Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Κατάργηση θητείας σε ναυτικό και αεροπορία από το 2011


Την πλήρη κατάργηση της θητείας σε ναυτικό και αεροπορία από το 2011, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ακόμα, προανήγγειλε τη θέσπιση του "Συνήγορου του Φαντάρου', τη θέσπιση ενός είδους βιογραφικού για το Στρατό Ξηράς αλλά και το γεγονός ότι όλοι οι στρατεύσιμοι θα ανοίγουν μερίδα στον ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος μέχρι την κατάργηση της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία, τα δύο σώματα θα παίρνουν φαντάρους με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε ειδικότητες. Όταν το σώμα της Αεροπορίας έχει ανάγκη από γιατρούς, μετεωρολόγους κλπ, θα παίρνει μόνο όσους έχουν τέτοιες γνώσεις και όχι απλούς φαντάρους. Το ίδιο θα ισχύσει και για το Ναυτικό, όπου σε αυτό θα στρατεύονται μόνο όσοι έχουν σχέση με ναυτικά επαγγέλματα.

Ακόμα, όσο αφορά στη θέσπιση του βιογραφικού στο Στρατό Ξηράς, θα αποφασίζεται σύμφωνα με αυτό το που θα κατατάσσεται και θα υπηρετεί ο φαντάρος. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το 2,7% των υπηρετούντων έχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 10% πτυχίο. Όπως έγινε γνωστό, οι φαντάροι πλέον θα υπηρετούν σε θέσεις που θα αξιοποιείται το μεταπτυχιακό τους ή το πτυχίο τους.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από συνεννόηση μεταξύ του κ. Βενιζέλου και της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, όλοι οι στρατεύσιμοι θα ανοίγουν μερίδα στον ΟΑΕΔ. Επίσης, σε συνεννόηση με την κ. Διαμαντοπούλου, θα διευκολύνονται όσοι στρατεύσιμοι θέλουν να παρακολουθούν μαθήματα σε ΚΕΚ ή και σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Παράλληλα η θητεία των φαντάρων, που είναι γνώστες τεχνικών επαγγελμάτων, θα υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φαντάρος θα είναι Ι1 και θα υπηρετεί σε μάχιμη μονάδα, δηλαδή σε μονάδες πρώτης γραμμής.

Επίσης ο απλός φαντάρος που θα υπηρετεί σε αυτές τις μονάδες θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο της θητείας του ως προϋπηρεσία για τυχόν απασχόλησή του σε εταιρείες φύλαξης. Δημιουργείται, άτυπα, με αυτό το τρόπο, μια νέα ειδικότητα 'φύλαξης στρατοπέδου" .

Τέλος, θεσπίζεται ο "Συνήγορος του Φαντάρου". Μάλιστα, υπάρχει ήδη ειδική συμφωνία με τον Συνήγορο του Πολίτη και εντός των επόμενων ημερών θα καταρτιστεί και το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργεί.

http://www.tvxs.gr/v25345

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου