Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Το Ισραήλ απειλεί να τορπιλίσει κάθε ειρηνευτική διαδικασία


Θεούς και δαίμονες απειλεί το Ισραήλ για να μην καταδικαστεί για «εγκλήματα πολέμου» από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στο οποίο επέστρεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως πλήρες μέλος επί διακυβέρνησης Ομπάμα, υπογραμμίζοντας έτσι τη νέα εποχή στη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ, με ενεργή συμμετοχή στη διπλωματία.

Ομως, η κυβέρνηση του Νετανιάχου απείλησε τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ να μην ψηφίσουν υπέρ της έκθεσης που κατηγορεί το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» στη διάρκεια της επιχείρησης του περασμένου Ιανουαρίου στη Λωρίδα της Γάζας με θύματα κυρίως άμαχους Παλαιστινίους, διότι διαφορετικά το Τελ Αβίβ θα αποχωρήσει από οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, γκρεμίζοντας σαν πύργο στην άμμο την «προτεραιότητα» του Ομπάμα για επίλυση του Μεσανατολικού και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Οπως έγραφαν χθες οι «Τimes» του Λονδίνου, η Βρετανία σχεδιάζει να απέχει από την ψηφοφορία που θα διενεργηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ως αποτέλεσμα ενός οργισμένου τηλεφωνήματος που δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν από τον Ισραηλινό ομόλογό του. Ο Νετανιάχου απαίτησε από τον Μπράουν την καταψήφιση της έκθεσης, προειδοποιώντας για «εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Επίσης, και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν πως αν το σχέδιο απόφασης παραμείνει ως έχει, θα το καταψηφίσουν. Ωστόσο, επειδή καμία από τις 47 χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο δεν έχει δικαίωμα βέτο και η πλειοψηφία συντάσσεται υπέρ της καταδίκης του Ισραήλ, Λονδίνο και Ουάσιγκτον πρέπει να προετοιμαστούν για τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει η κατά πλειοψηφία απόφαση.

Το σχέδιο απόφασης που θα μπει σε ψηφοφορία επίσης καταδικάζει τις ενέργειες της Χαμάς, ρίχνοντας όμως το φταίξιμο στο Ισραήλ. Καλεί και τις δύο πλευρές να διενεργήσουν έρευνα μέσα σε διάστημα έξι μηνών ή διαφορετικά θα προσαχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_9107.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου