Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Κατηγορητήρια για πάνω από 31 εμπλεκόμενους στο Βατοπέδι


Κατηγορητήρια για περισσότερους από 31 κατηγορούμενους συντάσσουν οι δύο εφέτες ανακριτές Ειρήνη Καλού και Νικήτας Χριστόπουλος στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ανάκρισης για την υπόθεση Βατοπεδίου. Στα κατηγορητήρια θα φωτογραφίζονται και πολιτικά πρόσωπα, παρά το ότι οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν υποστεί παραγραφή.
Η αναφορά πολιτικών προσώπων ανατρέπει την εκτίμηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος, δίνοντας την παραγγελία για την προκαταρκτική εξέταση, είχε κάνει λόγο για «παραπλανηθέντες υπουργούς». Η ανακρίτρια αναμένεται να αποτυπώσει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων κατά τη σύνταξη των κατηγορητηρίων και συγκεκριμένα εκείνων που υπογράφουν επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.

Όσο αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και θα κληθούν να απολογηθούν, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 31, που είχαν καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας με την ιδιότητα του υπόπτου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας των εφετών ανακριτών εξετάστηκαν 44 μάρτυρες, ενώ δόθηκε παραγγελία να αποτυπωθούν φωτογραφικά και τα περίφημα χρυσόβουλλα, που επικαλείται η Μονή Βατοπαιδίου ως «τίτλους ιδιοκτησίας» των διεκδικούμενων εκτάσεων. Οι εν λόγω τίτλοι αμφισβητούνται από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ώστε να μπορεί να παρακολουθεί μέσω των δικηγόρων του τις δικαστικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη in rem για την υπόθεση του Βατοπεδίου, από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο για έξι κακουργήματα και τρία πλημμελήματα. Κατά την προκαταρκτική έρευνα είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου συνολικά 63 πρόσωπα αλλά για τους 33 εκδόθηκε απαλλακτική διάταξη από τον κ. Καρούτσο γιατί δεν είχαν προκύψει επαρκή στοιχεία σε βάρος τους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και επτά μοναχοί.

Συγκεκριμένα, οι πράξεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και θα προσωποποιηθούν κατά περίσταση από τους εφέτες ανακριτές αφορούν:

Τα κακουργήματα:

* Απιστία περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

* Απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημιάς από κοινού, κατ' εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Δημοσίου.

* Ψευδή βεβαίωση με σκοπό την προσπόριση αθέμιτου οφέλους σε άλλον, κατ' εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Δημοσίου.

* Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

* Ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε ορισμένα από τα παραπάνω αδικήματα.

Και τα πλημμελήματα:

παράβαση καθήκοντος, παράνομη μεταβίβαση μνημείου και παράβαση του νόμου 1337 περί κτισμάτων.


«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής περιόδου»

«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής περιόδου, δέκα φορές μεγαλύτερο σε οικονομικό μέγεθος από το σκάνδαλο Κοσκωτά, που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία, είχαν εμπλοκή μοναχοί κι ενέπλεξαν υπαλλήλους, δικαστή, υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Έτσι χαρακτήρισε στην αγόρευσή του την υπόθεση του Βατοπεδίου ο εισαγγελέας της έδρας Β. Φλωρίδης, στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, όπου συνεχίζεται η δίκη της δικαστού Μαρίας Ψάλτη και των μοναχών Εφραίμ και Αρσένιου.

Ο εισαγγελέας καταλόγισε δόλο στην κ. Ψάλτη, η οποία εξαφάνισε την απόφαση που έδινε την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας στο Δημόσιο, και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη κατά το κατηγορητήριο, όπως και οι μοναχοί κ. Εφραίμ και Αρσένιος. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε ως κατάπτυστες τις δύο γνωμοδοτήσεις του 2002 που υποστήριζαν ότι το Δημόσιο δεν είχε κυριότητα στη Βιστωνίδα και κατηγόρησε ευθέως για μεθόδευση τη Μ. Ψάλτη.

Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο ο κ. Φλωρίδης είπε πως είναι κατανοητό το ότι είναι δύσκολο να δικαστούν δικαστές, σημείωσε όμως πως «ο κόσμος που είναι εκεί έξω, περιμένει δικαιοσύνη. Η υπόθεση δεν είναι μόνο ποινική, αφορά ολόκληρη τη Δικαιοσύνη. Αν έτσι απονέμεται η δικαιοσύνη, να πάμε να κρεμαστούμε όλοι».

Νωρίτερα είχε απολογηθεί η Μ. Ψάλτη, αλλά και ο μοναχός Αρσένιος ο επέμενε να διεκδικεί για λογαριασμό της μονής τη λίμνη Βιστωνίδα. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον εισαγγελέα, τον ρώτησε «δεν μας δίνετε μερικά από τα 38.000 στρέμματα;».

http://www.tvxs.gr/v22904

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου