρνηση. Ένα χρόνο μετά τις μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις φυλακές, δεν έχει δοθεί καμία λύση στα επιτακτικά προβλήματα υπερπληθυσμού, στέρησης αδειών και γενικότερων απαράδεκτων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι φυλακισμένοι. Ο κ. Πάνος Λάμπρου, μέλος της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», μιλά στο tvxs για το «ελληνικό express του μεσονυκτίου».

Συγκεκριμένα, η κινητοποίηση ξεκίνησε από τις φυλακές Πάτρας, και πραγματοποιείται στις φυλακές Μαλανδρίνου, στις γυναικείες πτέρυγες των φυλακών Θήβας και Κορυδαλλού και στις φυλακές Γρεβενών.

Ο κ. Λάμπρου εξηγεί ότι ενώ πέρυσι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο αριθμός των φυλακισμένων παραμένει ακριβώς ο ίδιος ο οποίος ανέρχεται στους 5 χιλιάδες. Επίσης, ο κ. Λάμπρου επισημαίνει την αδυναμία εφαρμογής των νόμων που ψηφίστηκαν τον περυσινό Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έπειτα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Άλλωστε, η αδιαφορία προσκρούει και στις σύστασεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει καταδικάσει τις συνθήκες κράτησης έχοντας επανειλημμένα επισκεφθεί τις ελληνικές φυλακές.

Τα αιτήματα των κρατουμένων εκφράζουν τα αυτονόητα δικαιώματά που θα έπρεπε να είχαν, από τη στιγμή που μιλάμε για ανθρώπους που στοιβάζονται ανά είκοσι πέντε σε κελιά που χωρούν πέντε, που χρησιμοποιούν μία τουαλέτα, που δεν τους χορηγείται άδεια εξόδου επί 10 και 15 χρόνια.

Όπως εξηγεί ο κ. Λάμπρου, «το Συμβούλιο της φυλακής καταχρηστικά δεν παραχωρεί άδεια εξόδου -η οποία προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα- σε άτομα που κρατούνται για 10, 12 ή και 15 χρόνια με την αιτιολογία της "κακής χρήσης αδείας", χωρίς όμως να έχουν τα αναγκαία στοιχεία για αυτή την κρίση».

Ειδικότερα για τις φυλακές Πάτρας, από όπου ξεκίνησε η αποχή από το συσσίτιο, τα αιτήματα αφορούν στη διάκριση των καταδικασμένων με τον «Νόμο περί Ναρκωτικών» δεδομένου ότι η πλειοψηφία των κρατούμενων ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο κ. Λάμπρου εξηγεί ότι ενώ για ποινές άλλων κατηγοριών επιτρέπεται να γίνει αίτηση αποφυλάκισης όταν έχουν συμπληρωθεί τα 3/5 της ποινής, όσον αφορά τους εμπλεκόμενους σε ποινές περί ναρκωτικών επιτρέπεται μόνο με τη συμπλήρωση των 4/5 της ποινής.

Η εξέλιξη των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τις οποίες θα κριθούν πολλά. Αύριο στις 11πμ «η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου.

http://www.tvxs.gr/v25691

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου