Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Από ρευστό έχουν ξεμείνει ΙΚΑ και Δημόσιο για εφάπαξ και συντάξεις


Πενήντα εκατομμύρια ευρώ για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και 200 εκατομμύρια για το ΙΚΑ χρειάζεται άμεσα το υπουργείο Εργασίας, για την οικονομική στήριξη των εν λόγω ασφαλιστικών φορέων. Ειδικά όσον αφορά στο ΙΚΑ, θα χρειαστούν συνολικά 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να μπορέσει να βγάλει τη χρονιά.

Ενώ αρχικά η διοίκηση του ΙΚΑ είχε ζητήσει 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση για να καταβάλει τις συντάξεις και το δώρο Χριστουγέννων, εχθές ζήτησε επιπλέον ποσό (200 εκατομμύρια ευρώ). Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, κ. Λοβέρδος, έχει ζητήσει την οικονομική ενίσχυση του ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσει να καταβληθεί το εφάπαξ. Το θέμα έχει τεθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς το απαιτούμενο ποσό θα προέλθει από τον προϋπολογισμό.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 16.700 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με την καταβολή του εφάπαξ, καθώς το Ταμείο Πρόνοιας χρειάζεται πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μπορέσει να καταβάλει
το εφάπαξ στους αιτούντες. Η έλλειψη χρημάτων έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ να κυμαίνεται από 17 έως 18 μήνες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις που εξετάζονται έχουν υποβληθεί στα μέσα του 2008.

http://www.tvxs.gr/v25260

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου