Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ποινικές δικογραφίες για τους μαθητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις



Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, με έγγραφη παραγγελία προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, ζήτησε να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος όσων συμμετέχουν σε σχολικές καταλήψεις, ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει σχετική καταγγελία από τους διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων. Ο γ.γ της ΟΛΜΕ κ. Ν.Παπαχρήστος και η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Δ. Κετογλίδου, σχολίασαν μιλώντας στο tvxs.gr την εν λόγω παρέμβαση.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση του Δ. Παπαγεωργίου είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να δώσει ένα τέλος στις καταλήψεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη παρέμβαση είχε περιοριστεί στο επίπεδο της προειδοποίησης, καθώς στο σχετικό έγγραφο, καλούσε τους διευθυντές των σχολείων και τους καθηγητές να εκδηλώσουν «την συμβουλευτική τους παρέμβαση ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά τους στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα».

Παράλληλα έκανε συστάσεις προς τους γονείς επισημαίνοντάς τους ότι «ποινικό αδίκημα παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων (άρθρο 360 του ΠΚ) συνιστά και η στάση των γονέων να μην αποτρέπουν τους μαθητές από τις καταλήψεις».

Η νέα έγγραφη παραγγελία του κ. Παπαγεωργίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εφόσον οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων διαπιστώσουν ότι στην περιφέρειά τους υπάρχουν δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων η ομαλή λειτουργία παρεμποδίζεται, διαταράσσεται ή διακόπτεται από τους παραμένοντες στους χώρους αυτών καταληψίες, οι Αρχές οφείλουν να σχηματίσουν ποινικές δικογραφίες».

Σύμφωνα με το άρθρο 334 παράγραφος 3 του Κοινού Ποινικού Κώδικα, το αυτόφωρο πλημμέλημα της διακοπής και διατάραξης ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών έως πέντε ετών.

Ακόμη, στην παραγγελία επισημαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις, ειδικότερα εάν γίνουν συλλήψεις δραστών, θα πρέπει να υπάρξει ειδοποίηση στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο οποίος με την σειρά του θα δίνει τις περαιτέρω οδηγίες.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστο, μιλώντας στο tvxs.gr υποστήριξε ότι τέτοιες αποφάσεις δυναμιτίζουν το κλίμα ενώ τόνισε ότι η νέα παρέμβαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των καταληψιών εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια να σταματήσουν ανάλογες δράσεις από τους μαθητές. «Σαφέστατα υπάρχει νομικό πλαίσιο από την περίοδο της πρωθυπουργίας Σημίτη, όμως η επίκλησή του είναι αντιπαραγωγική και δεν βοηθάει», πρόσθεσε ο γ.γ της ΟΛΜΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι καταδικάζει τις όποιες φθορές προκαλούνται σε σχολεία κατά τη διάρκεια καταλήψεων.

«Η αντιμετώπιση του φαινομένου των καταλήψεων είναι μια πολιτική διαδικασία και εμμένουμε σ΄ αυτήν» σχολίασε η κ. Δέσποινα Κετογλίδου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ν. Θεσσαλονίκης.

http://www.tvxs.gr/v25007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου