Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΩΡΑ!

Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές του Νομού Μαγνησίας χαιρετίζουν την απόφαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς των εργολαβικών συμβάσεων, που ανάμεσα σε αυτές είναι κι οι συμβάσεις καθαρισμού των κτηρίων.

Από την δολοφονική απόπειρα της γραμματέως της ΠΕΚΟΠ, Κωνσταντίνας Κούνεβα τον περασμένο Δεκέμβρη, αποκαλύφθηκε αυτό που η ΠΕΚΟΠ αλλά το σωματείο μας λέει, ότι οι εργολαβικές συμβάσεις συνδέονται ευθέως με την παραβίαση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη καθαριότητα και δίκαια έχουν χαρακτηριστεί δουλεμπορικές.

Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα σπάνια έχουν στα χέρια τους ατομικές συμβάσεις εργασίας, σχεδόν ποτέ δεν παίρνουν μηνιαίες αποδείξεις μισθοδοσίας, δεν αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει στην καθαριότητα, δεν παίρνουν τις νόμιμες άδειες, δεν πληρώνονται τα κανονικά επιδόματα ή δώρα, τις τριετίες προϋπηρεσίας, τις προσαυξήσεις γάμου, παιδιών και ό,τι άλλο προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

Το ωράριό μας είναι λάστιχο: Οι εργοδότες σπάνια αναρτούν στους χώρους εργασίας το ωράριο και το προσωπικό που εργάζεται στο συγκεκριμένο κτήριο. Αλλάζουν τα ωράρια εργασίας μας και το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες τους. Δεν πληρωνόμαστε ποτέ υπερωρίες. Πολλές καθαρίστριες εκβιάζονται να καθαρίσουν και άλλα κτήρια πέρα από αυτό για το οποίο έχουν προσληφθεί, κι αν αρνηθούν, όπως στην περίπτωση της συναδέλφισας από τη Γεωπονία, απολύονται χωρίς κανένα ενδοιασμό. Σε αυτή τη περίπτωση, σχεδόν ποτέ δεν επικολλούνται τα νόμιμα ένσημα και η δουλειά μας είναι μαύρη.

Τα βαρέα και ανθυγιεινά μας ένσημα δεν επικολλούνται με κόλπα: με την υπογραφή 4ωρων συμβάσεων και δυο ώρες δήθεν υπερωρίες ή και χωρίς ένσημα. Χώρια που κινδυνεύουν γενικότερα τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα με τις αλλαγές που ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ αλλά δεν έχει αποκλείσει και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτα για το ζήτημα των εργολαβιών στη καθαριότητα. Για το σωματείο μας, η κατάργηση των εργολαβικών σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι μονόδρομος και σε μεγάλο βαθμό ένα πολιτικό ζήτημα καθώς πρέπει να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που τις επιτρέπουν.

Ο σημερινός αγώνας σας για τη σίτιση, τη φύλαξη, τη καθαριότητα, τη συντήρηση, είναι και δικός μας αγώνας. Η αλληλεγγύη της νεολαίας και της εργατικής τάξης αλλά και όλων των εργαζόμενων μεταξύ τους είναι αναγκαία όσο ποτέ. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε όσα πραγματικά μας ανήκουνε.

Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να προσλαμβανόμαστε με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να δουλεύουμε 6ωρο, με βαρέα και ανθυγιεινά. Να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και όχι μισθούς πείνας.

Θέλουμε να αποκαλυφθούν οι ένοχοι της δολοφονικής απόπειρας ενάντια στη Κωνσταντίνα και να αγωνιστούμε όλοι μαζί να μην πάει η υπόθεση στα υπόγεια των δικαστηρίων χωρίς να τιμωρηθεί κανείς. Το σωματείο μας, αν και ακόμα στην αρχή, θα αγωνιστεί μαζί σας, για τα δίκια της νεολαίας και της εργατικής τάξης

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου