Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


«Η Ελληνική Αστυνομία μεταφέρει μετανάστες, ακόμη και αν αυτοί έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου και τους περνάει παράνομα στην Τουρκία» καταγγέλλουν εκπρόσωποι του Νορβηγικού Οργανισμού για τους Αιτούντες Άσυλο, της Νορβηγικής Επιτροπής Ελσίνκι και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αίτημα. Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων πραγματοποίησαν πολύμηνη έρευνα σε Ιράκ, Τουρκία και Ελλάδα και εντόπισαν αρκετές περιπτώσεις μεταναστών που βρέθηκαν από περιπολικά και λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. σε ξύλινες βάρκες στον Έβρο και από εκεί στα χέρια των τουρκικών αρχών.

«Μας μετέφεραν με ένα φορτηγό. Ήμασταν τρεις Ιρανοί και οι υπόλοιποι ήσαν Ιρακινοί. Συνολικά 30 άτομα. Υπήρχε ένας διοικητής που μας χτυπούσε με ένα κλομπ καθώς επιβιβαζόμαστε στο φορτηγό. Επτά με δέκα άτομα μάς συνόδευαν προς τα σύνορα με τρία-τέσσερα αυτοκίνητα. Δύο από αυτούς ήσαν καταδρομείς και οι υπόλοιποι φορούσαν πολιτικά αλλά κρατούσαν αυτόματα όπλα. Κοίταζαν με κιάλια προς την τουρκική πλευρά των συνόρων. Όταν είδαν ότι δεν υπήρχε κανείς εκεί, μας ανάγκασαν να μπούμε σε μια βάρκα. Μόλις φτάσαμε στην άλλη όχθη μάς είπαν να πιαστούμε από κάτι κλαδιά και να βγούμε έξω. Λίγο αργότερα μάς συνέλαβαν οι Τούρκοι», κατήγγειλε ο Ταλέμπ που είχε φθάσει στην Ελλάδα την 15η Απριλίου 2006. Την ίδια εμπειρία έζησε και ο Αχμέτ.

«Ένα βράδυ μετά το φαγητό οι αστυνομικοί πήραν 150 άτομα και μας έβαλαν σε λεωφορεία. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με κλομπ και στρατιώτες με αυτόματα όπλα. Μας έλεγαν να κοιτάζουμε κάτω και να μη μιλάμε μεταξύ μας. Το λεωφορείο κινήθηκε σε έναν χωματόδρομο για περίπου μία ώρα. Κάποια στιγμή σταμάτησε σε ένα σημείο με δέντρα δίπλα στο ποτάμι. Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες ήλεγξαν την περιοχή για αρκετή ώρα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με νοήματα. Όταν βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν κανείς στην άλλη πλευρά του ποταμού άρχισαν να βάζουν τους κρατουμένους σε μία μεγάλη ξύλινη βάρκα» διηγείται ο Αχμέτ. «Όταν οι κρατούμενοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο να απελαθούν στην Τουρκία άρχισαν να κλαίνε και να φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πάνε εκεί γιατί η Τουρκία θα τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους όπου κινδύνευε η ζωή τους. Τους είπα κι εγώ το ίδιο. Οι πρόσφυγες που επιχείρησαν να αντισταθούν χτυπήθηκαν άσχημα. Στη βάρκα επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Ο ένας κρατούσε το πηδάλιο και ο άλλος μάς σημάδευε με ένα πιστόλι. Έτσι βρεθήκαμε στην τουρκική πλευρά. Ξαφνικά εμφανίστηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες και μας συνέλαβαν».

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_9001.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου