Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πλοίο-Φυλακή έξω από τον Πειραιά

Πηγή: http://www.tvxs.gr/

«Πλωτή φυλακή» χαρακτηρίζουν το φορτηγό-πλοίο M/V AETEA SIERRA οι Φιλιππινέζοι, κατά κύριο λόγο, εργαζόμενοι σε αυτό. Το πλοίο βρίσκεται από τις 3 Αυγούστου στην «ράδα» του λιμένος Πειραιώς και το πλήρωμα παραμένει απλήρωτο εδώ και 2-2,5 μήνες. Είναι η δεύτερη φορά που το M/V AETEA SIERRA εγκαταλείπεται μαζί με το πλήρωμά του από την εταιρία Thesarko.


Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2008 το M/V AETEA SIERRA είχε μείνει για μήνες έξω από το Αλγέρι χωρίς πετρέλαιο, ενώ τότε υπήρχε και ελληνικό πλήρωμα το οποίο ήταν απλήρωτο για πολλούς μήνες.

Το tvxs προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία Thesarko, η οποία φαίνεται να διαχειρίζεται το πλοίο, αλλά κανένας από τους υπάλληλους και τους υπεύθυνους δεν ήταν πρόθυμος να μιλήσει. Σύμφωνα με τον πράκτορα του πλοίου, αυτό είναι ακινητοποιημένο γιατί η εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια για οικονομικές διαφορές της με τους φορτωτές. Υπεύθυνος του επαγγελματικού σωματείου «Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού» (ΕΠΕΝ) μας εξήγησε ότι η εγκατάλειψη πλοίων είναι συχνό φαινόμενο διότι πολλές αντιμετωπίζουν την κατάσχεση των πλοίων τους λόγω χρεών. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι Φιλιππινέζοι αποτελούν απλές παράπλευρες απώλειες!

Ο Joe Valencia, Φιλιππινέζος παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής για την φιλιππινέζικη κοινότητα στην Ελλάδα, έδωσε στο tvxs πληροφορίες για το εξοργιστικό γεγονός. Το πλήρωμα απευθύνθηκε στην εκπομπή του καθώς και σε οργανώσεις διότι η Φιλιππινέζικη πρεσβεία και η διαχειρίστρια εταιρεία δεν έχουν κάνει καμιά προσπάθεια να λύσουν την ''ομηρία'' των 15 Φιλιππινέζων. Σύμφωνα με τον κ. Joe Valencia, «η πλοιοκτήτρια εταιρεία αρνείται να τους πληρώσει και έτσι βρίσκονται αποκλεισμένοι χωρίς χρηματική ή κάποια άλλη δυνατότητα διαφυγής. Τα τρόφιμα τελειώνουν, το νερό που πίνουν είναι βρόμικο και οι άνθρωποι κάνουν έκκληση για βοήθεια. Επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους καθώς κάποιες από τις οικογένειες των Φιλιππινέζων έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες». Επίσης, ο κ. Joe Valencia, μας είπε ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει με το φιλιππινέζικο πρακτορείο που έχει διοχετεύσει στην εταιρεία το πλήρωμα, αλλά μάταια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δουλεμπορικά δίκτυα που δεν παρέχουν καμιά ασφάλιση.

Την νομική ευθύνη για την πληρωμή των εργαζομένων φέρει η εταιρεία που έχει συντάξει τις συμβάσεις εργασίας, όμως δεν μας έχει γίνει σαφές το νομικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου. Το πλοίο που διαχειρίζεται η ελληνική εταιρεία Thesarko έχει νηολογηθεί στον Παναμά, δηλαδή φέρει τη σημαία του Παναμά.

Πέρα από το νομικό ζήτημα, υπάρχει η πραγματική ανάγκη να απεγκλωβιστεί το πλήρωμα. Η ΕΠΕΝ επισημαίνει ότι συλλέγει στοιχεία για να κάνει καταγγελία εναντίον της εταιρείας Thesarko όπως είχε κάνει και με παρόμοια περίπτωση εταιρείας που είχε παρατημένους Πολωνούς εργαζόμενους, τον Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου