Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πυρ κατά διαδηλωτών στη Νότια Αφρική


Σκληρή ήταν η απάντηση της αστυνομίας της Ν. Αφρικής, η οποία έριξε δακρυγόνα αέρια και σφαίρες από καουτσούκ, κατά των πολιτών που διαμαρτύρονται για την έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και συνθηκών υγιεινής, σε πορεία στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ χθες προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος, το οποίο πυρπόλησε το Δημαρχείο της πόλης Belfast, σύμφωνα με το Assosiated Press. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δυο ένστολοι τραυματίστηκαν από τις πέτρες που πετούσε το πλήθος.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι διαδηλωτές έχουν ως αίτημα τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την στέγαση στις εξαθλιωμένες πόλεις. Στην πόλη Standerton, νοτιοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, λάστιχα αυτοκινήτων και σκουπίδια πυρπολήθηκαν ενώ αναφέρθηκαν αρκετοί τραυματισμοί πολιτών. Κωμοπόλεις και καταστήματα έκλεισαν όταν χιλιάδες πολίτες βάδισαν προς τα γραφεία του Δήμου στην γειτονική πόλη Sakhile.

Πιέσεις προς τον Zuma

Η έξι μηνών κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Jacob Zuma δέχεται πιέσεις για να παράσχει υποσχέσεις στους διαμαρτυρόμενους και να βελτιώσει τις βασικές υπηρεσίες όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύματα και η παροχή νερού.

Ο πρόεδρος Zuma υποσχέθηκε να εξομαλύνει τις ανισότητες στην χώρα, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπολείπεται των απαιτήσεων για καλύτερες βασικές υπηρεσίες. Η κυβέρνησή του δημιούργησε ειδική τηλεφωνική γραμμή για να χειριστεί τα παράπονα, αλλά ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν θα συναντηθεί με διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της εφημερίδας Mail and Guardian, Sipho Seepe, οι πολίτες δεν είναι εξοργισμένοι με τον πρόεδρο αλλά με τους τοπικούς αξιωματούχους. Έτσι, δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι αυτή είναι μια εξέγερση κατά της κυβέρνησης του Jacob Zuma. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες, κάτι που προέκυψε από τις τελευταίες μας εκλογές. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιπροσωπεύουν το προηγούμενο καθεστώς, ένα καθεστώς που υπήρξε υπεροπτικό και απόμακρο. Οι τοπικοί ηγέτες δεν εκλαμβάνονται ως μέρος του νέου καθεστώτος» σημειώνει ο Νοτιοαφρικανός συντάκτης.

Ένας άλλος δημοσιογράφος όμως, ο Hassan Isilow από το Κέιπ Τάουν, λέει ότι ο Zuma δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιες υποσχέσεις στον κόσμο, για εξομάλυνση των οικονομικών ανισοτήτων στην χώρα. «Δυστυχώς, ο πρόεδρος δεν πραγματοποίησε καμία από αυτές τις υποσχέσεις».

http://www.tvxs.gr/v23332

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου