Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ιταλία: Καταδίκη 23 πρακτόρων της CIA για απαγωγή και βασανισμό


Ιταλικό δικαστήριο κρίνει ένοχους 23 Αμερικανούς πράκτορες της CIA για την απαγωγή υπόπτου τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της πρώτης δίκης παγκοσμίως που καταπιάνεται με το αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα της CIA. Πρόκειται για το πρόγραμμα ‘’υψηλής αποδοτικότητας’’ που προβλέπει την απαγωγή υπόπτων τρομοκρατών και περιλαμβάνει τον βασανισμό τους.

Η υψηλή αποδοτικότητα η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως ‘’βασανισμός δια αντιπροσώπου’’, περιλαμβάνει την αρπαγή των υπόπτων και τη βίαιη μεταφορά τους για ανάκριση σε τρίτες χώρες όπου συχνά τα βασανιστήρια είναι υπόθεση ρουτίνας. Κάποιοι ύποπτοι τρομοκρατίας θεωρείται πιθανό να έχουν μεταφερθεί σε μυστικές φυλακές που βρίσκονται εκτός της ποινικής δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA Milan Robert Lady, καταδικάσθηκε σε ποινή 8ετούς φυλάκισης για την σύλληψη και τον μετέπειτα βασανισμό στην Αίγυπτο του Moustafa Hassan Nasr, γνωστού ως Abu Omar. Ο Jeff Castelli, τότε επικεφαλής της CIA στην Ιταλία, και ακόμη δύο Αμερικανοί απαλλάχθηκαν της κατηγορίας λόγω του ότι τότε απολάμβαναν διπλωματικής ασυλίας. Παρόλα αυτά, άλλοι 21 που θεωρούνται υπάλληλοι της CIA και ένας ανώτερος υπάλληλος της αμερικανικής αεροπορίας καταδικάσθηκαν ο καθένας σε 5 χρόνια φυλάκισης. Όλοι δικάσθηκαν ερήμην τους και όσοι καταδικάσθηκαν και βρίσκονται εκτός Ιταλίας θεωρούνται φυγόποινοι βάσει του ιταλικού νόμου.

Αντίθετα, το δικαστήριο απάλλαξε τον πρώην αρχηγό της ιταλικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών Nicolo Pollari και τον εκπρόσωπό του διότι οι μαρτυρίες εναντίον τους προσέκρουσαν σε περιορισμούς περί επισήμου κρατικού απορρήτου.

Τα αιτήματα των κατηγόρων για την έκδοση των 26 Αμερικανών στην Αμερική, αγνοήθηκαν ή απορρίφθηκαν. Όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός από δύο, είχαν δικηγόρους, διορισμένους από το δικαστήριο, οι οποίοι δεν είχαν καμία επικοινωνία με τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα κατηγορίας, ο Ομάρ απήχθη, όντας στο Μιλάνο τον Ιανουάριο του 2003, και ύστερα από μία σειρά αεροπορικών μεταφορών κατέληξε στην Αίγυπτο. Μετά από 4 χρόνια, απελευθερώθηκε χωρίς κατηγορίες. Είπε ότι είχε γίνει ανθρώπινο ράκος από τα βασανιστήρια που υπέφερε σε φυλακή του Καιρου. Ο κατήγορος, ισχυρίσθηκε ότι οι Αμερικανοί είχαν την συνεργασία των ιταλικών αρχών. Επικεφαλής της κυβέρνησης όταν συνελήφθη ο Ομάρ, ήταν και τότε ο Silvio Berlusconi.

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, ο δικαστής Oscar Magi, εξέδωσε την τελική του απόφαση. Είπε στο δικαστήριο: "Δεν ήταν εύκολη δίκη και ακόμη και το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός."

Για να δομηθεί η υπόθεση, οι κατήγοροι ζήτησαν από την αστυνομία να δώσουν στοιχεία από τηλεφωνικές συνομιλίες καθώς και έγγραφα από τα αρχεία της υπηρεσίας πληροφοριών. Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας δυσκόλεψε πολύ την διαδικασία όταν αποφάσισε ότι πολλά από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο επειδή προστατεύονται από τους νόμους περί κρατικού απορρήτου. Ο δικαστής Magi όμως συνέχισε την δίκη.

Σε μία αναφορά του στους δύο ανώτερους Ιταλούς μυστικούς πράκτορες, ο κύριος κατήγορος, Armando Spataro, είπε εχθές στο δικαστήριο ότι στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται και αυτοί που «απάγοντας τον Abu Omar έθεσαν σε διαπραγμάτευση αντί να προστατέψουν την εθνική ασφάλεια».

Ο δικαστής, αποφάσισε αποζημίωση 1 εκατομμύριο ευρώ για τον Abu Omar και για την γυναίκα του 500 χιλιάδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των θυμάτων του αποδοτικού προγράμματος της CIA, αγγίζει τους 100 χιλιάδες. Μία ευρωπαϊκή μελέτη που εκπονήθηκε το 2007 συμπεραίνει ότι η CIA έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 πτήσεις πάνω από την Ευρώπη μόνο κατά την διάρκεια των προηγούμενων 6 χρόνων. Η πρακτική αυτή, επιτράπηκε αρχικά το 1986 από τον Ronald Reagan, και αναπτύχθηκε την δεκαετία του’90 επί της προεδρίας του Clinton ως μέσο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η χρήση της πρακτικής διευρύνθηκε επί George Bush Jr. με την διακήρυξη του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

http://www.tvxs.gr/v25255

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου