Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Κοντά σε συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν


Η Τεχεράνη εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί συμβιβαστική πρόταση του Ελ Μπαραντέι

BIENNH

Ως μεγάλο βήμα προς βιώσιμη διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν χαιρετίστηκε η πρόταση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι για τον εμπλουτισμό μεγάλου μέρους του περσικού ουρανίου από τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Στην έδρα της ΙΑΕΑ, στη Βιέννη, η ιρανική αντιπροσωπεία φάνηκε χθες διατεθειμένη να αποδεχθεί την πρόταση προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τη δυνατότητα κατασκευής ατομικής βόμβας από την Τεχεράνη.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ρωσικό σχέδιο εξόδου από την τρέχουσα κρίση, το οποίο φέρει πλέον τη σφραγίδα της ΙΑΕΑ.

Προβλέπει την αποστολή στο εξωτερικό του 75% των αποθεμάτων ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που διαθέτει σήμερα το Ιράν (περίπου 1,2 τόνων από το συνολικό απόθεμα των 1,5 τόνων περίπου) προκειμένου να γίνει εκεί ο περαιτέρω εμπλουτισμός που απαιτείται για ειρηνική χρήση σε αντιδραστήρες.

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί σύντομα, ίσως και αύριο.

«Αντικατοπτρίζει μια ισορροπημένη προσέγγιση για το πώς πρέπει να συνεχίσουμε... Προσεύχομαι να έχουμε την Παρασκευή την έγκριση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών» είπε ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Από νωρίς ήταν σαφές πως υπήρξε «προσυνεννόηση» Τεχεράνης και Μόσχας. Ο Μοχαμάντ Καναντί, υποδιευθυντής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, δήλωσε ότι το έθνος του Ιράν θα έχει μέσα στους επόμενους μήνες «καλά νέα για τα πυρηνικά επιτεύγματά του», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν στη Γενεύη Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις προτάσεις Μπαραντέι.

Αντιθέτως η Ουάσιγκτον φάνηκε κάπως αμήχανη καθώς ασκούσε πιέσεις, τις τελευταίες εβδομάδες, υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της ισλαμικής Δημοκρατίας. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι υποστηρίζει το προτεινόμενο σχέδιο, αλλά κάλεσε την Τεχεράνη να το αποδεχθεί «αμέσως και χωρίς όρους». Το σχέδιο βασίζεται σε μια συμφωνία τριών δυνάμεων και του Ιράν. Από τις συνομιλίες της Βιέννης έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί οι τρεις από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αν η ιρανική ηγεσία πει τελικά το μεγάλο «ναι», η Τεχεράνη θα υπογράψει «άμεσα» με τη Μόσχα χωριστή συμφωνία για εξαγωγή του ουρανίου της, η οποία με τη σειρά της θα υπογράψει συμφωνία με το Παρίσι για την αποστολή μέρους των ιρανικών αποθεμάτων ουρανίου σε γαλλικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού. Το εμπλουτισμένο σχάσιμο υλικό, σε μορφή ράβδων καυσίμου, θα επιστραφεί στη συνέχεια στο Ιράν, για χρήση αρχικά σε έναν ερευνητικό αντιδραστήρα παραγωγής ισοτόπων για ιατρική χρήση.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/httpwww.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου