Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΕΞΩ ΤΩΡΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ



ΕΞΩ ΤΩΡΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

100 ημέρες ζήτησε το Πασοκ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Χρειάστηκε όμως μόλις τέσσερις για να απαντήσει έμπρακτα στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που έθετε ο Παπανδρέου προεκλογικά. Από το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου και για δύο ημέρες, η βαρβαρότητα της νέας κυβέρνησης εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, με τη μορφή εκατοντάδων αστυνομικών, οι οποίοι με προτεταμένα ημιαυτόματα όπλα, σαν πραγματικός στρατός κατοχής, απέκλεισαν την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή και άρχισαν να «ελέγχουν», με άλλα λόγια να χτυπούν, να εξευτελίζουν, να συλλαμβάνουν αδιακρίτως, στο δρόμο ή και μέσα στα καταστήματα, περαστικούς, θαμώνες, κατοίκους, ακόμη και δημοσιογράφους. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, αρματωμένοι «προστάτες» φρουρούν όλες τις γωνιές των δρόμων της περιοχής, επιδεικνύοντας τη δύναμη της «πράσινης ανάπτυξης»…

Εκμεταλλευόμενη τη μετεκλογική αναμονή, το Πασοκ διαδέχεται την «επάρατο Δεξιά» στη διακυβέρνηση και στην ίδια αντεργατική, αντικοινωνική, τρομοκρατική πολιτική. Η νέα κυβέρνηση, δεσμεύεται να προωθήσει τα αντιδραστικά μέτρα που θα φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, τσακίζοντας κάθε αντίσταση. Έτσι ο εσωτερικός εχθρός πρέπει να πάρει το μήνυμα της τρομοκράτησης και της καταστολής. Στην απάνθρωπη Αθήνα, τα Εξάρχεια αποτελούν ακόμη, κέντρο διακίνησης πολιτικών και πολιτιστικών ιδεών, κέντρο δημιουργίας και συνάντησης συλλογικοτήτων, εναλλακτικής πληροφόρησης, έδρα εργατικών σωματείων, κλπ. Εκτός όμως από σύμβολο του «εσωτερικού εχθρού», τα Εξάρχεια είναι στο κέντρο της Αθήνας και η καπιταλιστική ανάπτυξη επιβάλει την, κερδοφόρα πάντα, «ανάπλασή» τους. Σταθμός του μετρό που θα καταστρέψει την πλατεία (την μοναδική της ευρύτερης περιοχής), εμπορικά κέντρα και συναφείς χρήσεις σχεδιάζονται, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίου μητροπολιτικού κέντρου κατανάλωσης και υπηρεσιών, από το κοντινό Κολωνάκι μέχρι τα Εξάρχεια. Γι’ αυτό άλλωστε, πριν ακόμη από τα Ματ, εμφανίστηκαν πολιτικοί και επιχειρηματίες (πρώτος ο Βουλγαράκης) να αγοράζουν οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή. Για την προώθηση αυτών των σχεδίων είναι επιπλέον απαραίτητη η τρομοκράτηση και εκκαθάριση των Εξαρχείων από οτιδήποτε συγκροτεί τη σημερινή, ανταγωνιστική προς τα «αναπτυξιακά» σχέδια, φυσιογνωμία τους.

Όπως πάντα η καπιταλιστική ανάπτυξη τροφοδοτείται από την κατάργηση των εργατικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, από την κατάπνιξη κάθε ατομικής ή συλλογικής ελευθερίας, και οι κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν άριστα συνεργαστεί σ’ αυτό το σχέδιο. Άλλωστε τον τρομονόμο του Πασοκ εφάρμοσε η ΝΔ στους μαθητές τον Δεκέμβρη του ’08, μαζί ψήφισαν τον ευρωτρομονόμο στις Βρυξέλλες, ενώ το νόμο της ΝΔ για της κουκούλες εφαρμόζει σήμερα το Πασοκ στους διαδηλωτές που συνελήφθησαν διαμαρτυρόμενοι για ακόμη ένα θάνατο μετανάστη στο Α.Τ. της Νίκαιας. Δεν μας φοβίζουν όμως, μας εξοργίζουν. Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι, έλληνες και μετανάστες, αρνούμαστε την «προστασία» τους, δεν συμβιβαζόμαστε και δεν εκχωρούμε κανένα δικαίωμα. Αντίθετα θα υπερασπιστούμε κάθε ελευθερία, ατομική και συλλογική, μέχρι την οριστική κοινωνική απελευθέρωση.

Συνέντευξη τύπου: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 12.00 στην αίθουσα του τ.τραπεζοϋπαλλήλων, Σίνα 16.


Καλούμε συγκέντρωση την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στα Εξάρχεια και διαδήλωση στη Βουλή.

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου