Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές
Τραγικές κρίνονται οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν τέσσερις εγκληματολόγοι σε πέντε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Την ίδια στιγμή, την πέτρα του σκανδάλου αποτελούν τα δικαιώματα των τοξικομανών κρατουμένων, οι οποίοι – αντίθετα από αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία – αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες.
Η εν λόγω έρευνα των εγκληματολόγων Ν.Κουλούρη, Β.Τσιλώνη, Δ.Παπαχρήστου και Σ.Γιοβάνογλου έλαβε χώρα σε πέντε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας – δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού και Διαβατών, αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου και ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού – και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία 123 κρατουμένων, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν τις συνθήκες κράτησής τους στα εν λόγω σωφρονιστικά ιδρύματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στο συνέδριο του ΑΠΘ με θέμα «Ο Δρόμος προς τη Δικαιοσύνη».
Οι βασικές «παράμετροι» σύμφωνα με τις οποίες οι κρατούμενοι αξιολόγησαν τα εν λόγω ιδρύματα ήταν η εικόνα των κελιών και των θαλάμων, των λουτρών, των χώρων εργασίας και εκπαίδευσης, αλλά και η ποιότητα εξαερισμού, φωτισμού και θέρμανσης στους χώρους των φυλακών. Τον χειρότερο «βαθμό» στον εν λόγω κύκλο ερωτήσεων πέτυχαν οι φυλακές Κορυδαλλού, ενώ τον καλύτερο το ψυχιατρείο κρατουμένων του ίδιου καταστήματος, παραμένοντας ωστόσο «κάτω από τη βάση», σε μια κλίμακα από 1 έως 60.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης, οι κρατούμενοι έδωσαν σε όλα τα καταστήματα βαθμό «κάτω από τη βάση», ενώ και εδώ τη χειρότερη επίδοση συγκέντρωσε ο Κορυδαλλός. Παράλληλα, έξι στους δέκα κρατούμενους θεωρούν ικανοποιητική τη συχνότητα του επισκεπτηρίου ενώ σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, το 56,1% τη θεωρούν ως μη ικανοποιητική, ενώ το 66,7% βρίσκουν κακές τις συνθήκες διεξαγωγής του επισκεπτηρίου. Τέλος, αναφορικά με την πειθαρχική μεταχείριση, το 39,2% θεωρούν ότι δεν απονέμεται ορθά, το 27,6% την κρίνουν θετικά, ενώ το 30,89% αρνήθηκαν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.
Αγνοείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους τοξικομανείς
Την πέτρα του σκανδάλου αποτελούν, ωστόσο, οι συνθήκες κράτησης των εθισμένων σε ναρκωτικές ουσίες, οι οποίοι οδηγούνται στις φυλακές σαν κοινοί εγκληματίες, χωρίς να τους χορηγείται η αναγκαία ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση του εθισμού τους. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες υποτροπιάζουν στις φυλακές και το όλο σύστημα στην ουσία επιδεινώνει το πρόβλημα, αντί να προσφέρει λύσεις. «Χρήστες, τοξικομανείς και θύματα των περιστάσεων αντί να παραπεμφθούν στα νοσοκομεία για να θεραπευτούν όπως απαιτείται από τις διατάξεις της Ε.Ε., αντιμετωπίζονται εξοντωτικά σαν να είναι οι χειρότεροι εγκληματίες», αναφέρεται στο υπόμνημα που κατέθεσε η Ένωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέσω του προέδρου της κ.Ματαγού προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Καστανίδη.
Μέσω του εν λόγω υπομνήματος η Ένωση ζητά να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει μια ευνοϊκότερη μεταχείριση για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Παράλληλα η Ένωση τονίζει ότι προηγούμενη κυβέρνηση «παραπλάνησε την ελληνική κοινωνία», καθώς με τον τελευταίο της νόμο «προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια», ενώ παράλληλα οι υπεύθυνοι συνέχισαν αδιαφορούν σχετικά με «τις περιστάσεις και τη νεαρή ηλικία των κρατουμένων αυτών, αλλά κυρίως για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν αυτοί στις φυλακές όπου η διακίνηση ναρκωτικών και η συναλλαγή, κυριολεκτικώς, ανθούν».
http://www.tvxs.gr/v23747
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου