Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Παράνομη η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά


«Παράνομη» κηρύχθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά η απεργία των λιμενεργατών από την 1η έως τις 16 Οκτωβρίου και από τις 3 Νοεμβρίου έως σήμερα. Συνεδριάζουν εκ νέου οι λιμενεργάτες προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Διαβεβαιώσεις τους παρείχε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ.Ανωμερίτης.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι απαγορεύεται στο μέλλον κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα συνδικάτα απειλούνται με πρόστιμο 4.000 ημερησίως. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν γραπτές και προφορικές διαβεβαιώσεις ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση καλεί τους απεργούς να σεβαστούν την απόφαση, ωστόσο, αποκλείει το ενδεχόμενο επιστράτευσης. Στο μεταξύ, ο κ. Γ.Ανωμερίτης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τους διαβεβαίωσε ότι το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο λιμάνι θα είναι αποκλειστικά θέμα του ΟΛΠ. Παράλληλα, όπως είπε, κατά τη διάρκεια του διαλόγου, τον οποίο επικαλέστηκε, θα συζητηθούν θέματα όπως η διατήρηση -ακέραιων- όλων των θέσεων εργασίας και η επανεξέταση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Ο ίδιος έκανε δεκτό το αίτημα συμμετοχής των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΠ, θυγατρικής της COSCO.

Με ανακοίνωση της, η ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την «ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια», εκφράζοντας παράλληλα στη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.

«Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την Κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα Λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την ανάπτυξη του Λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον», αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος καλεί τους εργαζόμενους «να σεβαστούν τη νομιμότητα και να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση «με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας».

«Μετά την προσφυγή του Ε.Β.Ε.Α. και των Επιμελητηρίων της χώρας, η δικαιοσύνη έκρινε. Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αφήνει, πλέον, κανένα περιθώριο στους εργαζομένους στο λιμάνι του Πειραιά να συνεχίσουν τις απεργιακές τους, με οποιαδήποτε μορφή, κινητοποιήσεις. Πρέπει να σεβαστούν τη νομιμότητα και, επιτέλους, να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και εν κατακλείδι ολόκληρης της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Άδικη και αυταρχική χαρακτηρίζει την απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συναντήσει την καταδίκη όλων των εργαζομένων η απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των εργοδοτικών φορέων».

Η σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: «Η απόφαση αυτή υπηρετεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των μεγαλοεργοδοτών να υλοποιηθεί με κάθε τρόπο και μέσο η ιδιωτικοποίηση και παράδοση του λιμανιού στους πολυεθνικούς ομίλους. Στρέφεται και κατά του δικαιώματος όλων των εργαζομένων στην απεργία.

Νόμιμο και δίκαιο είναι αυτό που συμφέρει τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Νόμιμος και δίκαιος είναι ο αγώνας για δημόσια λιμάνια, ναυπηγεία, επιβατηγά και εμπορικά πλοία στην υπηρεσία του λαού. Γι’ αυτό και είναι παράνομη η ιδιωτικοποίησή τους, η παράδοση του δημόσιου πλούτου και των υποδομών στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν, να κλιμακώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους με άλλους κλάδους εργαζομένων. Να μην καμφθούν από τις συκοφαντίες και τις απειλές κυβέρνησης και εργοδοτών, αλλά ούτε από τις άδικες-τρομοκρατικές αποφάσεις των δικαστηρίων».

«Παράνομες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις όχι οι απεργίες των εργατών», τονίζει με δελτίο τύπου της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καταδικάζοντας παράλληλα την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη. Η απόφαση «υιοθετεί τα επιχειρήματα και τις επιθυμίες κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων. Το 2008, είχε υπάρξει παρόμοια απόφαση, η οποία απαγόρευε στο μέλλον κινητοποιήσεις με αίτημα τη μη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Και με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ κυβέρνηση οι απεργίες και τα αιτήματα των εργαζομένων που στρέφονται με αποφασιστικό τρόπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη συντηρητική πολιτική βγαίνουν εκτός νόμου».

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους λιμενεργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να κλιμακώσουν την πάλη τους. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να συντονιστούν τον αγώνα τους μαζί με τους λιμενεργάτες, για να μην περάσει η απαγόρευση των απεργιών, για να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις», καταλήγει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Η ΓΣΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τις προσπάθειες ποινικοποίησης της Συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των Δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στις προσφυγές και στην απόφαση του Δικαστηρίου να κήρυξη παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.


Επιπλέον τονίζει ότι μοναδική λύση αποτελεί ο «ουσιαστικός» διάλογος, από τη μία της κυβέρνησης με τους απεργούς εργάτες και Υπαλλήλους του λιμανιού ώστε να διασφαλιστούν και να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα τους και η κοινωνική τους ασφάλιση, και από την άλλη ο διάλογος της κυβέρνησης με την COSCO για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης στη βάση και των επισημάνσεων της ΟΜΥΛΕ και όλων όσων αφορούν στα συμφέροντα του Δημοσίου.

«Η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων υποδηλώνει αυταρχισμό και δεν αποτελεί λύση. Η μόνη ορατή διέξοδος είναι το δίμηνο πάγωμα εφαρμογής της σύμβασης και η παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου», τόνισε ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με ανακοίνωσή του .

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποφασίσει πότε έλεγε ψέματα και πότε την αλήθεια. Προεκλογικά που μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση ή τώρα που την αρνείται; Πρέπει ακόμα να γνωρίζει η κυβέρνηση, που κόπτεται για τη διεθνή εικόνα της χώρας, πως η εικόνα μιας χώρας που για 35 χρόνια ουσιαστικά χαρίζει το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χωρίς καν το Κοινοβούλιό της να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, είναι το λιγότερο αστεία. Είναι μια εικόνα νεοαποικιακή.», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.tvxs.gr/v25676

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου