Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια μένει...

Στο ράφι επιχειρεί να τοποθετήσει η γερμανική κυβέρνηση νόμο που περιόριζε τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων και δρομολογούσε τον ολοκληρωτικό τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2020.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δίνουν πλέον το ελεύθερο στη Μέρκελ και τους πιθανούς συμμάχους της, Ελεύθερους Δημοκράτες, για ακύρωση του νόμου που ψηφίστηκε το 2002 με συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών του Σρέντερ και Πράσινων και προέβλεπε το περιορισμό της διάρκειας ζωής πυρηνικών αντιδραστήρων σε 32 χρόνια.

Έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις της συμμαχίας τονίζουν τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας «μέχρις ότου φτηνές και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές είναι διαθέσιμες σε επαρκείς ποσότητες», ενώ προβλέπουν την επιβολή βελτίωσης ασφάλειάς στους παλαιότερους αντιδραστήρες ως συνθήκης για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Τα 60 δις. ευρώ που προβλέπεται να καρπωθούν οι μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες ενέργειας χάρη στην ακύρωση του νόμου προτείνεται να αφιερωθούν στην «έρευνα και ανάπτυξη των τομέων της ανανεώσιμης ενέργειας, αποδοτικότητα και τεχνολογίας αποθήκευσης, δικτύωσης και ηλεκτροπαραγωγής». Οι συντηρητικοί της Μέρκελ επιζητούν επίσης να επαναφέρουν ξανά τη διερεύνηση της καταλληλότητας των αλυκών Γκορλέμπεν ως αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων. Παρόλο που οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για την πυρηνική ενέργεια δηλώνουν ήδη μια σαφή στροφή από την έως σήμερα αντι-πυρηνική πολιτική.

http://www.tvxs.gr/v23143

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου