Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Ανάκριση με ηλεκτροσόκ στο ΑΤ Ασπροπύργου
Το βράδυ της 14ης Αυγούστου 2002 ο Γιάννης Παπακώστας και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος υπέστησαν ηλεκτροσόκ από τον 48χρονο αστυνομικό της Άμεσης Δράσης Ε.Χ. μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου. Ο αστυνομικός συνεχίζει να υπηρετεί καθώς ΕΔΕ που διενεργήθηκε τον αθώωσε και μόλις αύριο, μετά από εφτά χρόνια, καλείται να απολογηθεί για τις πράξεις του, με απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ο Ε.Χ. θα κάτσει αύριο στο εδώλιο του μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών από όπου θα κληθεί να απολογηθεί για το κακούργημα των βασανιστηρίων κατά συρροή. Σύμφωνα με την αμετάκλητη υπ’ αριθμόν 492/2007 απόφαση του Αρείου Πάγου, ο φαντάρος –τότε- Γιάννης Παπακώστας και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος τα μεσάνυχτα της 14/8/2002 υπέστησαν ηλεκτροσόκ, μέσα στο ίδιο αστυνομικό τμήμα, από τον ίδιο αρχιφύλακα, με μισή ώρα διαφορά.
Αναλυτικά, Γ. Παπακώστας κινούνταν με το μηχανάκι του στη λεωφόρο Θρασυβούλου στον Ασπρόπυργο. Στη θέση «γερμανικά», μπλόκο της Άμεσης Δράσης του ζήτησε να σταματήσει. Εκείνος δεν σταμάτησε και ακινητοποιήθηκε λίγο αργότερα, ύστερα από καταδίωξη. Ακολούθησε η προσαγωγή του στο Α.Τ. Ασπρόπυργου.
Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι ο 20χρονος κάθισε σιδεροδέσμιος σε έναν καναπέ στον προθάλαμο του τμήματος, ενώ δίπλα του βρίσκονταν δύο κοπέλες που είχαν επίσης προσαχθεί.
«Ο κατηγορούμενος, (σ.σ. αστυνομικός) ζήτησε από τις δύο κοπέλες που κάθονταν δίπλα στον Γιάννη Παπακώστα να βγουν έξω για να καπνίσουν –πράγμα που έκαναν- καιν αφού του απεύθυνε τη φράση: «ώστε δεν άκουσες το σήμα του περιπολικού, έτσι;» ακούμπησε μια μικρή μαύρη συσκευή, λίγο μεγαλύτερη από κινητό τηλέφωνο, δύο φορές στο ύψος του δεξιού ώμου εσωτερικά και τρεις φορές στο πάνω εσωτερικό μέρος του δεξιού μηρού, προκαλώντας του πόνο και τράνταγμα-μούδιασμα, με αποτέλεσμα να πέσει στο δάπεδο και να αδυνατεί να σηκωθεί παρά τις προτροπές του κατηγορούμενου», σημειώνεται στην απόφαση.
Ακόμα, προστίθεται ότι ο αστυφύλακας Β.Τ. που εκτελούσε υπηρεσία σκοπού πύλης καταθέτει ότι άκουσε φωνές από μέσα από το τμήμα και γυρίζοντας το κεφάλι του προς την είσοδο είδε τον 20χρονο να πέφτει στα γόνατα, μπροστά ακριβώς από τον καναπέ που καθόταν, και να προσπαθεί να σηκωθεί αλλά να μην μπορεί. Ο ίδιος τον βοήθησε να σηκωθεί και είδε τον κατηγορούμενο να κρατάει μια φορητή μαύρη συσκευή, που σίγουρα δεν ήταν υπηρεσιακός ασύρματος –όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.
Ο Γιάννης Παπακώστας αποχώρησε μισή ώρα αργότερα από τμήμα. Το πρωινό της επόμενης ημέρας κατήγγειλε δημόσια τα βασανιστήρια που υπέστη, ενώ εξετάστηκε και από ιατρούς του Τζάνειου νοσοκομείου οι οποίοι διαπίστωσαν κακώσεις από ηλεκτρικό ρεύμα: τέσσερις κηλίδες στο δεξιό ώμο, μία στο δεξιό μαστό και πέντε στη δεξιά βουβωνική χώρα.
Η τραγική έκπληξη ήταν ότι εκτός από τον Γιάννη Παπακώστα, ο ίδιος αστυνομικός είχε «βασανίσει» με τον ίδιο τρόπο, την ίδια νύχτα, λίγη ώρα νωρίτερα, τον 17χρονο τότε Γιώργο Σιδηρόπουλο, ο οποίος είχε συλληφθεί επειδή οδηγούσε μηχανάκι χωρίς πινακίδες.
Ο 17χρονος βρέθηκε στην ίδια αίθουσα με τον αστυνομικό. «Ο κατηγορούμενος αστυνομικός τον ρωτούσε επίμονα ποιανού είναι το δίκυκλο και προκειμένου να αποσπάσει ομολογία ότι το είχε κλέψει, του ακούμπησε μια μαύρη ορθογώνια συσκευή στο πίσω μέρος του στήθους κοντά στο δεξιό ώμο, μια φορά στην πλάτη του στο ύψος του δεξιού ώμου και ακολούθως στο αριστερό πόδι πλησίον των γεννητικών οργάνων. Ο παθών ένιωσε να τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα και αισθάνθηκε έντονο πόνο», επισημαίνει η απόφαση του Άρειου Πάγου.
Τι απαντάει ο αστυνομικός; «Τα είπαν για να με ενοχοποιήσουν». Κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες και αρνείται τα πάντα. Ακόμα, τονίζει ότι όχι μόνο δεν ακούμπησε τους νεαρούς αλλά και το «όπλο» του ηλεκτροσόκ που λένε ότι κρατούσε δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ιδιωτικό φορητό ασύρματο τον οποίο χρησιμοποιούσε για να επικοινωνεί με τους συναδέλφους του.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν μεθοδευμένη και αποσκοπούσε στην κίνηση αντιπερισπασμού, αποκλειστικά και μόνο στην ταλαιπωρία μου ως απόρροια της προσαγωγής τους στο ΑΤ», υποστηρίζει ο 48χρονος.
Άλλο ένα «ενδιαφέρον» στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής διενήργησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα. Το πόρισμά της ήταν ότι όσα κατήγγειλαν οι δύο νεαροί δεν ευσταθούν και ότι το γεγονός πως αναγνώρισαν τον αρχιφύλακα ως τον «βασανιστή» τους δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «άηθες κατασκεύασμα, προϊόν προσχεδιασμού και συνεννόησης». Έτσι, ο εν λόγω αστυνομικός απλώς επιπλήχθηκε, όχι για το ηλεκτροσόκ και για το όπλο που φέρεται ότι είχε μαζί του, αλλά για το γεγονός ότι κατείχε ιδιωτικό ασύρματο χωρίς άδεια!
http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/11/blog-post_6926.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου