Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


Κάποιοι προσπαθούν να φυλακίσουν τις θύελλες σε γυάλινα κλουβιά!

Στις 27 Οκτωβρίου 6 φοιτητές της πολυτεχνικής σχολής της Ξάνθης σέρνονται στα δικαστήρια σε μια προσπάθειαποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των μορφών πάλης που επιλέγει το φοιτητικό κίνημα. Ουσιαστικά σε αυτούς προσωποποιείται η δίωξη ενός μαζικού φορέα και των συλλογικών του αποφάσεων και κινητοποιήσεων.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοέμβριου του 2005, στην Ξάνθη και Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης που προωθούσε ο τότε πρύτανης, στα πλαίσια συνολικότερων επιλογών για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
Ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις τον κατήγγειλε και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι δυναμικές μορφές πάλης που επέλεξαν οι φοιτητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, η ακύρωση διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στη σύγκλητο, η καταγγελία του εν λόγω πρύτανη και των πεπραγμένων του στην τοπική κοινωνία, είχαν ως αποτέλεσμα απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον τότε πρύτανη, όσο και από τον τότε αντιπρύτανη.
Το Φλεβάρη του 2006 ο τότε πρύτανης Α.Κ. προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των απειλών, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμηση το φοιτητή Λεύτερη Μπέτση, ενώ δέκα ολόκληρους μήνες μετά κατέθεσε και αγωγή στην οποία ζητούσε 200.000 ευρώ αποζημίωση και ένα χρόνο φυλάκιση εάν δεν έκανε δήλωση μετανοίας. Πλήρως συντεταγμένος μαζί του είναι και ο επιχειρηματίας Χούτος που μήνυσε τον Λευτέρη Μπέτση και το Σύλλογο Φοιτητών.
Αφορμή για τη μήνυση υπήρξε δημόσια τηλεφωνική τοποθέτηση του φοιτητή σε τοπικό κανάλι, που υποστήριξε τις αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών, προσπαθώντας να αντικρούσει τις λασπολογίες που δεχόταν ο Σύλλογος Φοιτητών από την πρυτανεία και έναν τοπικό δημοσιογράφο.
Ο Σύλλογος Φοιτητών απάντησε και απαίτησε να σταματήσει άμεσα η δίωξη του φοιτητή και προχώρησε στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο της εισόδου του.
Η συνέχεια ήταν ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών. Ύστερα από επερώτηση του Μ. Έβερτ στη βουλή και διάβημά του υπέρ εισαγγελικής παρέμβασης, η εισαγγελία της Ξάνθης, μετά από εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, κάλεσε 6 φοιτητές -ανάμεσα στους δεκάδες- που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, και τους κατηγόρησε για τρία αδικήματα. Τα αδικήματα αυτά είναι η παράνομη βία, η διατάραξη οικιακής ειρήνης, και η πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.
Οι κινήσεις αλληλεγγύης του συλλόγου φοιτητών και δεκάδων συλλογικών φορέων προς το Λευτερή Μπέτση δικαιώθηκαν και ηθικά και πολιτικά καθώς τόσο ο Α. Κ. όσο και ο επιχειρηματίας Χ. μετά από 2 χρόνια απέσυραν τις μηνύσεις και τις αγωγές τους.
Η εμπλοκή της τότε πρυτανείας και στη δίωξη των 6 φοιτητών, που αφορά κινητοποίηση με βάση απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών και έλαβε χώρα εντός του ακαδημαϊκού ασύλου, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γραμματείες των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής έδωσαν τα στοιχεία των φοιτητών στην εισαγγελία, χωρίς να συνεδριάσουν ποτέ τα αντίστοιχα τμήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευτέρης Μπέτσης δε συμμετείχε σε εκείνη την κινητοποίηση, καθώς αυτή έγινε για λόγους αλληλεγγύης προς αυτόν. Παρ’ όλα αυτά έχει κατατεθεί ψευδώς στον εισαγγελέα ότι πρωτοστάτησε στο γεγονός, φορτώνοντάς του ακόμα μια δίκη στην πλάτη.
Η άσκηση συνδικαλιστικής δραστηριότητας και η κριτική σε πράξεις και παραλήψεις της διοίκησης από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αποτελεί θεσμοθετημένο δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση. Η δε δημόσια υπεράσπιση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων αυτονόητη υποχρέωση των εκπροσώπων των συλλόγων. Η διοίκηση του ιδρύματος όχι μόνο δεν πρέπει να ποινικοποιεί τη δράση αλλά οφείλει να διευκολύνει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα και την ελεύθερη έκφραση γνώμης.

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των μορφών πάλης που επιλέγει το φοιτητικό κίνημα, εντάσσεται στην συνολικότερη προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, ενόψει των επόμενων αγώνων.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1096528

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου