Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Αμπού Γκράιμπ: Έτσι νομίζαμε ότι κάνουν με τους κρατούμενους


Με την αιτιολογία ότι ακολουθούσαν τη «συνηθισμένη πρακτική», όπως την είχαν αντιληφθεί, ζητά να ανατραπούν οι κατηγορίες εναντίον της γυναίκας-στρατιώτη που καταδικάστηκε σε στέρηση βαθμού και εξάμηνη φυλάκιση μετά τις φωτογραφίες από το Αμπού Γκράιμπ. Οι φωτογραφίες έδειχναν την πρώην δεκανέα χαμογελαστή δίπλα από «ανθρώπινη πυραμίδα» γυμνών κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ.

Είναι η δεύτερη εμπλεκόμενη στην ιστορία με τις φωτογραφίες από το εσωτερικό της αμερικανικής φυλακής στο Ιράκ που υποβάλλει αίτηση ανατροπής των κατηγοριών εναντίον της. Σύμφωνα με την ίδια, η στάση των ανωτέρων και των συναδέλφων τής είχαν προκαλέσει «σύγχυση» σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται κανείς σε κρατούμενους, και πίστευε πως ο προπηλακισμός γυμνών κρατουμένων αποτελούσε μέρος της συνηθισμένης πρακτικής του αμερικανικού στρατού και «φάρσα τύπου πανεπιστημιακής αδελφότητας».

Επιπλέον, η ίδια και οι συνάδελφοί της δεν είχαν «επαρκή εκπαίδευση» ως φρουροί, και ως εκ τούτου δεν ήξεραν τι ήταν θεμιτό και τι όχι κατά τη μεταχείριση κρατουμένων. Η πρώην δεκανέας έχει εκτίσει ήδη το μισό της ποινής της, αλλά ελπίζει ότι δεν θα αποταχθεί αν ανατραπούν οι κατηγορίες εναντίον της. Κυρίως όμως στοχεύει σε μία θετική απόφαση που θα ενισχύσει την υπεράσπιση του συζύγου της, λοχία που έχει καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση ως «επικεφαλής» της ομάδας των στρατιωτών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

http://www.tvxs.gr/v23427

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου