Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

Καταργείται το Κέντρο της Παγανής


Τη δημιουργία πρότυπου Κέντρου Υποδοχής παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών σε χώρο που παραχωρείται από το υπ. Εθνικής Αμυνας στη Μυτιλήνη, ανακοίνωσε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας στο φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, του 3ου Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που διενεργείται στην Αθήνα. Ετσι καταργείται το Κέντρο Κράτησης Παγανής -επίμονο, χρόνιο αίτημα της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και άλλων οργανώσεων. Κατά πληροφορίες, η συνεργασία των κ. Βούγια και του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου θα συνεχισθεί, αφού αναζητούνται κι άλλοι χώροι που μπορεί να παραχωρήσει το υπ. Εθνικής Αμυνας για δημιουργία Κέντρων Υποδοχής.

Χώροι ταφής και λατρείας

Ο κ. Βούγιας διαβεβαίωσε ότι θα προστατευθεί η νομιμότητα όσων αλλοδαπών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη συγκέντρωση των απαιτούμενων ενσήμων από εργασία και ότι θα δημιουργηθούν χώροι ταφής και λατρείας για τους μουσουλμάνους. Συγχρόνως, θα ενταθούν τα μέτρα καταστολής κατά των παράνομων δραστηριοτήτων μεταναστών και όσων επωφελούνται από το καθεστώς της παρανομίας και εμπορεύονται ανθρώπους. Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του υπ. Εσωτερικών θα αναλάβουν την εξέταση αιτήσεων για πολιτικό άσυλο. Επέκρινε τα στερεότυπα φοβίας που προωθούνται από τα ΜΜΕ και οδηγούν στην ξενοφοβία και τόνισε ότι δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά φαινόμενα ασυδοσίας και υπέρβασης αρμοδιοτήτων εις βάρος αλλοδαπών.

Διεθνής προτεραιότητα

Ο πρώην υπ. Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, κατά την υπουργία του οποίου η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση του Φόρουμ, σημείωσε ότι η σχέση μετανάστευσης και ανάπτυξης αποτελεί διεθνή προτεραιότητα και πυλώνα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Θύμισε τη συμβολή της κυβέρνησης Καραμανλή στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής, μεταναστευτικής πολιτικής και σχολιάζοντας αργότερα τις δηλώσεις του κ. Βούγια για το «κολαστήριο της Παγανής» είπε: «Τα κολαστήρια για τα οποία μιλά σήμερα ο κ. Βούγιας, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Παγανής, είναι “δημιουργήματα” των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Θέματα που κυρίως απασχόλησαν χθες το Φόρουμ ήταν η κυκλική μετανάστευση (εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε ανεπτυγμένο κράτος και επιστροφή στη χώρα προέλευσης), ο ρόλος των εμβασμάτων στην ανάπτυξη των χωρών προέλευσης και τα δικαιώματα των μεταναστών. Εντονη κριτική ασκήθηκε στην καταπάτηση δικαιωμάτων αλλοδαπών και οικογενειών τους μέσω της κυκλικής μετανάστευσης - ο αλλοδαπός εργάζεται χωρίς ασφάλιση, εξαρτάται από τον εργοδότη και δεν μπορεί να αντιδράσει καθώς επιθυμεί να επανέλθει στη χώρα για εργασία. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ανα Αβεντάνο από τη Συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ (AFL-CIO): «Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται σαν κάτι “λίγο παραπάνω από εμπορεύματα”. Τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι διαπραγματεύσιμα, οι μισθοί εξαθλιωμένοι, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός εναντίον τους θεωρούνται φυσιολογική κατάσταση»... «Οι μετανάστες έχουν το πλέον ευάλωτο προφίλ και είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την οικονομική επιβράδυνση», τόνισε η κ. Ιζαμπέλ Περέιρα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Οχι τυχαία, οι απολύσεις αλλοδαπών στις ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης και σήμερα πολλοί δουλεύουν δωρεάν περιμένοντας ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τους μισθούς τους. Στην Ιρλανδία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη το 90% των γυναικών που ξεπέφτουν στην πορνεία είναι μετανάστριες. Στη διγλωσσία της Ε.Ε. ασκήθηκε ευρεία κριτική. Οπως σημείωσε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Χαράλαμπος Κασσίμης «η Ε.Ε. πρέπει να λύσει τις αντιφάσεις της. Διότι από τη μια πλευρά χρειάζεται εκατομμύρια αλλοδαπών για να καλύψει τις ασφαλιστικές, δημογραφικές και εργασιακές της ανάγκες και από την άλλη ασκεί περιοριστικές πολιτικές».

Παρουσίαση έρευνας

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γκάλοπ που παρουσιάσθηκε στο Φόρουμ, 700 εκατ. ενήλικες στον κόσμο επιθυμούν σήμερα να μεταναστεύσουν, το 38% από την υποσαχάρια Αφρική και το 10% από την Ασία. Το 24% θα ήθελε να ζήσει μόνιμα στις ΗΠΑ. Στα κράτη προτίμησης ακολουθούν ο Καναδάς, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία (την καθεμιά προτιμούν από 45 εκατ.), η Ισπανία (35 εκατ.), η Σαουδική Αραβία (30 εκατ.), η Γερμανία και η Αυστραλία (από 25 εκατ.)


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/11/blog-post_8210.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου