Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Πολίτες εθελουσίως «πληροφοριοδότες» και όργανα καταστολής;


Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας συστήνει ο δήμος Αγίας Παρασκευής μετά τη χτεσινοβραδινή υπερψήφιση της αντίστοιχης πρότασης από τα -10 στα 11- παρευρισκόμενα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Το tvxs δημοσιεύει το ψήφισμα καθώς και την τοποθέτηση της Ανοιχτής Συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρασκευής, η οποία εκφράζει ανησυχία για το όλο εγχείρημα.

Τι είναι τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας

Πρόκειται για συμβούλια επιφορτισμένα με την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος στο επίπεδο ΟΤΑ και με τη βοήθεια του πολίτη. Τα τοπικά συμβούλια συνεργάζονται, στο πλαίσιο της αποστολής τους για κοινωνική πρόληψη, με την Αστυνομία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας, καθώς και με άλλους αντίστοιχους φορείς.

Η σύσταση και η λειτουργία των ΤοΣΠΠΑ έχει θεσμοθετηθεί από τον Απρίλιο του 1999 με το Ν. 2713/1999 «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», που ορίζει για κάθε Δήμο ή Κοινότητα άνω των 3.000 κατοίκων τη σύσταση ενός Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας. Οι βασικές τους δραστηριότητες ορίζονται από απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης (την υπ’αριθμόν 3002/1/14-στ΄/14-1-1-02).

Τι συνέβη στην Αγία Παρασκευή

Στις χτεσινές εργασίες του το δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής υπερψήφισε την πρόταση για δημιουργία ΤοΣΠΠΑ με 10 ψήφους υπέρ και 1 ψήφο κατά, ενώ οι μισοί από τους συνολικά 22 δημοτικούς σύμβουλους αποχώρησαν εν τω μέσω της διαδικασίας.

Μέλη την Ανοικτής Συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρακευής, η οποία προχώρησε σε παρέμβαση-διαμαρτυρία εχθές στο δημαρχείο, μιλώντας στο tvxs, στάθηκαν σκεπτικοί απέναντι στον «υποτιθέμενο συμβουλευτικό χαρακτήρα» των τοπικών συμβουλίων, τα οποία έχουν δυνάμει τον «κατασταλτικό χαρακτήρα εθελοντικής αστυνομίας». Επίσης, εκδήλωσαν την ανησυχία τους για «τον αχταρμά φορέων, απόστρατων, παπάδων, δασκάλων, κοινωνικών λειτουργών» που προβλέπεται να απαρτίζουν τα τοπικά συμβούλια και να «συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας».

Αναφερόμενη σε χωρίο του ψηφίσματος που θέτει ως στόχο των ΤοΣΠΠΑ «την παρακολούθηση και αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων και κοινωνικών φαινομένων», η Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής αναφέρει:

«Πώς κρίνεται η παραβατική συμπεριφορά; Ποιες είναι οι προβληματικές καταστάσεις; Η αφισοκόλληση, μια πορεία, ένα γκράφιτι, ένα σύνθημα σ’ένα τοίχο, μια μαθητική κατάληψη προφανώς και εμπίπτουν στον γενικόλογο ορισμό περί παραβατικότητας άρα και θα χρήζουν ανάλογης μεταχείρισης. Η λογική τους είναι η λογική της καταστολής των συμπτωμάτων στον βωμό της ψευδεπίγραφης ασφάλειας κι όχι η ριζική αντιμετώπιση του εγκλήματος το οποίο φυσικά έχει τις ρίζες του στο ίδιο το σύστημα».

Η συζήτηση την οποία ανοίγει η παρέμβαση της Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής και η οποία έχει αντιστοίχως τεθεί και από πρωτοβουλίες κατοίκων άλλων δήμων στο παρελθόν (όπως του Βύρωνα, Αγίας Βαρβάρας) αφορά στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας συγκρότησης εθελοντικών σωμάτων κατοίκων σε ρόλο «πληροφοριοδότη», και στους κοινωνικούς κινδύνους που μια τέτοια δυνατότητα ενέχει. Συγκεκριμένα προβάλλεται ωςπροβληματικός ο κοινωνικός ρόλος των ανθρώπων «που θα συνεργάζονται με τους ένστολους, θα περιπολούν και θα μπορούν να επεμβαίνουν, να φωτογραφίζουν, να καλούν τις δυνάμεις καταστολής με την επίφαση της "λαϊκής εντολής" σε ό,τι και όποιον διαταράσσει την κοινωνική ομαλότητα».

Οι κάτοικοι Αγίας Παρασκευής καταλήγουν με απαίτηση για απόσυρση της πρότασης «αρνούμενοι να δεχτούμε ακόμα ένα σώμα διευρυμένης δημοτικής αστυνόμευσης».



http://www.tvxs.gr/v25786

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου