Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΟΠΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ


Ο υποσμηνίας Γ.Κ. ετών 27, που υπηρετούσε στην ΜΑΚ (Λιόσια) βρέθηκε νεκρός στην σκοπιά που εκτελούσε χρέη φρούρησης. Επισημαίνεται ότι στο στρατόπεδο υπάρχουν κάμερες που ελέγχουν τον συγκεκριμένο χώρο, οι οποίες κατέγραψαν το γεγονός.
Από τη διοίκηση της μονάδας διοχετεύονται πληροφορίες που κάνουν λόγο για έναν ευχάριστο άνθρωπο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ο οποίος είχε πάρει πρόσφατα μετάθεση από μονάδα της παραμεθορίου, όπου υπηρέτησε τα προηγούμενα 3-4 χρόνια και μετακινήθηκε στη ΜΑΚ, κοντά στον τόπο καταγωγής, κατοικίας (Περιστέρι).
Είναι κατανοητή η προσπάθεια ωραιοποίησης των καταστάσεων, ενώ κανείς δεν περιμένει μέσα στο κλίμα αιφνιδιασμού και συντριβής που προκαλεί η απώλεια ενός νέου ανθρώπου στον Στρατό, οι ψύχραιμες εκτιμήσεις και διαπιστώσεις.
Η νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Ευ.Βενιζέλο, καλείται να διαχειριστεί την πρώτη απώλεια ζωής, να αναδείξει τα αίτια και να μην συγκαλύψει τις αιτίες με μια ακόμη προσχηματική ΕΔΕ, ενοχοποιώντας απάνθρωπα το ίδιο το θύμα.
Και μάλιστα σε μια εποχή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλεί χιλιάδες νέους ανθρώπους να καταταχθούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μετατραπούν σε Μισθοφόρους.
Νομίζουμε ότι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να σταθμίσουν σοβαρά τα γεγονότα, να μην παρασυρθούν από την «κεκτημένη προδιάθεση διαφύλαξης του γοήτρου του Στρατού» και να μετρήσουν ιδιαίτερα ορισμένες παραμέτρους:
Αν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλος υποσχέθηκαν «να εγγυηθούν την αξιοκρατία, τον επαγγελματισμό, την ισονομία σε όλα τα επίπεδα» νομίζουμε ότι πρέπει να ξανασκεφτεί τι μέλλον υπόσχονται σε ένα νέο παιδί που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εξασφαλίσει μερικά χρόνια στρατιωτικής καθημερινότητας ως Μπατζής, ως δηλαδή στέλεχος της ΜΑΦ (Μοίρα Άμυνας Φρούρησης), όπου η μια σκοπιά διαδέχεται την άλλη. Τι άραγε νοιώθει ο Επαγγελματίας Οπλίτης της ΜΑΦ, τελευταίος τροχός της αμάξης και τι σκέφτεται για το μέλλον του; Σε τι άραγε θα τον βοηθήσουν επαγγελματικά τα όσα έμαθε σχετικά με τη φρούρηση των μονάδων και τη σκοπιά; Μήπως θα βγάλει την μπατζίδικη στολή του «σκοπάνθρωπου των μονάδων των αεροπορίας» για να φορέσει την μπλε στολή του «σκoπάνθρωπου Ειδικού Φρουρού»;
Αλήθεια, πως μπορούν άνθρωποι τόσο μορφωμένοι και καλοζωισμένοι όπως ο Ευ.Βενιζέλος και ο Γ.Παπανδρέου, που αντικατέστησαν τους Β.Μεϊμαράκη και Κ.Καραμανλή των αντίστοιχων βιωμάτων και βιοτικών επιπέδων, να «υπόσχονται σε νέους ανθρώπους» ως επαγγελματικό μέλλον την ζωή του Μισθοφόρου;
Και να αιφνιδιάζονται όταν αυτοκτονούν.
Μήπως το άλμα στο κενό έπεται μιας ζωής κενής, όπως του Μισθοφόρου Στρατιώτη;
Δεν πρέπει να μας ανησυχήσει και προβληματίσει το γεγονός ότι σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία σημειώνονται αυξανόμενα κρούσματα αυτοκτονιών μόνιμων υπαξιωματικών και αξιωματικών;
Όλα τα επιτελεία, όπως και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τα στοιχεία, που φυσικά αποκρύπτει, στα οποία καταγράφεται αύξηση των απωλειών μονίμων, αύξηση των αυτοκτονιών και των ατυχημάτων, αλλά και διεύρυνση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, που συνιστούν η χρήση ναρκωτικών και αλκοολούχων ποτών.
Σε αυτά τα ζητήματα καλείται να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με σαφή και ειλικρινή τρόπο.

Βλέπεις, όταν φέρετρα σκεπάζονται με σημαίες,
τα μεγάλα λόγια των πολιτικών, περισσεύουν….

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_636.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου