Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Συλλήψεις και δακρυγόνα στο Ιράν


Η ιρανική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προέβη σε συλλήψεις σήμερα για να διαλύσει διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή Αχμαντινεζάντ, στο πλαίσιο της επίσημης αντιαμερικανικής διαδήλωσης για την 30η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) καθώς και «Θάνατος στο δικτάτορα», «Μη φοβάστε, είμαστε μαζί».

Οι «νόμιμοι» διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρώην αμερικανική πρεσβεία στο κέντρο της Τεχεράνης με την ευκαιρία της 30ης επετείου της κατάληψής της, φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ», «Θάνατος στην Αμερική», «Το αίμα που τρέχει στις φλέβες μας, το προσφέρουμε στον ηγέτη μας» αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Η αστυνομία προειδοποίησε χθες, ότι θα δράσει ενάντια σε οποιαδήποτε «παράνομη» διαδήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου του 1979 ισλαμιστές φοιτητές εισέβαλαν και κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, χαρακτηρίζοντάς την «φωλιά κατασκόπων». Κράτησαν επί 444 ημέρες ομήρους πενήντα μέλη του προσωπικού της. Οι διπλωματικές σχέσεις Τεχεράνης και Ουάσινγκτον διακόπηκαν. Έκτοτε μια διαδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο έξω από την πρώην διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

http://www.tvxs.gr/v25135

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου